Hier zijn 11 gerechten die je zeker moet proberen als je echt de typische keuken van Portugal wilt leren kennen, en de beste regionale restaurants om ze te proberen: Papas de Sarrabulho - Minho. Feijoada à transmontana - Trás-os-montes. Francesinha - Porto.
Een echte specialiteit in Portugal? Dat is Bacalhau! Wij kennen het ook wel als kabeljauw. Je zal dit gerechtje op heel wat menukaarten terugvinden.
Het ontbijt is voor de meeste Portugezen de minst belangrijke maaltijd van de dag. Een broodje hartig of iets zoets volstaat meestal wel. De koffie is onmisbaar! En hij zal nog vaak gedronken worden naarmate de dag vordert.
In restaurants kun je doorgaans tussen 12 en 15 uur terecht voor de lunch en tussen 20 en 22 uur voor het diner. In het hoogseizoen zijn de tijden vaak wat ruimer.
Lunch. De lunch begint rond 13:00 uur en hier wordt het beperkte ontbijt meer dan goedgemaakt. De lunch bestaat meestal uit een aardappel- of rijstgerecht met vis of vlees. De gemiddelde Portugees gaat in een restaurant wat eten en neemt hier ook echt de tijd voor.
De Portugezen genieten van een drankje in de zon en drinken vaak bier uit kleine flesjes genaamd 'garrafas', of bier van de tap, bekend als 'imperial' of 'fino'.
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
In de meeste Portugese restaurants wordt er voor het eten standaard een mandje brood gebracht met daarbij een schaaltje olijven en een beetje boter. Vaak zitten er ook diverse soorten vispaté bij plus een stukje kaas. Een dergelijk couvert is ook een prima borrelhapje voor bij een fles wijn.
Het meest typische gerecht van Porto is de Francesinha. Deze oervader van de tosti is een behoorlijke stevige lunch kan ik je vertellen. Hij bestaat uit twee sneden brood die rijkelijk belegd zijn met meerdere soorten vlees. Meestal worden hier een stuk rundvlees, knakworsten en een plak ham voor gebruikt.
De Portugese taal heeft veel verwantschap met andere Romaanse talen en toch klinkt de taal heel anders dan bijvoorbeeld het Spaans. Als je geen Portugees spreekt en toch af en toe een Portugese uitdrukking wilt kunnen gebruiken als je communiceert met Portugezen of Brazilianen, put dan eens uit deze lijst.
Volgens de website Numbeo.com kost een driegangenmaaltijd voor twee personen in een gemiddeld restaurant momenteel 30 euro. Echter zijn in de typische Portuguese restaurants de "prato do dia" al verkrijgbaar vanaf € 7,50 voor een hoofdgerecht.
Omdat de Portugezen pas dineren tussen 20:00 en 22:00, is een lanche wel nodig. Lanche staat eigenlijk voor een soort snack die vergelijkbaar is met een tosti. Voor Nederlanders de belangrijkste maaltijd van de dag, voor Portugezen minder belangrijk. Portugezen dineren tussen 20:00 en 22:00.
Tussen 13.00 en 15.00 uur wordt er uitgebreid geluncht. Rond 17.00 uur nemen de Portugezen een lanche. Dit is een tussendoortje wat bestaat uit een toast met boter, een taartje of brood met olijven. De meeste restaurants gaan pas vanaf 19.00/20.00 uur open dus dit is dan ook de tijd dat de meeste Portugezen gaan ...
In eenvoudige eettentjes zijn fooien niet gebruikelijk. Maar in restaurants rekent het personeel wel op een fooi. Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent.
Traditioneel Portugees brood wordt gemaakt met volkorenmeel, met de hand gekneed en gebakken in een houtoven. In de meer traditionele dorpen hebben de ouderlingen nog steeds de gewoonte om het brood te zegenen aan het einde van het kneden, een kruis te maken met hun handen terwijl ze bidden voor het deeg om te groeien.
Goedkoop eten, drinken in Lissabon
In Portugal zijn de kosten voor overnachting en verblijf veel lager dan in Nederland. Een kopje espresso kost bijvoorbeeld maar 70 cent. Over het algemeen is eten in een restaurant in Lissabon ongeveer 30% goedkoper dan thuis.
Het meest voorkomende is een gerecht met vis, schaal- en schelpdieren, maar gerechten met kip, vlees en/of groente kunnen ook. Soms worden er aardappelen meegekookt in de pan. Hoewel de cataplana oorspronkelijk uit de Algarve komt, vind je ook in restaurants elders in het land dit gerecht op de menukaart.
Uitgezonderd het noordelijk gedeelte en de kusstrook boven Lissabon heeft Portugal een mediterraan klimaat met warme, droge zomers. Vanwege de noordwestelijke winden van de Atlantische Oceaan en het koelere zeewater heeft de westelijke kuststrook een zeeklimaat met zachte winters en niet te hete zomers.
In Portugal, een typische fastfoodmaaltijd kost: 6.50 EUR voor een McMeal bij McDonalds of BurgerKing (of vergelijkbare combo-maaltijd), en 2.00 EUR voor een cheeseburger. Voor koffie liefhebbers: cappuccino koffie 1.40 EUR en espresso 0.97 EUR.