Met de term 'ancien régime' wordt de periode bedoeld uit de Europese geschiedenis die begint aan het einde van de Middeleeuwen en eindigt met de Franse Revolutie. Het is een tijd waarin de meerderheid van de Europese bevolking nog van de landbouw leeft en in kleine dorpen op het platteland woont.
Met het ancien régime (Frans voor oude systeem) bedoeld met de oude situatie vóór de Franse Revolutie in Frankrijk. Soms bedoelt men hiermee ook de situatie van voor de Franse Revolutie in heel Europa. Het ancien régime ontstond in de middeleeuwen en duurde tot de Franse Revolutie van 1789.
Typische kenmerken daarvoor waren de absolute monarchie, het bestaan van talrijke privileges, een standenmaatschappij, een bevoorrechte staatskerk en een territoriale indeling met grote verschillen in bestuur en recht.
Het ancien régime speelde zich in Frankrijk af tussen 1450 en 1800. Er was een absolute monarchie waarbij de koning alle besluiten in het land nam. Dit wordt ook wel een vorm van het absolutisme genoemd.
Beginfase (1789-1792) – Terreur (1792-1795) – Directoire (1795-1799) Succes!!
De staatsschulden rond 1788-1789 waren een aanleiding, maar ook de hongersnood in 1788, waarbij de graanprijzen enorm stegen. Verder was er al sinds de jaren 1750 een pamflettenstrijd gaande waarbij het absolutisme en de vermeende wreedheid van de Franse koning breed uitgemeten werd.
Het koninkrijk Frankrijk ontstond in 987 als opvolger van West-Francië, het West-Frankische Rijk. De hoogtijdagen van het koninkrijk waren tijdens de regeerperiode van koning Lodewijk XIV, de "zonnekoning", in de 17e en 18e eeuw. Tijdens deze periode ontwikkelde Frankrijk zich tot de machtigste staat van Europa.
Napoleon heeft een aantal universele regels en wetten ingevoerd, de 'code Napoleon'. Een ervan was de invoering van de Burgerlijke Stand. Ook schafte hij oude lokale maten af en introduceerde standaard maten en gewichten, zoals de kilo, de meter en de liter. Rijksmuseum in onze hoofdstad.
De 18e eeuw (van de christelijke jaartelling) is de 18e periode van 100 jaar, dus bestaande uit de jaren 1701 tot en met 1800. De 18e eeuw behoort tot het 2e millennium. Op politiek terrein hebben zich enorme verschuivingen voorgedaan, vooral in het laatste decennium.
In 1798 volgde de eerste moderne grondwet van de Nederlanden. Op instigatie van Napoleon Bonaparte werd in 1806 de republiek omgevormd tot Koninkrijk Holland en werd Nederland een satellietstaat van Frankrijk. In 1810 besloot de Franse keizer Holland in te lijven.
het regime
Verbuigingen: regimes (meerv.) Syn.: hydrologisch regime Def.: alles wat betrekking heeft op de toestand en het gedrag van een bepaalde waterloop. De dagelijkse gang van zaken in de strafinrichting.
Op uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning brengt de president van de Republiek Frankrijk, Emmanuel Macron, dinsdag 11 en woensdag 12 april 2023 een staatsbezoek aan Nederland. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn echtgenote Brigitte Macron.
Met de revolutie van 1789 manifesteert Frankrijk zich als natie. Tijdens het feest van de Federatie op 14 juli 1790 verklaren afgevaardigden uit het hele land deel uit te maken van dezelfde nationale gemeenschap.
14 juli, dag van de Parijse revolutie die de nationale feestdag van Frankrijk is geworden, is een mengeling van plechtigheid (militaire parades) en feestelijkheid (openbaar bal en vuurwerk). De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 wordt in Frankrijk al meer dan een eeuw herdacht.
Een revolutie of omwenteling is een plotselinge opstand van het volk die tot een blijvende politieke verandering leidt.
De jakobijnen of jacobijnen (Frans: Jacobins) vormden tijdens de Franse Revolutie van 1789 tot 1794 een centralistische, hervormingsgezinde beweging, die zich inzette voor meer sociale rechtvaardigheid, volkssoevereiniteit en de ondeelbaarheid van de Franse Republiek.
Volgens die definitie zou de prehistorie duren van 2,5 miljoen jaar geleden tot 100 voor Christus. Oude Steentijd (Paleolithicum - 2,5 mln tot 10.500 v.C.) Middensteentijd (Mesolithicum - 10.500 tot 5.300 v.C.) Nieuwe Steentijd (Neolithicum - 5.300 tot 3.200 v.C.)
Het tijdvak van jagers en boeren, beter bekend als de prehistorie, gaat over het vroegste tijdperk in de menselijke geschiedenis. Deze periode begint als de eerste mensachtigen zoals de Neanderthalers en later de Homo Sapiens, op aarde verschenen, grofweg drie tot vijf miljoen jaar geleden.
Begin 19e eeuw wordt iedereen in het koninkrijk Holland door de regering van Naopleon Bonaparte opgeroepen om een achternaam te registreren. Maar niet iedereen beseft dat we deze ingevoerde achternamen twee eeuwen later nog steeds gebruiken…
In 1795 al wordt de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden door Franse troepen veroverd, met hulp van de Nederlandse patriotten. Na de verovering roepen zij de Bataafse Republiek uit. Ook in die 'Franse' tijd hebben de Fransen veel inspraak in het bestuur van Nederland. Meer over de patriotten vind je hier.
Nederland hoorde 200 jaar geleden bij Frankrijk. Napoleon was dus ook bij ons de baas. Nog elke dag hebben we te maken met zaken die Napoleon heeft ingevoerd: straatnamen, achternamen en het metriek stelsel bijvoorbeeld. En de belangrijkste: iedereen is voor de wet gelijk.
De Franse Tijd in Nederland is een periode in de Nederlandse geschiedenis en duurde van 1795 tot 1813. Hierin was Nederland van 1795 tot 1810 bezet door Frankrijk, en maakte van 1810 tot 1813 deel uit van het Eerste Franse Keizerrijk.
De autochtone Fransen zijn van oorsprong een mix van Keltische stammen (Galliërs) en Romeinen, en later ook Germanen (Franken, Noormannen, Westgoten en Bourgondiërs) en Basken of Iberiërs (Aquitaniërs).