Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong. Rauwkost: tomaat, komkommer, paprika, wortel, sla, tuinkers.
Minder bewerkte vleeswaren en charcuterie
Charcuterie zoals salami of ham eet je best niet elke dag. Bewerkte vleeswaren bevatten veel zout, toegevoegde suikers en verzadigde vetten, waardoor ze ongezond zijn als je er veel van eet.
Gezond genieten
In vleeswaren zitten ook gezonde stoffen zoals vitamine B1, B2, B6 en B12 en mineralen zoals ijzer, zink, fosfor en seleen. Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief.
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Als je mager broodbeleg zoekt, zijn kip- en kalkoenfilet goede keuzes. Ze bevatten weinig calorieën (minder dan varkens- of rundvlees). De smaak van dit vleesbeleg is niet sterk en combineert goed met groente, zoals komkommer en tomaat. Je kunt het ook samen met stukjes avocado eten, maar wees hier voorzichtig mee.
Traditionele hummus is dus hartstikke gezond en bevat de volgende ingrediënten: Kikkererwten: Deze peulvruchten vormen de basis van de spread. Kikkererwten bevatten veel eiwitten en voedingsvezels. Ze zijn ook rijk aan micronutriënten zoals vitamine B1, vitamine B6, ijzer, magnesium, kalium en fosfor.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
En dan zijn er nog veel vleeswaren die je gerust kunt nemen. Ham, kipfilet, rookvlees, filet American, smeerleverworst en salami passen prima in het koolhydraatarme dieet. Ook een gekookt ei hoort er zeker bij. Snijd hem in plakjes en doe er wat rauwkost bij, zoals komkommer en tomaat.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze.
Hoeveel charcuterie mag je per dag eten om gezond te blijven? De richtlijn is 30 gram bewerkt vlees (charcuterie) per week. Om je een idee te geven: dat komt overeen met anderhalf schelletje salami.. per week. De Hoge Gezondheidsraad adviseert zelfs om helemaal geen met rood vlees bereide charcuterie te eten.
Spek bevat een hoge concentratie choline, een belangrijke voedingsstof die zorgt voor een normale werking van de hersenen. Een eetpatroon waar choline sterk aanwezig is, vermindert het risico op de ziekte van Alzheimer en dementie. Spek bevat veel vitamine B.
Voorzie zo'n 125 tot 150 gram charcuterie per persoon. Een brede selectie aan bijgerechten en broden maakt het geheel helemaal af.
Ook het broodje ossenworst is een populaire gezonde keuze. Ossenworst is vooral gemaakt van mager rundvlees en heeft minder vet dan bijvoorbeeld chorizo of salami. Ook heeft ossenworst veel eiwit wat een belangrijk onderdeel is van het menselijk lichaam en dan met name de opbouw van de spieren.
In appelstroop zitten veel appels, dus dat is een perfect product hierbij. Het voordeel van appelstroop is dat er veel ijzer in zit en dat is ook belangrijk bij het afslanken. Wanneer je te weinig ijzer in je lichaam hebt, zul je vaak moe en snel kortademig bij beweging zijn.
Voedingswaarde fricandeau
Fricandeau van varken is een uitstekende bron van eiwitten en bevat essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B6 en B12. Het is een mager vlees met weinig verzadigd vet, waardoor het een goede bijdrage is aan een gezonde maaltijden.
Vers fruit, bijvoorbeeld schijfjes aardbeien, appel, perzik, peer of plakjes banaan, al dan niet op een bedje van plattekaas genieten de voorkeur als zoet beleg. Fruit prakken tot vruchtenmoes kan ook. Wie fruit kiest als beleg haalt ook makkelijker de aanbeveling om 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten.
Over het algemeen hebben de hummus varianten met groente de meest gezonde samenstelling, oordeelt de Consumentenbond. Die scoren het vaakst een A. Daarna komen de pikante varianten, gevolgd door de naturel hummus en de hummus met kruiden. De hummus soorten met fruit scoren het laagst, vooral C's en nooit een A.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Pindakaas bevat veel eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Eiwitten verhogen tevens de thermogenese wat betekent dat de spijsvertering veel energie vergt en de vetverbranding wordt gestimuleerd. Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan.