Naast dat rijst voedzaam en praktisch is, is het natuurlijk ook gewoon enorm lekker. Je kunt met rijst dan ook alle kanten op, denk aan een zoete rijstepap of een hartige roerbakschotel. Dit alles bij elkaar maakt rijst dus het meest gegeten voedsel ter wereld.
Het is dus kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip! Per jaar eet de wereld volgens onderstaand filmpje 75 miljard kippen. Dat komt neer op 205 miljoen kippen per dag. Daarmee steekt kip met kop en schouders boven de nummer 2 uit: de 14 miljard sardientjes die we jaarlijks consumeren.
pizza! Of het nu vol zit met pepperoni, kaas of andere toppings, veel mensen over de hele wereld grijpen naar deze met marinara bedekte taart als het etenstijd is. Natuurlijk heeft pizza meerdere heerlijke concurrenten.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Nog niet heel lang geleden was het eten van aardappels, vlees en groenten het populairste gerecht van Nederland. Maar nu niet meer. Volgens een onderzoek van De Volkskrant eten Nederlanders nu het vaakst pasta.
Niet-alcoholische dranken, Brood, granen, rijst en pasta, Zuivel en zuivelvervangers en Vetten en oliën worden bijna dagelijks gegeten of gedronken. Groenten worden op 89% van de dagen gegeten. Vlees en vleesvervangers worden op 87% van de dagen gegeten. Fruit, noten en olijven worden op 77% van de dagen gegeten.
Hamburger . De hamburger is een iconisch Amerikaans gerecht, geprezen om zijn eenvoud en veelzijdigheid. Dit culinaire hoofdgerecht bestaat uit een rundergehaktpatty tussen twee helften van een broodje, vaak vergezeld door sla, tomaat, uien, augurken en smaakmakers zoals ketchup, mosterd en mayonaise.
Volwassenen eten bij 63 procent van alle hoofdmaaltijden vlees. Van de 7 hoofdmaaltijden in een week eten Nederlanders dus gemiddeld 4,4 maaltijden met vlees. Van de andere hoofdmaaltijden zijn 1,8 vegetarisch of volledig plantaardig (veganistisch) en 0,8 maaltijden met vis.
Resultaten. De meeste Amerikanen consumeren 2 (28%) tot 3 (64%) maaltijden op een bepaalde dag en >90% consumeert 2 tot 3 snacks op die dag.
Gemiddeld genomen eten ze ongeveer 52 g koek of cake per dag. Zoetwaren en chocolade staan gemiddeld met 38 g per dag op het menu. Jongeren consumeren dagelijks ongeveer 38 g hartige en gefrituurde snacks. Ongeveer 97 % van de adolescenten nemen teveel calorieën in onder de vorm van producten uit de rode zone.
Hiermee is rijst het meest gegeten voedsel ter wereld.
Typisch Nederlands eten, nummer één: stamppot
Nou, een duik in de geschiedenis leert dat hutspot tot aan het einde van de negentiende eeuw eerder een soort stoofpot was. En, zo schrijft Janneke Vreugdenhil in De Bijbel van De Nederlandse Keuken, pas in 1929 verscheen het eerste recept voor andijviestamppot in de krant.
De blauwvintonijn is de meest gegeten vis ter wereld en de op één na meest (wild)gevangen vis.
Surströmming is eigenlijk niets anders dan gefermenteerde vis. Oostzeeharing om precies te zijn. Vroeger was fermentatie van deze haring een methode om deze langer te kunnen bewaren. De “delicatesse” ontstond rond de 16e eeuw in het noorden van Zweden.
Naast het traditionele AVG'tje eten Nederlanders het liefst pasta of een rijstgerecht. Alleen jongeren hebben een andere top drie. Zij houden het meest van pasta, gevolgd door Hollandse pot en een rijstmaaltijd.
Vlees komt nog altijd op de eerste plaats: steak en sparerib staan dan ook overal op de menukaart. Voor vegetariërs is het minder leuk om in de Verenigde Staten te eten, al hebben veel restaurants wel een saladebar waar je uit vele soorten rauwkost zelf een salade kunt samenstellen.
Uit eten: Eten in Amerika is relatief goedkoop in vergelijking met veel Europese landen. Een gemiddelde maaltijd in een restaurant kost tussen de $10 en $25 per persoon. Fast food is nog goedkoper, vaak onder de $10.
De Chinezen eten 63 kilo vlees per jaar, Nederlanders 89 kilo, maar Amerika spant de kroon: daar ligt de vleesconsumptie op 120 kilo per persoon per jaar.
Van alle groenten wordt de tomaat wereldwijd het meest gegeten. En ook in België lusten we er wel pap van, of beter gezegd, soep, sap, saus, snack of salade.
Nederlanders die de dag liever niet met brood beginnen, kiezen vaak voor yoghurt of ontbijtgranen, zoals muesli of cornflakes met melk, yoghurt of kwark . Voor een uitgebreid ontbijt koken of bakken veel mensen een eitje (met spek) en wordt er suikerbrood of krentenbrood met amandelspijs in huis gehaald.
Om het snaaien om 4 uur te voorkomen kun je het beste niet te lang tussen je maaltijden laten zitten. Probeer iedere 2,5 tot 3 uur iets te eten. Als je om 12 uur geluncht hebt, neem dan rond 3 uur een tussendoortje. Zo voorkom je dat je bloedsuiker teveel daalt en je zin krijgt in iets waar veel suiker in zit.
Rijst . Rijst is het basisvoedsel van meer dan de helft van de wereldbevolking, en dat is al eeuwen zo. Het is goedkoop, het vult en het kan gemakkelijk in verschillende klimaten worden verbouwd. Rijst is zo belangrijk voor zoveel mensen dat het geen verrassing is dat het 's werelds meest gegeten voedsel is.
Van hutspot, boerenkool en erwtensoep tot bitterballen, kroketten, pannenkoeken en poffertjes; ons land is rijk aan traditioneel eten. Deze authentieke gerechten zijn niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar ook een venster naar de rijke Nederlandse geschiedenis en cultuur.