Chocolade is het snoep dat het meeste gegeten wordt in de wereld. In Nederland eten we ongeveer vijf kilo chocolade per persoon per jaar. En er zijn nog landen waar dit getal hoger is. Er zijn meerdere redenen waarom chocolade zo populair is.
Chocolade is het meest gegeten snoepgoed ter wereld. Wat maakt het zo onweerstaanbaar? Maastricht University.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland absoluut het populairst. Drop wordt van alle snoepsoorten in Nederland dus het meest gegeten. Zelfs meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop.
Met stipt op nummer één: de Nerds Gummy Clusters.
Denk aan Sinterklaas films in de bioscoop, de slaapkamer van Sinterklaas in kastelen bezoeken of pepernoten bakken. En in bijna elke plaats hebben ze wel hun eigen intocht. Bij het Sinterklaasfeest hoort heel veel snoepgoed. Namelijk pepernoten, kruidnoten, speculaas, taaitaai en chocoladeletters.
Snoep heette toen nog suikerwerk en werd vooral in de hoogste kringen al gauw razend populair.
De meeste kinderen krijgen tussen hun zesde en negende te horen dat Sinterklaas niet bestaat. Vroeger waren kinderen iets ouder, nu neigt het steeds meer naar rond de zes jaar.
In 1731 ontwikkelde het Italiaanse bedrijf Amarelli een methode om het sap uit de zoethoutwortel te winnen. Een kleine 30 jaar later vermengde de Britse scheikundige George Dunhill suiker met drop en verkocht het voor de eerste keer als snoepgoed.
Drop is het meest gegeten snoep in Nederland. Het is het product dat Nederlanders missen als ze emigreren.”
Zoethout, toverballen, zwart wit poeder en schuimblokken zijn snoepsoorten uit de jaren 80. Hakhoning, zuurstokjes, zeeuwse babbelaars, haagse hopjes, framboosjes en trekdrop zijn heerlijke snoepsoorten uit de jaren 70.
Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en ook in je hersenen gebeurt het nodige.
Gezond snoepen doe je bijvoorbeeld met fruit. Verschillende soorten fruit hebben ook nog eens veel weg van snoep, zoals kersen, sinaasappelpartjes, meloenblokjes, frambozen, druiven, aardbeien, mangostukjes en bramen. Veel klassiek snoep wordt namelijk op smaak gebracht met fruitextracten en vruchtenconcentraten.
Conclusie 2. Tot de groep Zoetwaren behoren snoep, chocolade, zoet broodbeleg, suiker, honing en stroop en siropen (bijvoorbeeld onverdunde limonadesiroop).
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Drop is typisch nederlands omdat wij er mee opgegroeid zijn. We weten niet beter dan dat drop Nederlands is. Dat komt doordat onze voorouders al generaties lang drop eten en het doorgeven aan hun kinderen. Drop is om die reden in Nederland al jaren populair.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht.
De Wijnballen behoren tot een van Nederlands' oudste snoepgoed. Deze harde snoepjes hebben een wat zure binnenkant, gemengd met een zoete frambozen smaak.
Waarom drop juist in Nederland zo populair is, is niet geheel duidelijk. Volgens sommigen komt het doordat we in Nederland (net als in Engeland en Scandinavië) aan de zee wonen en dat we daarom zo van de zilte smaak van drop houden. Maar er zijn wel meer landen die aan de zee liggen.
M&M World ligt in het centrum van Londen aan Leicester Square. Er is geen betere plek in Londen voor dit imperium, centraal en makkelijk te vinden. Met 35.000 vierkante meter winkeloppervlakte is M&M Leicester Square de grootste snoepwinkel ter wereld.
Het idee om van rietsuiker allerlei soorten snoep te maken,ontstond rond 1510 in de Zuidelijke Nederlanden. De suiker werd toen eerst verhit en daarna werd er een smaakje bij gedaan. De Duitse keizers lieten het suikerwerk uit de Zuidelijke Nederlanden (nu Nederland) halen.
Suiker is net als glucosestroop, dat veel gebruikt wordt voor zachte snoepjes, voor producenten in een jaar tijd twee keer zo duur geworden. Dat zegt Theo Heere van VBZ, de branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten. Daardoor stijgen prijzen van koek en snoep met 20 tot 40 procent.
De consumptie van snoep is in Nederland opnieuw gestegen. Vorig jaar besteedden consumenten in totaal 3,6 miljard euro aan snoepgoed, wat neerkomt op een gemiddelde consumptie van 34 kilo aan snoep en snacks per persoon per jaar.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Al snel na zijn dood werd de Sint-Nicolaaskerk waar hij begraven was een bedevaartsoord.
In elk geval was hij rond het jaar 300 bisschop van het Turkse stadje Myra. Nicolaas werd later vereerd als heilige, en daardoor werd hij vanaf dat moment Sint-Nicolaas genoemd.De naam Sinterklaas komt daar vandaan.
Sinterklaas is vermoedelijk gebaseerd op Nicolaas, een bisschop die rond de vierde eeuw na Christus in het huidige Turkije leefde en na zijn dood door heel Europa werd geëerd.