Een motto van een boek is een citaat, een spreuk, een sententia of een klein stukje tekst dat niet bij het verhaal hoort, en dat meestal van een ander persoon dan de auteur komt. Het gaat steeds vooraf aan een tekst en is daarvan duidelijk onderscheiden door plaats en wijze van afdrukken.
Motto Soms bevatten romans een motto: dit staat dan in de vorm van een klein tekstfragment voor in het boek (een citaat uit een gedicht, een andere roman of een songtekst). Een schrijver neemt een motto natuurlijk niet zomaar op; hij of zij vindt deze woorden toepasselijk en veelzeggend voor zijn eigen verhaal.
Veel schrijvers openen hun boek met een motto. Dit korte tekstje, vaak geciteerd uit een bekend werk, geeft de lezer direct een indruk van het boek.
Een motief in literatuur is een herhaaldelijk terugkerend element. We herkennen het omdat het ook in andere verhalen voorkomt (bijv. driehoeksverhoudingen, generatieconflicten) of omdat het binnen hetzelfde verhaal meermalen voorkomt (bijv. een voorwerp, een lied, een kleur, een bepaalde handeling, een gevoel).
Een motto is een kort tekstfragment voorin een boek. Meestal is dit geen zelfbedachte tekst, maar een citaat van iemand anders. Vaak zegt het motto iets over het thema van een verhaal.
Een slogan moet goed bekken en iets zeggen over zowel jezelf als je doelgroep. Je moet dus zowel jezelf kennen als je doelgroep. Houd het eenvoudig, maar neem je doelgroep wel serieus. Als boodschapper wil je tenslotte ook zelf serieus genomen worden.
Zo heeft Nederland bijvoorbeeld het motto 'Je Maintiendrai' (ik zal handhaven) en België 'L'union fait la force' (eendracht maakt macht). Een motto is iets van alle tijden. Als we het woord 'leven' ervoor plakken komen we op een levensmotto. Hiermee wordt de intentie of levenshouding van één persoon bedoeld.
Een motto (vaak een citaat of tekstfragment voor in het boek) geeft de bedoeling van het boek weer. Lang niet elk boek heeft een motto. Een motto is niet hetzelfde als een opdracht.
Motieven
Het gaat hierbij over abstracte (ongrijpbare) begrippen als onmacht, liefde, toeval, angst, dood, wraak, eenzaamheid, oorlog. Het gaat hier over terugkerende tastbare zaken. Deze hebben een symbolische betekenis. Een dobbelsteen (toeval), een schilderij en een boek kunnen bijvoorbeeld een leidmotief zijn.
Een motto van een boek is een citaat, een spreuk, een sententia of een klein stukje tekst dat niet bij het verhaal hoort, en dat meestal van een ander persoon dan de auteur komt. Het gaat steeds vooraf aan een tekst en is daarvan duidelijk onderscheiden door plaats en wijze van afdrukken.
als synoniem van een ander trefwoord: adagium (zn) : credo, kenspreuk, kernspreuk, kreet, leus, leuze, motto, parool, sententie, slagzin, slogan, spreuk, zinspreuk.
Dit motto slaat op het fooi geven, wat ook in het boek voorkomt: “Hoeveel fooi moet je achterlaten in een restaurant waar de rekening je in de lach doet schieten?” en: “Zestig euro fooi - ik kan er niets aan doen, maar ik moet daarvan giechelen.” Dus het motto verwijst naar het laatste deel van het boek.
Een motief is een beweegreden. In het woord zit het al: motion, beweging. Een schrijver kan bijvoorbeeld als motief hebben wantoestanden aan de kaak te stellen. Een thema is een onderwerp, de wantoestand zelf om bij het voorbeeld te gebruiken.
Leesboeken zijn ingedeeld naar leeftijd. Daarnaast staat er meestal een symbool (genre-etiket) op. Hieraan herken je wat voor soort verhaal het is.
Spanning en avontuur is een genre boek waarin het verhaal draait om spannende avonturen van de hoofdpersoon. De Engelse term voor spannende boeken is thriller. Een boek kan op verschillende manieren spannend worden gemaakt.
Er zijn verschillende soorten motieven: Abstracte motieven: dit zijn kleinere motieven, zoals toeval, liefde, haat, enz. Leidmotief: een leidmotief heeft altijd een symbolische functie, zoals een concreet, tastbaar en terugkerend element. Klassieke motieven: dit zijn opvallende elementen uit een klassiek verhaal.
het motief zelfst. naamw. Uitspraak: [moˈtif] Verbuigingen: mo|tieven (meerv.) 1) reden waarom je iets doet Voorbeeld: `het motief voor zijn daad`Synoniemen: drijfveer, beweegreden 2) tekeningetje dat steeds wordt herhaal...
Een belangrijk (leid)motief in het verhaal is het gouden ei zelf. Het komt vaak terug in het boek d.m.v. de nachtmerries, maar is ook een symbool voor de angst en eenzaamheid die Rex voelde tijdens de 8 jaar van de vermissing van Saskia én die Rex en Saskia gevoeld hebben tijdens hun ontvoering zelf.
– Wie het Eerst komt, die het Eerst maalt. – Een Ezel stoot zich in het gemeen niet tweemaal aan dezelfde steen. – Voor Geld kun je de duivel doen dansen. – Wie zijn Gat brandt, moet op de blaren zitten.
Er zijn ook veel apps beschikbaar waarmee je qutes kunt maken. Quotes Creator is een makkelijke manier om citaten te maken en delen met de wereld. Je kunt ook je eigen watermerk, logo en QR-code toevoegen. Nog een andere app is WordSwag, die is te downloaden zowel op de iPhone als op Android apparaten.