Rusland kent, op het tropisch klimaat na, alle klimaten, varierend van het arctisch klimaat in het noorden tot het subtropisch klimaat in het zuiden. Het meest voorkomend is het landklimaat. In het uiterste noorden van Rusland heerst een pool- en toendraklimaat. De winter duurt daar van november tot april.
De gemiddelde temperatuur bedraagt in januari -11°C en in juli 20C. In de winter kunnen temperaturen van -20°C worden bereikt; in de zomer kan het kwik tot boven de 30°C stijgen.
De temperaturen in de zomer en winter verschillen tientallen graden in Rusland. Dit betekent vooral extreem koude en lange winters van bijna acht maanden. De winter begint in oktober en eindigt in maart. Daarentegen zijn de korte zomers (juli en augustus) extreem heet.
Grozny met gemiddeld 30°C en Volgograd met 30,8°C zijn het warmst. Extreem hoge temperaturen tot boven de 40 graden zijn in het Zuiden ook mogelijk. Temperaturen tot boven de 30 graden zijn ook langs de Barentszzee mogelijk, zoals in Moermansk.
Rusland heeft een landklimaat. 's Winters is het koud en droog. In het Europese gedeelte zijn temperaturen van -20°C heel normaal. Echt koud is het in het Aziatisch Rusland. In het noordoosten, Siberië, geeft de thermometer regelmatig -40°C aan, maar is ook -60 mogelijk.
Rusland (Russisch: Россия, Rossija), officieel ook de Russische Federatie (Russisch: Российская Федерация, Rossijskaja Federatsija), is een land dat geografisch gedeeltelijk gelegen is in Europa (Europees Rusland) en gedeeltelijk in Azië.
Van april t/m september zijn er zachte tot warme temperaturen en is er amper tot weinig neerslag. Er heerst een gematigd landklimaat in Oekraïne. De hoogste gemiddelde temperatuur in Oekraïne is 29 graden in juli en de laagste is -2 graden in januari.
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
In het Russische dorp Ojmjakon - het koudste dorp ter wereld - zijn ze wel wat gewend, maar de kou is daar nu zo extreem dat zelfs een thermometer die er speciaal voor toeristen was geplaatst het begeven heeft. De laagste temperatuur ooit gemeten in Ojmjakon is -67,7 graden Celsius. Dat record stamt uit 1933.
Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde. Zeker, er zijn plekken waar het nóg kouder wordt, zoals ruim negenhonderd kilometer verder naar het oosten in het dorpje Ojmjakon (met 500 inwoners).
Een toendraklimaat heb je op toendra's en andere soortgelijke gebieden. Het is een koud klimaat met weinig neerslag (vooral sneeuw) en 's zomers is het er ook koud. De gemiddelde temperatuur van de koudste maand is onder de -3 °C. In de warmste maand zit de gemiddelde temperatuur tussen de -1°C en 10 °C.
Siberië heeft een extreem landklimaat dat vanouds figureert in het Guinness Book of World Records. De temperatuur kan er uiteenlopen van min 68 graden Celsius in de winter tot waarden van boven de 30 graden Celsius in de zomer. Maar 38 graden is uitzonderlijk, aldus de WMO.
De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.
Verchojansk is bekend vanwege de extreem lage wintertemperaturen die er heersen. Zo is de gemiddelde januaritemperatuur er −47 °C en de gemiddelde jaartemperatuur −15,3 °C. Ze ligt in het koudste gebied van het noordelijk halfrond.
In Nederland is een 'Cfb' klimaat, een gematigd klimaat zonder droog seizoen, met een gematigde zomer. De indeling van het Köppen-Geiger systeem. Hoewel deze verdeling de verschillende klimaten op aarde goed beschrijft, kunnen er binnen één klimaat nog steeds grote verschillen voorkomen.
Op nummer 1 in de lijst staat Indonesië: dankzij de 17.000 eilanden, 50.000 kilometer aan kustlijn en meer dan 50.000 vierkante kilometer koraalrif, wint Indonesië het met een eindstand van 7,77.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
1. Reykjavik (IJsland) De gemiddelde dagelijkse maximum temperatuur van Reykjavik is 7.0 °C. De gemiddelde dagelijkse minimum temperatuur is 1.9 °C.
1: Mawsynram (India) Met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 11.872 mm per jaar, is Mawsynram nipt de natste plek van India. Ter vergelijking: in de natste gemeente van Nederland (Apeldoorn) valt er jaarlijks gemiddeld 925 mm.
Kaapstad - Zuid-Afrika. De laatste droomstad waar je wilt wonen omdat de zon er altijd schijnt is Kaapstad. Is het bij ons zomer, dan is het hier winter maar winter in Kaapstad betekent dat er nog steeds zon is en het niet kouder wordt dan 15 graden.
Een duinpan vlak achter het klimduin in Schoorl is het koudste plekje van Nederland. Deze zomer is er in de duinpan een gemiddelde van 8,6 graden gemeten.
Hoe lang is het vliegen naar Oekraine? De vluchtduur naar Kiev is 2 uur 45 minuten. Naar Lviv is er een verbinding inclusief overstap in 3 uur 30 minuten. Overige bestemmingen in Oekraine bereik je in circa 6 a 7 uur.
Oekraïne heeft in het overgrote deel van het land een gematigd landklimaat, met warme zomers en koude winters. Tussen oktober en april kan er in grote delen van het land een laag sneeuw liggen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in de winter tussen de -8 en 2°C.
Het klimaat in België wordt gematigd genoemd. Of preciezer nog: een gematigd zeeklimaat, dat vooral voorkomt langs de Atlantische kusten van Europa en dat sterk beïnvloed wordt door de Golfstroom.