Beide vormen zijn klanknabootsingen van de baltsroep van onze bekendste weidevogel. Sommigen horen de vogel rijmen op riet, anderen op rit. Je zou dan verwachten dat het meervoud van kievit kievitten is, maar het gaat om een i-klank zonder klemtoon, net zoals in monniken of viezeriken, dus is het kieviten.
Het is een bijzondere spellingsregel: het woord dommerik heeft geen klemtoon op de laatste lettergreep. Bij woorden die eindigen op el, es, et, ik, it waarop geen klemtoon valt, wordt in het meervoud de slotletter niet verdubbeld.
Het voedsel bestaat uit op de grond levende insecten(larven), regenwormen, slakjes, kleine hoeveelheden zaden en ander plantaardig materiaal.
De correct gespelde meervoudsvorm is baby's.
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.
Persoonsaanduidingen op -icus, zoals academicus en medicus, hebben altijd alleen een meervoud op -ici: academici, medici, neerlandici.
Kievitkuikens zijn vliegvlug na 35-40 dagen. Na het broedseizoen verzamelen kieviten zich in groepen, inclusief de vliegvlugge jongen, en foerageren ze in vochtige graslanden.
De kievit of kieviet (Vanellus vanellus) is een weidevogel uit de familie van de plevieren (Charadriidae). De naam wordt meestal uitgesproken als kieviet.
In de betekenis 'hard lopen' bestaan ook lopen als een haas en lopen als een kieviet/kievit.
Wat is het meervoud van emoji: emoji of emoji's? Emoji en emoji's zijn allebei juist. Je kunt dus zowel zeggen 'Mijn zus gebruikt veel emoji' als 'Mijn zus gebruikt veel emoji's.
Het meervoud van iglo is 'iglo's'.
Woorden die op een y eindigen, krijgen in het meervoud alleen een apostrof als de y voorafgegaan wordt door een medeklinker: baby - baby's, maar cowboy - cowboys.
In de standaardtaal is agenda als het-woord niet correct: het agenda*, dat agenda*, ons agenda*. De meervoudsvorm is agenda's, de verkleinvorm is agendaatje.
Het vinden van het eerste kievitsei is een traditie in Nederland en staat symbool voor de aanvang van de lente. Overal in het land zijn de mensen naarstig op zoek naar dit eerste ei dat daarna gemeld wordt aan de burgemeester ter plaatse.
Kieviten leven in zeer uiteenlopende gebieden die openheid en een lage, niet te dichte vegetatie gemeen hebben. Ze broeden in duinweiden, moerassen, kwelders, hoogveengebieden, oeverzones van rivieren, weilanden, onbemeste hooilanden, akkers. Van de Europese populatie broed 30% in ons land.
Doorgaans overwinteren kieviten op grote schaal in Zuid-Europa, waar in deze periode meer voedsel te vinden is. Ook trekken ze vanuit Nederland richting Ierland, Wales en het zuidwesten van Engeland. De laatste jaren valt echter op dat er meer kieviten in Nederland blijven.