Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Haal hiervoor het vlees uit de diepvries en laat het vlees 1 dag langzaam ontdooien in de koelkast. Het ontdooien in 1 dag is natuurlijk afhankelijk van de dikte van het product. Een steak van bijvoorbeeld 250 gram is makkelijk ontdooit in 1 dag terwijl bijvoorbeeld een procureur van 2,5 kg wel 2 dagen nodig heeft.
Ontdooien op kamertemperatuur
Vlees uit de vriezer gewoon op het aanrecht ontdooien? Dat is zeker geen goed idee. Er zit altijd wat vocht om het vlees en tijdens het ontdooien zal dit als eerste weer vloeibaar worden. Dit loopt van het vlees af en zal snel de temperatuur van de keuken aannemen: ongeveer 20 graden.
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Vlees ontdooien doe je langzaam. Leg bevroren vlees een dag voor de bereiding op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast. Je kan het gewoon in de oorspronkelijke verpakking laten zitten. Zo kan het vlees de vleessappen opnemen en blijft het mals en sappig.
Hoewel het ontdooien in koud water een effectieve manier is om vlees snel te ontdooien, is het belangrijk om te onthouden dat het vlees nooit rechtstreeks in water mag worden ontdooid, tenzij het in een afgesloten, lekvrije zak zit.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging.
Een föhn is misschien de beste oplossing voor een natte bos haar (of om gebraden kip knapperig te maken), maar het is absoluut niet geschikt om een kalkoen te ontdooien . Je brengt je kalkoen in de temperatuurgevaarzone (tussen 40 en 140°F), een open deur voor schadelijke bacteriën om in je eten te floreren en je ziek te maken.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
De tijd dat vlees bevroren blijft in een koelbox hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de koelbox, de isolatie, de buitentemperatuur en de hoeveelheid vlees. Over het algemeen kan bevroren vlees in een goed geïsoleerde koelbox tot 24 tot 48 uur bevroren blijven.
De meeste koelkasten hebben de mogelijkheid om zelf de temperatuur in te stellen. Ideaal is is 4 graden Celsius. Maar dan nog verschilt het iets per zone. De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken.
Als je vlees ontdooit op kamertemperatuur, hebben de bacteriën vrij spel en stijgt de kans op voedselvergiftiging. Ook vlees ontdooien onder warm water is niet aangeraden. Je ontdooit vlees beter in de koelkast. Haal het ongeveer 24 uur op voorhand uit de diepvries, zodat het volledig kan ontdooien.
Volgens de Food Standards Agency (FSA) is het ontdooien van vlees in de koelkast de veiligste methode. Grote stukken vlees of hele vogels (zoals een kip) hebben over het algemeen een hele dag nodig om veilig te ontdooien. Daarom is een algemene regel om 10 - 12 uur per kilogram vlees toe te staan.
Sterker nog, het Voedingscentrum raadt af om je diepvriesgroenten te ontdooien - tenzij je dit op de goede manier doet om schadelijke bacteriën minder kans te geven. Veilig ontdooien doe je door de groenten of restjes de avond van tevoren afgedekt in de koelkast te leggen.
"Dit verhoogt het risico op voedselgerelateerde ziekten aanzienlijk, zowel door het hanteren van rauw vlees als door het consumeren van het gekookte product", legt Baker uit. De conclusie: bevroren vlees en vis, rauw of gekookt, mogen nooit op het aanrecht worden ontdooid en mogen nooit langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard .
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
Dit verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Vaak gebeurt dit doordat vlees ontdooid wordt bij of boven kamertemperatuur, buiten de koelkast en buiten de verpakking, waardoor bacteriën snel kunnen groeien. Wanneer je dit vervolgens weer invriest worden deze bacteriën niet gedood.
De methode van ontdooien met koud water is gunstig wanneer een korte ontdooitijd vereist is . Bij deze methode wordt bevroren voedsel ondergedompeld in een tank met koud water bij een temperatuur boven het smeltpunt van het voedsel. Warmteoverdracht vindt plaats door het temperatuurverschil tussen het voedsel en het water.
Volg de ontdooi-instructies van de fabrikant. Voedsel moet zo kort mogelijk op kamertemperatuur worden bewaard. Idealiter ontdooit u dit voedsel in de koelkast . Voedsel ontdooit vrij snel op kamertemperatuur, maar schadelijke bacteriën kunnen groeien in voedsel als het te warm wordt tijdens het ontdooien.
Leg het gewoon aan de kant in de koelkast in folie . Nogmaals, beter, pak het uit en leg het in Pyrex of een soortgelijke afgedekte schaal. Als in papier verpakt rundvlees begint te bloeden, zal het geen vreemde smaken ontwikkelen, maar het zal wel een rommeltje maken in uw koelkast. Zorg ervoor dat u in papier verpakt rundvlees op een schaal met een rand legt.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Do's van vlees ontdooien
Afhankelijk van de grootte en dikte van het vlees, kan dit proces enkele uren tot een volle dag in beslag nemen. Een stuk kipfilet heeft bijvoorbeeld ongeveer 24 uur nodig om volledig te ontdooien in de koelkast.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.