Dodo: uitgestorven door de mens
Een van de dieren die we nooit meer gaan zien is de dodo; deze grote lopende vogel werd aan het einde van de 17e eeuw voor het laatst gezien. Wat opvallend was aan dit gevleugelde dier is dat het een vogel was die niet kon vliegen.
In totaal zijn er wel zo'n 500 miljoen soorten uitgestorven sinds er leven is op aarde. Maar tegenwoordig sterven de soorten véél sneller uit. Het gaat zo snel dat de evolutie dit tempo niet kan bijbenen. Niet alleen door de jacht sterven dieren uit, maar ook omdat de biotoop van de dieren kleiner wordt.
Iedereen in de ark. Een op de vier zoogdiersoorten is met uitsterven bedreigd, en hetzelfde geldt voor een op de acht vogels, een op de drie amfibieën en de helft van alle schildpadden. Van de naaktzadige planten, waartoe de naaldbomen behoren, staat ruim een op de drie gecatalogiseerd als bedreigd.
Sneeuwluipaard. Het sneeuwluipaard is voor veel reizigers het meest bijzondere dier op aarde. Het dier is erg fraai, maar ook schuw.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen.
De megalodon kon zijn bek twee meter opensperren om een prooi te doden. Waarschijnlijk waren prooien snel dood, want de Megadolon had tanden net zo groot als een mensenhand. Gelukkig hoeven we tegenwoordig niet meer bang te zijn om een megalodon tegen te komen. Deze diersoort is 1,5 miljoen jaar geleden uitgestorven.
En de belangrijkste aanstichter daarvan is de mens. Vooral na de industriële revolutie gaat het namelijk hard. Vanaf 1900 zijn er volgens het onderzoek 198 gewervelde diersoorten volledig verdwenen. Daarnaast zijn er nog 279 diersoorten die niet meer voorkomen in het wild, of die vermoedelijk zijn uitgestorven.
De kortsnuitbeer (Arctodus simus) is een uitgestorven berensoort die oorspronkelijk voorkwam in het prehistorische Noord-Amerika en zo'n 12.500 jaar geleden uitstierf.
Zo'n 66 miljoen jaar geleden kwam een meteoriet op de aarde terecht. Dat gebeurde met zoveel kracht dat er jarenlang een donkere stof om de aarde heen hing. Het zonlicht kon daardoor de aarde niet meer bereiken. Planten gingen dood, daarna dieren en tot slot ook alle dino's.
'Er zijn honderden zoogdiersoorten die anno 2022 nog altijd op ontdekking wachten' Dat stellen onderzoekers in een nieuwe studie. Het zou dan vooral gaan om kleine zoogdieren, zoals vleermuizen, knaagdieren en mollen. Er zijn ons op dit moment zo rond de 6500 zoogdiersoorten bekend.
Maar dierentuinen waren er nog niet, toen de leeuw uitgroeide tot symbool van Nederland. De Nederlandse leeuw danken we aan Willem van Oranje, afkomstig uit het Duitse graafschap Nassau.
10 triljard exemplaren.
Dat er zo veel rondwormen zijn, komt in de eerste plaats doordat ze in elk milieu voorkomen, inclusief de zee. Volgens sommige onderzoeken vormen rondwormen zo'n 80 procent van alle dieren op aarde.
Het waren niet de mensen zelf maar voornamelijk de dieren die ze meenamen die een desastreus effect hadden op de dodo. Met name ratten en varkens richtten een ware slachting aan onder de dodo's, in het bijzonder hun eieren en jongen.
De dierenwereld
In Nederland leefden verschillende dieren tijdens de ijstijd. Paarden, herten, wolven, vogels, vissen, hyena's, marmotten, sneeuwuilen en poolvossen. Maar ook mammoeten, wolharige neushoorns en sabeltandtijgers. Die zijn nu uitgestorven.
Want hoe bewijs je dat een beest echt nergens meer te vinden is? Tot in de jaren 90 hanteerden biologen de vuistregel dat een dier als uitgestorven kon worden beschouwd als het 50 jaar niet meer was gezien.
In films wordt voortdurend de gedachte levend gehouden dat dit achttien meter lange monster nog altijd ergens in de inktzwarte diepte huist, maar de megalodon is wel degelijk uitgestorven.
De lijst wordt dit jaar voor de dertiende keer gepresenteerd door Stichting Dierenhulp. Griekenland is ook dit jaar weer lijstaanvoerder, gevolgd door Spanje. Op de derde plaats staan de Nederlandse Antillen.
Het is dus erg moeilijk om onderzoek te doen naar zijn leefwijze. Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
De ili pika laat zich niet snel zien, maar onlangs is het gelukt om het zeer zeldzame zoogdiertje voor het eerst in 20 jaar op camera vast te leggen. Er leven nog maar 1.000 exemplaren van deze diersoort in China.
De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling toonde aan dat er nog ongeveer 1.864 reuzenpanda's in het wild leven. Hij eet voornamelijk planten maar behoort tot de carnivoren.