Het schuim is corrosie bevorderend, dit kan nevenschade zijn wanneer je de blusser gebruikt hebt en hier kan op de langere termijn schade aan ondervonden worden.
Nadeel van een schuimblusser
Schuimblussers zijn minder breed inzetbaar dan poederblussers; met een poederblusser blus je naast vaste stofbranden en vloeistofbranden óók gasbranden. Poederblussers zijn dan weer absoluut ongeschikt voor het blussen van elektrabranden.
Ten eerste zorgen de chemicaliën in het bluspoeder ervoor dat de meeste elektronische apparaten het blussen niet overleven. Dit betekent dus dat het voor een hoop nevenschade bij het blussen kan zorgen. Ten tweede is het zo dat als er niet helemaal goed geblust is, er door het bluspoeder een kans op herontsteking is.
In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.
Met een schuimblusser blus je vaste en vloeibare stoffen. In tegenstelling tot de poederblusser, is de schuimblusser niet geschikt voor het blussen van gassen. Een voordeel van de schuimblusser ten opzichte van de poederblusser is dat deze weinig restschade achterlaat.
Over het algemeen geldt dat een schuimblusser na 20 jaar echt aan vervanging toe is. Na deze tijd kan de blusser beter niet meer gebruikt worden. Aangeraden wordt om het blustoestel zeker eens in de vijf jaar uitgebreid te laten controleren. Indien nodig, kan de vulling dan worden vernieuwd.
De tijd dat men met een blusser kan werken is afhankelijk van de hoeveelheid die in de fles zit. Een kleine blusser van 2 liter voor in de auto of caravan is na 15 seconden leeg. Een brandblusser van 6 liter is pas na 50 seconden leeg.
Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden in woningen, en ook voor auto's, caravans, zomerhuisjes en boten. Er zijn poederblussers van 1kg in de handel, speciaal voor kleine branden en om mee te nemen op reis. Neem tijdens het blussen met een poederblusser wat afstand om effectief te kunnen blussen.
Bij een beginnende huis- tuin en keukenbrand voldoet een 2 kg of 2 liter blusser al snel. Voor een groter pand of kantoor kun je beter kiezen voor een 6 kg poederblusser of 6 liter schuimblusser. Eventueel zijn er ook handzame tussenmaten van 3 of 4 liter/kg blussers.
Sproeischuimblussers zijn gevuld met water en een schuimvormend middel. Het blussen gebeurt door het afdekken van de brandhaard met het schuim. Hierdoor kan er geen zuurstof meer bij de brandhaard komen en dooft het vuur. In mindere mate zorgt het schuim ook voor afkoeling van het brandende materiaal.
Het is op zich niet schadelijk om in te ademen in kleine hoeveelheden, al kan het bij een iets grotere hoeveelheid wel een licht laxerend effect hebben. Omdat poeder een soort van zout is, is het wel erg corrosief naar de omgeving toe, en kan het dus elektrische apparaten of metalen oppervlaktes aantasten.
Schuimblussers: 25 – 100 euro. Sprayblussers: 12 – 40 euro. Vetblussers: 40 – 100 euro. Vorstvrije brandblussers: 40 – 100 euro.
Een nadeel van een CO2 blusser is dat het geen indringend vermogen heef. Het CO2-gas verdrijft voor korte tijd de aanwezige zuurstof. Als er gestopt wordt met blussen, kan de brand door nieuwe zuurstoftoevoer weer oplaaien.
Dit zijn vaste stoffen en vloeistoffen, de meest voorkomende branden in huis. Het schuim heeft als voordeel dat het niet geleidend is, zodat u ook apparaten in het stopcontact kunt blussen. Is er sprake van een gasbrand, een brand van metalen of een frituurvetbrand, dan kan een sproeischuimblusser niet worden gebruikt.
Nadelen CO2 blusser
CO2 blussers hebben geen indringend vermogen. Eigenlijk blaas je het vuur uit. Het kan daarna dus weer makkelijk ontbranden. Hierdoor is CO2 ook niet in staat branden van vaste stoffen echt te doven.
De zichtbaarheid is tijdens het blussen dus slecht. Zeker in een relatief kleine ruimte kan dit ervoor zorgen dat de brandhaard niet goed zichtbaar blijft. Dat is natuurlijk wel belangrijk. Daarnaast heeft het bluspoeder een laxerende werking wanneer het wordt ingeademd.
In wasdrogers zit een filter om stof en pluizen op te vangen. En juist de combinatie van hete lucht met stof vormt de ideale combinatie voor het ontstaan van brand. Maak het filter van de wasdroger na elk gebruik stofvrij. Halogeen spotjes en gloeilampen worden erg heet.
Voor het blussen van onder spanning staande apparatuur in computerruimten, server apparatuur en noodstroom UPS systemen adviseren wij koolzuurgas-brandblussers met minimaal vijf kilogram Co2 inhoud. Koolzuurgas is een schoon blusgas dat geen elektriciteit geleidt.
Het grote voordeel van een poederblusser is dat je er veel verschillende soorten branden mee kan blussen. Daarnaast is het een relatief goedkoop blusmiddel, niet vorstgevoelig en kan het onder spanning blussen.
Een frituurbrand kan het beste bestreden worden door middel van een vetbrandblusser. De temperatuur van een frituurbrand moet snel omlaag om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. Door met de vetbrandblusser de frituurbrand te blussen wordt de oppervlakte van het vet in de frituurpan bedekt met een laag schuim.
In de keuken dient een aparte objectbescherming voorzien te worden in de vorm van een CO2-brandblusser van 5kg. Deze brandblusser beschermt je tegen alle type branden. De CO2-brandblusser laat daarbij ook geen residu na en is daarom ideaal om de keuken en eetwaren te vrijwaren van nevenschade.
In je eigen woning zijn brandblussers in principe niet verplicht. Toch zorg je met een gepaste brandblusser in huis preventief voor je eigen veiligheid en die van je bezittingen. Beschik je echter over een thuiskantoor in je woning waar je klanten of medewerkers ontvangt, dan zijn brandblussers wel verplicht.
Een oude brandblusser die leeg, defect of over datum is, dient gerecycled te worden als klein chemisch afval. Als particulier kun je brandblussers naar het milieudepot van jouw gemeente brengen, aanbieden bij gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven, of bij een brandblusser leverancier als Brandblusser XL.
Blus nooit een vet- of oliebrand met gewoon blusschuim, want daar zit te veel vocht in. Nog erger is met water blussen! Water maakt een vetbrand alleen maar groter. Daarnaast leidt het vaak tot nare brandwonden door opspattend brandend vet.
Brandblussers mag je in principe plaatsen daar waar het jou het best uitkomt, maar ze moeten wel gelijkmatig over de oppervlakte verspreid worden. Aanbevolen locaties zijn gangen, trappenhuizen, centrale toegangshallen en nabij uitgangen van ruimten. Op die manier wordt jouw vluchtroute het beste beschermd.