Vlottende schulden, kortlopende schulden of kort vreemd vermogen zijn de betalingsverplichtingen die een bedrijf op de korte termijn, dat wil zeggen binnen één jaar, moet voldoen. De vlottende schulden vormen samen met de langlopende schulden het vreemd vermogen.
Onder het Kort Vreemd Vermogen vallen de schulden waarvan de looptijd van minder dan één jaar betreft. Deze kortlopende schulden moeten binnen een jaar zijn voldaan. Voorbeelden van deze schulden zijn: Nog te betalen leveranciers (Crediteuren)
Wat valt er onder het kort vreemd vermogen? Er zijn best veel posten die je onder kort vreemd vermogen kunt scharen. Wat bij iedere ondernemer op de balans zal staan zijn crediteuren, dus de facturen van je leveranciers. Maar ook bankschulden en belastingen die je op korte termijn moet betalen.
Het vreemd vermogen van een onderneming zijn de langlopende schulden en de kortlopende schulden bij elkaar opgeteld. Het eigen vermogen van een onderneming is het aandelenkapitaal opgeteld bij de reserves en de nettowinst. Het totaal vermogen is het vreemd vermogen opgeteld bij het eigen vermogen.
Het kort vreemd vermogen zijn alle schulden met een looptijd korter dan één jaar. Op korte termijn heeft iemand nog iets (meestal geld) tegoed van de onderneming. De onderneming moet dus op korte termijn iets betalen.
Het vreemd vermogen , dat ook wel het risicomijdend vermogen, tijdelijk vermogen of niet-permanent vermogen wordt genoemd op de balans van een vennootschap is het vermogen dat door derden beschikaar is gesteld. Vreemd vermogen moet worden terugbetaald en er moet rente over worden betaald.
Je gebruikt de creditzijde om je schulden te boeken en de debetzijde om bezittingen te boeken. De term stamt eigenlijk uit de tijd dat er nog geen rekenmachines waren. Hiermee kon men de positieve en negatieve getallen goed uit elkaar houden.
Kort vreemd vermogen: dit wordt ook wel aangeduid als kortlopende schulden. Dit zijn de schulden die het bedrijf binnen een jaar moet betalen. Denk aan crediteuren, een belastingschuld en een rekening courant krediet.
Kort vreemd vermogen is ook de huur die je betaalt en de nog te betalen omzetbelasting aan de belastingdienst. Ook dat zijn kortlopende schulden.
Passiva zijn uitstaande schulden waarmee bezittingen zijn gefinancierd. Passiva bestaan uit ingebracht eigen vermogen (eigen geld en middelen), lang en kort vreemd vermogen (geld van derden). Bij lang vermogen is de looptijd langer dan een jaar. Bij kort vermogen is de looptijd korter dan een jaar.
In essentie is de liquide middelen betekenis niet meer dan sterk liquide activa. Dat betekent dat dit kapitaal al in geldelijke vorm aanwezig is of in geen tijd in geld kan worden omgezet. Het geld in kas is een liquide middel, maar ook het geld op de bankrekening is een liquide middel.
De lopende verplichtingen omvatten alle op korte termijn te betalen schulden (kort vreemd vermogen); als conventie geldt voor 'korte termijn' een looptijd tot 1 jaar.
In voorkomende gevallen wordt de lening/schuld gekwalificeerd als kapitaal, en daarmee als eigen vermogen.
Het positieve saldo kan als het ware worden gereserveerd voor de toekomst. Maar eigen vermogen kan ook afnemen door een negatief resultaat (verlies), dus als er in een jaar meer kosten zijn dan inkomsten. Eigen vermogen kan ook op andere manieren toenemen of afnemen.
De passivazijde op de balans bevat de vermogensopbouw die hierbij hoort. Voorbeelden van passiva: eigen vermogen (reserves), vreemd vermogen (crediteuren, voorzieningen en leningen).
Een balans heeft een linker- en een rechterkant. De linkerkant is de activa- of debetzijde. Aan deze kant staan je bezittingen, zoals bijvoorbeeld geld, goederen of debiteuren, mensen die nog geld aan jou moeten betalen. Aan de rechterkant staat de passiva-, of creditzijde.
Bij Kortlopende schulden kun je denken aan nog te betalen (btw) belastingen, loon, maar ook kortlopende leningen. Naast kortlopende schulden bestaan er ook langlopende schulden waarbij de looptijd van een verplichting langer is dan één jaar.
Of u betaalt even een rekening voor de bv en krijgt het geld snel weer terug. Deze kleine bedragen worden alleen even voorgeschoten. Daarom is een rekening-courant geen lening met rente.
Debet is een typische boekhoudterm, deze term wordt gebruikt om aan te geven dat er een toename plaatsvind, dit kan zijn een toename van een bezitting of een vordering of de toename van kosten.
De winst zelf zal waarschijnlijk op de bank staan en komt hierdoor aan de debetzijde van je balans te staan. De debetzijde bestaat immers uit je bezittingen: de activa. De winst moet ergens in geïnvesteerd zijn of op het banksaldo staan.
Activa zijn bezittingen en passiva zijn de schulden van een onderneming. Hoeveel zakelijk geld jouw bedrijf volgens de balans heeft staat op de activazijde. Daarnaast is op de passivazijde te zien wie de eigenaar van dat geld is.
Het vreemd vermogen wordt opgebouwd uit de schulden en / of verplichtingen die je bedrijf heeft en is onderdeel van de creditzijde (passiefzijde) van de balans. De creditzijde van de balans bestaat uit het vreemd vermogen (de schulden) en het eigen vermogen van het bedrijf.
De ontvangen rente binnen de onderneming hoort thuis in de winst- en verliesrekening. De rente die je ontvangt van de bank geldt als een vorm van inkomsten, naast de inkomsten die je hebt uit de operationele activiteiten. Dit zijn de reguliere activiteiten die je bijvoorbeeld als ZZP-er uitvoert.
Passiva - Wat zijn passiva? Passiva zijn het eigen vermogen en de schulden van een bedrijf of persoon. Ze laten zien hoe een bedrijf of persoon gefinancierd is. Je vindt deze boekhoudkundige term op de balans en de winst-en-verliesrekening.
Het eigen vermogen is een schuld
Ondanks het feit dat het eigen vermogen dus middelen van de onderneming zijn, staat het toch aan de creditzijde van uw balans. Dit omdat het eigen vermogen boekhoudkundig wordt bekeken als een schuld die het bedrijf heeft ten opzichte van de ondernemers en de aandeelhouders.