Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Veel mensen geven de voorkeur aan het drinken van hard water vanwege alle essentiële mineralen die het bevat. De smaak is ook een belangrijk verschil tussen de twee soorten water. Omdat zacht water de neiging heeft een beetje zout te smaken, geven velen de voorkeur aan hard water.
Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.
Door een waterontharder heb je grotere kans op legionella
Onthard water is dus slecht voor de veiligheid van het water in jouw huis. Een waterontharder haalt inderdaad het calcium en magnesium uit jouw drinkwater, maar daarvoor in de plaats wordt natrium afgegeven.
Te zacht water (lager dan 10 Franse graden) tast de metalen leidingen aan, zodat koper, zink, lood, enz. oplossen in het water. Dit is ongezond voor wie van het water drinkt. Daarnaast vervangt de ontharder magnesium en calcium.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Conclusie: de ideale waterhardheid is simpelweg 0 dH aangezien dit de enige waterhardheid is waarbij een kalkvrije omgeving kan worden gegarandeerd. Iedere waterhardheid hoger dan deze zorgt voor de afzetting van calciumcarbonaat zoals ook te zien is in deze evenwichtsreactie.
Zitten er gezondheidsrisico's aan een waterontharder? Er zitten geen gezondheidsrisico's aan een goed onderhouden waterontharder. Stilstaand water kan zorgen voor bacteriegroei. Een moderne waterontharder spoelt zichzelf gelukkig door en dus heb je geen last van bacteriegroei en zijn er geen gezondheidsrisico's.
Met zacht water voelt de huid zeer zacht aan en maakt het haar glanzend en glad. Zacht water heeft ook andere voordelen. Het bespaart energie voor het verwarming van warmwater, u gebruikt minder wasmiddel en onthard water is beter voor de groei van planten. Kalkvorming in de badkamer en keuken lijkt onverzorgd.
Een waterontharder gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Als de juiste onderhoud plaatst vindt, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar mee gaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat werken.
Daardoor zijn er veel schelpen in de bodem blijven zitten: kalk dus. Hier in Epe op de Veluwe bestaat de bodem vooral uit zand en is heel schoon. Er zit bijna geen kalk in. Daarom is dit het zachtste water van Nederland.
Alle schoonmaakmiddelen en zepen werken vele malen beter met kalkvrij water omdat ze niet eerst een reactie hoeven aangaan met de kalkvormende deeltjes in hard water. 5. Gebruik groene zeep!
Waterontharder huid? Een waterontharder kan huid en haren hun glans teruggeven en in betere conditie brengen. Dat kan, omdat hard water (met veel opgeloste kalk erin) je huid rood en droog maakt. Bestaande huidcondities zoals eczeem kunnen verergeren door het gebruik van hard water om te douchen of een bad te nemen.
De beste waterontharder voor de meeste huishoudens is deze Amfa 4000. Deze waterontharder van Amfa onderscheidt zich als beste van andere merken door de lage prijs van €199, de makkelijke montage en de goede magnetische ontharding.
Voor de AquaCell gebruikt u blokken zout van slechts 4 kilogram per stuk. Die zijn per kilo in aanschaf iets duurder, maar het zout is veel gemakkelijker in gebruik en u heeft er minder van nodig.
Basen zijn bijv. javel, ovenreinigers of ammoniak. Bijtende stoffen kun je herkennen aan een gevarensymbool op het etiket en de vermelding 'bijtend'. Bij inname kunnen ze ernstige brandwonden in het spijsverteringskanaal veroorzaken.
Kalk kan geen kwaad
Laat ons u meteen geruststellen: het kan helemaal geen kwaad om hard water te drinken. Hard water bevat dan wel opgeloste kalk, maar dat is niet schadelijk voor uw lichaam. Kalk bevat veel calcium, een mineraal dat zelfs gunstig is voor de gezondheid.
Water na ionenuitwisseling is in de regel niet gevaarlijk voor mensen. Onthard water is daarom gewoon drinkbaar. In sommige gevallen gebruikt de watermaatschappij zelfs eerst zelf een waterontharder voordat het water aan de consument geleverd wordt. Je kan onthard water dus gewoon drinken.
Een waterontharder plaatst u in de buurt van de hoofdkraan, omdat dat het punt is waar het leidingwater uw huis binnenkomt. U kunt een monteur inschakelen voor de installatie, maar het is ook mogelijk om de waterontharder zelf te plaatsen. Bovendien scheelt dat ook wat centen in de portemonnee.
Kan ik mijn tuin besproeien met onthard water? Ja, de tuin en planten besproeien met zacht water kan zeker maar er is ook een goede reden om het niet te doen. Onthard water houdt het blad van uw planten kalkvrij waardoor ze er, én beter uitzien, én meer zonlicht opnemen.
Brabant Water, de producent van het Tilburgse kraanwater, laat in een reactie weten 'trots' te zijn op het winnen van de Award. “Wij maken het drinkwater van diep grondwater dat goed beschermd wordt.
Prijzen van een waterontharder
De prijs is ook afhankelijk van het volume van de waterontharder. Je hebt een groter volume nodig, wanneer je meer water verbruikt. Dus de grootte van je gezin telt ook mee. Hoe groter je gezin, hoe meer waterverbruik, hoe duurder de waterverzachter.
De ontharder haalt de kalk- en magnesiumdeeltjes uit het water en vervangt die voor natrium. Dit gebeurt in een reservoir gevuld met harskorrels. De kalk hecht zich aan de hars en daarom moet het apparaat zichzelf regelmatig schoonmaken. Dit gebeurt met zout water dat na het schoonmaken het riool in stroomt.
Hoeveel kost onderhoud waterverzachter? De prijs van een standaard waterverzachter onderhoud schommelt doorgaans rond de 60 euro. Deze prijs kan wel variëren van vakman tot vakman. Indien er bepaalde onderdelen gerepareerd of vervangen moeten worden, kan de prijs uiteraard wel nog oplopen.