Wanneer je bij vele zaken in Griekenland “souvlakia” (= meervoud van “souvlaki”) bestelt, krijg je meestal wat pitabrood met enkele gegrilde spiesjes varkensvlees, tzatziki en wat citroen.
Grieks eten
Vleesgerechten, ovenschotels, vis, groenten, salades en veel meer. Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
Moussaka: Het nationale gerecht van Griekenland is een prachtig feest. Begin met een laag aardappelen. Voeg dan een laag aubergine en saus toe. Voeg dan een laag aubergine en saus toe.
Moussaka is de go-to als je een stevigere Griekse maaltijd nodig hebt. Het is een ultratraditioneel gerecht en je zult moeite hebben om een restaurant in Griekenland te vinden dat geen variant ervan serveert. Moussaka wordt meestal gemaakt met aubergine en aardappelen, samen met rundvlees of lamsvlees.
Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker.
Souvlaki . Een van de populairste gerechten in Griekenland is souvlaki, of gegrilde kip gekookt op een rotisserie. Het lijkt het meest op de kip die je in een kebabzaak in het Verenigd Koninkrijk zou krijgen, souvlaki wordt vaak op zichzelf geserveerd met chips en salade of in de vorm van gyros.
Uit eten gaan in Griekenland is goedkoper dan in Nederland. Als je ervoor kiest om bij een taverna te gaan eten ben je goedkoper uit dan bij een restaurant. Een taverna is een traditioneel Grieks restaurant met gerechten zoals gyros, moussaka of souvlaki.
Sommige Griekse gerechten zijn afkomstig uit de Ottomaanse keuken , die invloeden uit de Perzische, Levantijnse, Arabische, Turkse en Byzantijnse keuken combineert: meze, kadaifi, halva en loukoumi.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.
Griekse lunches zijn traditioneel een lichte maaltijd die bestaat uit een zelfgemaakte groentestoofpot of ovenschotel . Het wordt geserveerd met vaste bijgerechten zoals kaas, brood, salade en, het allerbelangrijkste, wijn.
als grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags.het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.
Houd in Griekenland rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral in de hoofdstad Athene. Wees in Athene extra alert op het Omoniaplein en in smalle drukke straten in de wijk Monastiraki. Let ook op in het openbaar vervoer en op plekken waar veel mensen komen. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Een typische Griekse lunch bestaat vaak uit lichte en smaakvolle gerechten. Het kan onder andere bestaan uit een Griekse salade met tomaten, komkommer, olijven, feta en oregano, geserveerd met vers brood en olijfolie.Andere opties zijn moussaka of souvlaki.
Baklava: Lagen van zalige zoetheid
Baklava is het kroonjuweel onder de Griekse desserts en betovert met zijn fijne laagjes knapperig fyllodeeg, boter en een verleidelijke notenvulling (vaak een mix van walnoten, pistachenoten of amandelen).
Want hoewel Griekenland een van de goedkoopste landen van Europa is, is Mykonos inmiddels zo'n beetje de duurste plek van ons continent. De prijzen liggen er nóg hoger dan in Zuid-Frankrijk en al helemaal dan in Ibiza.
Uit eten gaan in Griekenland is veel betaalbaarder vergeleken met veel andere delen van Europa . Een schotel mezze bestellen - een selectie van dips, brood, olijven, kaas en snacks - is niet alleen budgetvriendelijk, maar ook een heerlijke manier om de Griekse keuken te ervaren.
De voordelen van het Griekse dieet voor de gezondheid zijn goed gedocumenteerd. Onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van een mediterraan dieet, zoals het Griekse dieet, kan leiden tot een lager risico op hartaandoeningen, beroertes en bepaalde vormen van kanker.
Eén ding is echter wel waar gebleven: de Grieken benadrukken authentieke, rauwe, onvervalste ingrediënten die lokaal worden verbouwd, worden bereid in eenvoudige gerechten, langzaam worden gekookt zonder ingewikkelde sauzen en worden gekruid met kruiden en olijfolie in plaats van exotische specerijen. Liefde en verbeelding raken werkelijk elk Grieks gerecht.
Eieren horen bij elk goed ontbijt en de Grieken zullen je graag vertellen over hun jeugdherinneringen aan hun grootmoeder die eieren voor hen kookte, bakte en pocheerde.
Bij een warme maaltijd wordt brood geserveerd, meestal witbrood. Naast witbrood, dat vaak met sesamzaad bestrooid is, kent Griekenland bruinbrood, zuurdesembrood en brood met zwarte olijven erdoorheen. Broden zijn meestal rond of ovaal van vorm.
Binnen de Griekse cultuur is het normaal om lang met elkaar te tafelen.Dit betekent vaak dat de lunch ook een stuk later is afgelopen dan dat wij in Nederland gewend zijn. Hierdoor schuiven de Grieken daarom vaak ook wat later aan voor het avondeten. Meestal is dit rond 21.00 uur.