Een boom van 5 meter hoog moet dus op 10 meter van de schotel staan voor ontvangst. De elevatie voor 28 oost (Astra-2) is hier ongeveer 28 en voor Hotbird (13 oost) ongeveer 30 dus die regel gaat gewoon voor de meeste satellieten op.
Richt de schotel eerst pal op het zuiden. Draai hem langzaam naar links (gezien van achter de schotel), richting het oosten. Wanneer je de satelliet ASTRA 3 tegenkomt, zal de signaalsterkte omhoog springen. Draai de schotel nu voorzichtig zó, dat het signaal het hoogst is.
U heeft een plek nodig met een vrij zicht naar het zuiden, 19.2 graden van zuid naar oost. Er mogen geen bomen of huizen staan tussen de antenne en de satellieten. De schotel dient loodrecht gemonteerd te worden, hiervoor kunt u het beste een waterpas gebruiken. Vervolgens bepaalt u de elevatie en azimuth.
Bij de meeste schotels staat er een schaalverdeling (in graden) om te zien in welke kantelhoek de schotel staat. De juiste kantelhoek om in Nederland goed ontvangst te hebben is 29 graden.
Belangrijk is dat de schotel vrij zicht heeft op het oosten en zuiden. Op die positie aan de hemel staan namelijk de satellieten waarmee je satelliet-tv verbinding gaat maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een kompas. Zo weet je zeker dat de schotel de juiste kant op staat!
Een LNB gaat niet snel stuk, wel raden wij U aan om de LNB te vervangen als deze ouder is dan 10 jaar.
Je controleert de verticale kantelhoek aan de achterkant van de schotel. Bij de schotels van Canal Digitaal staan aan de achterkant de graden hiervoor in het framework gegraveerd. De juiste kantelhoek voor Nederland is 29 graden.
De ASTRA 1-satelliet staat aan de hemel op 19,2 graden oost. De andere ASTRA-satelliet, nummer drie, vind je op 23,5 graden oost. Het signaal van deze satellieten ontvang je alleen als jouw schotel in die richting staat.
Satfinder-app snel en eenvoudig
Het werkt vrij eenvoudig. Zet de app op je telefoon, ga op de plek staan waar je schotel staat (of komt te staan) en zet hem aan. Stel vervolgens de afmetingen van je schotel in, hoogte en breedte, zoek uit de lijst de satelliet of satelieten die je wilt hebben.
Voor de ontvangst van de Astra 1, 2 en 3 satelliet adviseert DeSchotelShop minimaal een 70 cm schotel, indien u deze kwijt kunt. Voor de ontvangst van de Hotbird satelliet adviseren we (minimaal) een 80 cm schotel.
Een standaard schotel voor Canal Digitaal is de Triax 65 cm schotel, deze is van staal en heeft 2 jaar garantie. Wilt u graag een topklasse schotel met een hoog rendement dan adviseren we de Fuba DAA 650 65 cm aluminium schotel.
Astra 23,5°O (of Astra 3) is de satellietpositie 23,5 graden oosterlengte op de geostationaire baan rond de Aarde. Vanaf deze positie zenden een of meer omroepsatellieten van de onderneming SES S.A. radio- en televisieprogramma's uit naar Europa.
De Astra 3 - 1G ontvangt de Nederlandse regionale zenders via frequentie 11.914 L1 TV, Omroep Brabant TV, Omroep Friesland, Omroep Zeeland TV, TV Drente, TV Gelderland, TV Noord, TV Noord Holland, TV Oost, TV Rijnmond.
Het beste antwoord. Voor het ontvangen van de Astra 1 en 3 heb je een duo lnb (kop) nodig. Daar zitten twee koppen in die op de juiste afstand staan op de satellieten op zowel 19.2 als 23.5 te ontvangen. Aannemende dat je een HD abonnement van Canaal Digitaal hebt, is het verstandig om ook daar de lnb te kopen.
De prijzen beginnen vanaf 12 tot ongeveer 20 euro voor een TV-abonnement. Voor een extra bedrag per maand kan je dit pakket ook uitbreiden waardoor je bijvoorbeeld ESPN kan ontvangen. Het kan zijn dat je de schotel in bruikleen ontvangt wanneer je een abonnement afsluit.
Op veler verzoek komt BVN, de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland, terug op de Astra 19.2° satelliet! BVN is vanaf 1 april te ontvangen via de Astra 1M satelliet.
De schotelantenne van de televisiekijker ontvangt het signaal vanaf de satelliet en geeft dit signaal door naar de ontvanger van degene die televisie wil kijken. De ontvanger verwerkt de signalen vanaf de schotelantenne en geeft deze signalen door naar de (digitale) televisie.
Kosten satelliet tv. De kosten voor satelliet tv variëren uiteraard per pakket. Je kunt rekenen op €12-20 per maand voor een tv abonnement waarbij je alle belangrijke Nederlandse tv zenders kunt bekijken.
Meerdere TV's op 1 schotel kan zeker, maar dan begint het al van bij de schotel natuurlijk. Je zal er voor moeten zorgen dat je LNB (of LNB's) meer dan 1 uitgang hebben. Zelf heb ik Quad LNB's wat wil zeggen dat ik tot 4 kabels (en in principe dus 4 tuners) aan de LNB kan hangen.
Tv-kijken via een app
Het is al langere tijd mogelijk om televisie via een app te kijken, maar de opties worden steeds beter. Kijk je alleen naar de zenders van NPO, dan hoef je daar niet eens extra voor te betalen. Via de NPO-app kijk je gratis live naar NPO 1, 2 en 3 en kijk je eerder uitgezonden programma's terug.
Voor Nederland en België adviseren wij u tenminste een 70 centimeter schotelantenne voor de ontvangst van de Astra 1, 2 en/of 3 satelliet. U heeft dan het hele jaar door voldoende signaal om ongestoord te genieten van de vele TV en radiozenders via de satelliet.
Nederlandse (HD-)TV zenders via Astra 3 (23.5E)
Voor de ontvangst van de populaire Nederlandse zenders in HD dien je ontvangst te hebben van Astra 3. Deze satelliet bevindt zich op 23.5 graden oost ten opzichte van het zuiden.