Het Miller Fisher syndroom (MFS) is een zeldzame variant van het Guillain-Barré syndroom (GBS) waarbij er meestal een combinatie is van dubbelzien, evenwichtsproblemen bij het lopen en de afwezigheid van peesreflexen. De ziekte is genoemd naar dr. C. Miller Fisher die de aandoening in 1956 beschreef.
Wat is Guillain-Barré syndroom (GBS)?
GBS is een zeldzame ziekte die ontstaat doordat het eigen lichaam gezonde zenuwen aanvalt. Ongeveer 2 van de 3 patiënten hebben voor GBS een infectie gehad, zoals buikgriep. GBS begint meestal met plotselinge spierzwakte in de armen en/of benen, pijn en/of een veranderd gevoel.
Na ongeveer 4 weken heeft de ziekte zijn maximum bereikt en begint de herstelfase. Deze herstelfase kan weken tot maanden duren. Sommige patiënten herstellen volledig. De meesten houden last van restverschijnselen, zoals vermoeidheid en gevoelsstoornissen.
Wat is GBS? Het Guillain-Barré syndroom is een aandoening van de zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel: de motorische zenuwen die vanuit het ruggenmerg naar de spieren lopen en de gevoelszenuwen die van de huid, gewrichten en spieren naar het ruggenmerg gaan.
De pijn kan variëren van schietende, stekende tot zeurende pijn. Zaken die kunnen wijzen op een aantasting van motorische zenuwen zijn krampen, dunner wordende spieren (atrofie) en spierzwakte. Dit uit zich door krachtsvermindering en kan zelfs leiden tot verlamming (paralyse).
GBS is een bacterie die je in je vagina kan hebben. Van een GBS bacterie kunnen baby's heel erg ziek worden. Als je geen andere risico's hebt, is de kans hierop klein. Je kunt dan kiezen of je antibiotica wilt tijdens de bevalling of niet.
Bij motorische uitval is er spierzwakte, de spiermassa neemt af, en krijg je soms onwillekeurige spiersamentrekkingen. Bij volledige uitval van een zenuw treden verlammingen op.
Hoe kun je het herkennen? Naast spierzwakte en verlamming kan je ook last hebben van onhandigheid, ongecoördineerde bewegingen, onvrijwillige spiertrekkingen, verminderde of afwezige reflexen, verminderde of verhoogde spierspanning en afnemende spiermassa (spieratrofie).
Bij periodieke paralyse, een herhaaldelijk terugkerende verlamming, treden plotselinge spierzwakte en -verlammingsverschijnselen op. Bij een aanval kunnen alle skeletspieren meedoen. Vooral de spieren van armen en benen zijn aangedaan. De ademhalingsspieren en hartspier doen in principe niet mee.
Meestal is GBS te genezen. Hoe goed iemand herstelt hangt onder andere af van de ernst van de kenmerken. Vaak wordt iemand opgenomen in het ziekenhuis, omdat de aandoening eerst in ernst toe kan nemen. De behandeling bestaat uit medicijnen die de ontstekingen verminderen.
Volledig herstel is mogelijk. De duur van de herstelfase varieert van weken tot maanden, maar ook na enkele jaren kan men nog verder herstellen. Vaak is er sprake van restverschijnselen zoals een verminderde conditie, vermoeidheid en pijnklachten, soms ook krachtverlies waardoor men moeite heeft met lopen.
Zenuwpijn is tintelende, prikkelende, branderige pijn. De zenuw kan ontstoken zijn, zit klem of is beschadigd. De pijn blijft vaak weken tot maanden. Bij zenuwpijn helpen pijnstillers vaak minder goed.
De mate van de spierzwakte kan per periode wisselen. Spierstijfheid doet zich met name voor na een periode van rust en dan vooral in de bovenbenen en -armen, de handen en de nek. Kou kan de stijfheid verergeren. Veel voorkomende klachten zijn een stekende, zeurende pijn en vermoeidheid.
De oorzaak is vaak onbekend, maar soms is er sprake van een beschadiging van het kraakbeen of spoort de knieschijf niet voldoende in de groeven van het bovenbeen. Ook bij het hebben van te korte strekspieren (vaak bij jongeren die in de groei zijn) kunt u last hebben van het door de knie zakken.
Er is nog geen medicijn dat polyneuropathie geneest. Er zijn wel behandelingen die de pijn en andere klachten minder kunnen maken. Vaak helpt een gezonde leefstijl samen met begeleiding en medicijnen het best. De meeste behandelingen hebben voor- en nadelen.
De 3 meest voorkomende signalen van een TIA zijn een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Je weet dus niet waardoor de uitval komt. Bel daarom altijd direct 112!
De oorzaak van loopstoornissen kan neurologisch zijn, bijvoorbeeld door een klapvoet bij een hernia. Maar ook een slechte bloedcirculatie of een aandoening aan het evenwichtsorgaan kan leiden tot een verstoord looppatroon.
Symptomen van spierzwakte
Slap gevoel in ledematen. Slappe spieren. Krachtverlies. Vermoeidheid.
Warmte kan de pijn door ischias verminderen. U kunt bijvoorbeeld een warm bad nemen, een warme kruik leggen op de plek die pijn doet of gebruik maken van een warmtekussen. Door de warmte zullen de spieren zich ontspannen, wat de pijn kan verlichten.
Multiple Sclerose (MS) is een aandoening waarbij de zenuwen vaak neuropathie pijn geeft. Dit komt omdat het centrale zenuwstelsel (het ruggenmerg en de hersenen) worden aangetast. En meer specifiek het isolatielaagje (myelineschede) rondom de zenuwen. MS en neuropathie komen vaak tegelijkertijd voor.
De ziekte MS begint meestal (in 80% van de gevallen) met 'schubs'. Bij een schub ontstaan vrij plotseling neurologische klachten die minstens 24 uur aanhouden. Een schub wordt meestal gevolgd door een remissie.
Dit jaar zijn al zeven jonge kinderen in Nederland overleden na infectie met een gevaarlijke streptokokkenbacterie. Zeker zeventig kinderen werden met ernstige infecties in het ziekenhuis opgenomen. Kinderartsen maken zich zorgen. Ze waarschuwen om extra alert te zijn bij kinderen met waterpokken.
lumbaalpunctie ('ruggenprik'): met een naald wordt vocht (liquor) afgenomen door tussen de lendenwervels door te prikken in de ruimte rondom het ruggenmerg en vervolgens te bekijken of er in de liquor sprake is van verhoogd eiwit, een aanwijzing voor GBS, en om aan de hand van het aantal cellen eventuele andere ...
GBS komen bij één op de vijf volwassenen voor zonder dat er klachten zijn. Eén op de vijf zwangere vrouwen draagt deze bacteriën bij zich, zij worden dragers genoemd. De GBS bevinden zich samen met andere bacteriën in de darmen. Vaak zijn ze ook in de baarmoedermond of vagina te vinden zonder dat er klachten zijn.
Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij het in stand houden van een goede spierfunctie. Als je een tekort hebt aan vitamine D zijn spierzwakte en spierkrampen vaak de eerste symptomen van een tekort.