Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
Zo is voor Nederlanders Arabisch, Koreaans, Chinees en Japans de moeilijkste talen ter wereld. Het feit dat het schrift van deze talen uit tekens bestaat en niet uit letters maakt het voor ons nog moeilijker om te leren.
Moeilijk en minder moeilijk
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Volgens de onderzoekers heet de vreemdste taal ter wereld Chalcatongo Mixtec. Het Chalcatongo Mixtec wordt gesproken door 6000 mensen in het Mexicaanse Oaxaca. Het is de enige taal waar er geen verschil te merken is tussen een vraag en een mededeling.
FRANS - DE MOOIST GESPROKEN TAAL
Met zijn onuitspreekbare "r", zijn nasale klinkers "en", "in", "un" en melodieuze intonatie klinkt het uiterst muzikaal voor het niet-moederlijke oor. En laten we de sterke culturele context niet vergeten die het Frans de status van de mooiste gesproken taal ter wereld geeft.
Zo laat de dichter en vertaler Paul Claes voor de zoveelste keer weten dat het Nederlands de onwelluidendste taal ter wereld is.
Aangenomen wordt dat Chinees de snelst groeiende taal ter wereld is. Chinezen nemen de tweede plaats in met 19,8% internetgebruikers. Met een bevolking van bijna 1,4 miljard zal dat niemand verbazen.
Een polyglot is iemand met een hoge graad van taalbeheersing in veel verschillende talen. Veel moet hier gezien worden als in één, twee, drie, veel. Wanneer iemand twee talen spreekt, is zo'n persoon nog tweetalig.
Spaans is een taal waarbij de koppeling van letters aan klanken eenduidig en de woordstructuur makkelijk is (veel lettergrepen met enkel medeklinker-klinker combinaties). Spaans zal dus over het algemeen makkelijker te leren zijn dan Frans.
Of er een maximum aantal talen is dat een mens kan leren, is onbekend. Volgens de Braziliaanse uitgave van het World Book of Records is de Libanees Ziad Fazah, die in Brazilië woont, met 58 talen recordhouder.
2. Het Spaans. De tweede meest gesproken taal in de wereld is niet minder dan het Spaans, met een geschat aantal moedertaalsprekers van 460 miljoen. Het is de officiële taal van de meeste Latijns-Amerikaanse landen in aanvulling op Spanje, en van een aanzienlijk deel van de Noord-Amerikaanse bevolking.
Zie Esperanto (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Esperanto. Esperanto is een kunstmatig gecreëerde internationale taal. De taal is ontworpen door Lejzer Zamenhof, een Joodse oogarts afkomstig uit het Poolse gedeelte van het Keizerrijk Rusland.
Het Tobi wordt ook, zij het minder, gesproken op de Zuidwest-Eilanden (Helen Reef, Fana, Pulo Anna, Merir en Sonsorol). Nog geen dertig mensen over heel de wereld spreken het Tobiaans. Daarmee is het Tobiaans zowat de minst gesproken taal ter wereld.
Voorbeelden zijn het Iers, Reto-Romaans, Wit-Russisch, Koerdisch, Yucateeks Maya en Baskisch. Hoewel al deze talen officieel worden erkend, is het aantal moedertaalsprekers de laatste honderd jaar sterk afgenomen of dreigt op korte termijn af te nemen.
Pawnee is een Indiaans dialect dat voorkomt rond Nebraska en Noord-Centraal Oklahoma. Hoewel er nog 10 personen zijn die Pawnee als moedertaal spreken, zijn ze allemaal bejaard. Hun kinderen spreken liever Engels als moedertaal.
Het landje aan de Noordzee is inderdaad niet zo groot, maar de Nederlandse taal behoort wel degelijk tot de wereldtalen. Nederlanders zijn echt wel trots op hun land, maar laten dit niet zo blijken met bijvoorbeeld vlaggen en parades.
Engels is de taal met de meeste woorden
Er wordt zelfs geschat dat er jaarlijks ongeveer 5.400 nieuwe Engelse woorden worden gecreëerd, hoewel er slechts ongeveer duizend van zullen worden opgenomen in de woordenschat van het grote publiek.
De Engelse taal lijkt het meest op het Fries
Het Engels komt voort uit het gebied waar nu Nederland, Denemarken en noordwest-Duitsland liggen. Taalkundig gezien lijkt het Fries het meest op de Engelse taal – de twee behoren zelfs tot de taalkundige Anglo-Friese subgroep.