1. A7 (Zaandam – Nieuweschans)Met 241 kilometer is de A7 de langste snelweg van Nederland. Deze weg begint bij knooppunt Zaandam in Noord-Holland, en loopt vervolgens via Hoorn en de Afsluitdijk naar Friesland.
Op het vasteland is dat punt de Noordkaap, dicht bij Roodeschool in de provincie Groningen. Vanuit Bergen op Zoom is die afstand hemelsbreed 274 kilometer, maar met de auto moet je zo'n 312 kilometer afleggen – exclusief de oversteek met de boot.
De autosnelweg A2 is een belangrijke noord-zuidverbinding en loopt van Amsterdam naar Maastricht. De weg is 217 kilometer lang.
De Europese weg 40 of E40, tot 1986 E5, is een Europese weg van het type "referentieweg met west-oost oriëntatie" die loopt van Calais in Noord-Frankrijk tot Ridder in Kazachstan, niet ver van de grens met Mongolië en China. Met zijn totale lengte van 8778 km is hij de langste van de Europese wegen.
De langste weg ter wereld
De Pan-Amerikaanse weg strekt zich uit over meer dan 30.000 kilometer van Alaska in het noorden tot het uiterste zuiden van Argentinië.
Een jaar op de aarde duurt 365 dagen en een dag 24 uur, precies zoals we gewend zijn. De aarde is 12.742 kilometer in doorsnede en weegt maar liefst 5.972 miljard miljard ton.
Eén rondje rondom de wereld telt ruim 40.000 km. In totaal wandelden de deelnemers van De Roze Mars 255.563 kilometer en stapten zo 6,4 keer de aarde rond. De actieve stappers zetten gemiddeld 8.750 stappen en 6,5 kilometer per dag.
De kilometer (symbool km) is een van het SI afgeleide eenheid van lengte, gelijk aan 1000 meter. De kilometer is sedert de invoering van het metriek stelsel de gebruikelijke eenheid om een reisafstand over land aan te geven. In sommige landen wordt hiervoor de mijl gebruikt.
Aan het stukje vóór 'meter' kan je al zien hoeveel meter het is. Zo betekent deca 10 en kilo 1000. Dus 1 decameter is 10 meter en 1 kilometer is 1000 meter.
De snelheid van het vliegtuig is 900 km/h = 250 ms-1. Invullen in t = s/v geeft t = 160121 s. Omgerekend is dit 44,4780 uur. Afgerond op drie cijfers is dit 44,5 uur.
Ongeveer 365,5 miljoen km² van het aardoppervlak (71%) is met water bedekt tegen 144,5 miljoen km² (29%) land.
De binnenkern van de aarde is een massieve bal van ijzer en nikkel. De druk in die kern is zó groot dat 'ie - ondanks de enorme hitte - niet smelt. In de buitenkern is de druk minder groot, daar is de massa wél gesmolten. Om de aardkern heen zit een dikke laag gesteente die ook heel heet is.
De A783 is slechts een paar tientallen meters korter, de A205 is de kortste met precies 1 kilometer. Er bestaan geen wegwijzers waar de aanduiding A38 op vermeld staat. Het nummer A38 wordt wel op de hectometerpaaltjes vermeld.
Snel weg? Pak bijvoorbeeld de Karakoram Highway. Deze 'snelweg' van dertienhonderd kilometer was oorspronkelijk een eenvoudig karavaanpad, maar na een samenwerking tussen China en Pakistan is het nu de hoogste geasfalteerde weg ter wereld.
De snelweg A7 vormt samen met de autoweg N7 de langste rijksweg van Nederland met 235,1 km. De A7 kruist het Prinses Margrietkanaal bij de Prinses Margriettunnel, een aquaduct tussen Sneek en Joure.
Zuid-Soedan is het nieuwste land ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit en werd het officieel erkend door de internationale gemeenschap.
Vaticaanstad, het kleinste land ter wereld
Vaticaanstad heeft dan ook een bijzondere geschiedenis. Vele eeuwen lang was de Rooms-katholieke kerk ook de baas over een groot grondgebied. In 1870 hield dat op en viel de kerk onder het nieuw gevormde Italië.
De planeten blijven in een mooie baan om de zon heen omdat ze vastgehouden worden door de aantrekkingskracht van de zon. Doordat de aarde om de zon heen draait en vastgehouden wordt door de aantrekkingskracht valt de aarde niet naar beneden.
Het begint 13,8 miljard jaar geleden met een enorme explosie. Na deze oerknal bestaat het universum volledig uit heet plasma . Het heelal zet uit en koelt daardoor af. Zo'n 380 duizend jaar na de oerknal is het heelal zo ver afgekoeld dat elektronen en protonen samen waterstof atomen kunnen vormen.
Tegenwoordig is de gemiddelde temperatuur op aarde ongeveer 15 graden Celsius. Tijdens het Eoceen was het eerder in de buurt van de 21 graden, en zag de wereld er heel anders uit. Op de polen lag geen ijs en de tropische oceanen sudderden op sauna-achtige temperaturen van zo'n 35 graden Celsius.
De kortste lijnvlucht verbindt de Orkney-eilanden Westray en Papa Westray bij Schotland, een afstand van maar liefst drie(!) kilometer. De Schotse luchtvaartmaatschappij Loganair vliegt al ongeveer 50 jaar tussen deze twee kleine Schotse eilanden, wat het de kortste commerciële vlucht ter wereld maakt.
Het vliegtuig moet op grotere hoogte nog steeds hetzelfde aantal luchtdeeltjes raken om dezelfde luchtsnelheid te behouden als op een lagere hoogte. Dit gebeurt door ons steeds sneller door de lucht te verplaatsen ten opzichte van de grond. Voor een piloot is de luchtsnelheid het belangrijkst.