Op nummer 1 staat Italië met bijna 55 miljoen hectoliter geproduceerde wijn per jaar. Bijna een derde van de Europese wijnen komt uit Italië. Het klimaat van het land is erg geschikt voor wijnbouw, waardoor overal in het land wijn wordt geproduceerd.
De sterspelers, de landen met de hoogste wijnproductie, zijn: Italië, Frankrijk en Spanje. Samen zijn ze goed voor 51% van de totale wereldwijde wijnproductie.
Productie en export
Spanje is op dit moment nog steeds de grootste exporteur van wijn ter wereld met meer dan 22,8 miljoen hectoliters. Spanje wordt op de voet gevolgd door Italië met 21,4 miljoen hectoliter en Frankrijk met 15,4 miljoen hectoliter.
De meeste wijn wordt geproduceerd in Zuid-Limburg: met meer dan 90 hectare het grootste wijnbouwgebied van Nederland. Daarnaast zorgt de Achterhoek met 38 hectare ook voor een groot aandeel van de productie. De Betuwe, de Veluwe en de omgeving van Groesbeek zijn elk goed voor 12 tot 15 hectare wijnbouw.
Met ruim 16 hectare aan wijngaarden is de Achterhoek de grootste wijnstreek van Nederland.
Op nummer 1 staat Italië met bijna 55 miljoen hectoliter geproduceerde wijn per jaar. Bijna een derde van de Europese wijnen komt uit Italië. Het klimaat van het land is erg geschikt voor wijnbouw, waardoor overal in het land wijn wordt geproduceerd.
Wijnbouw is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in het Nabije Oosten, in Mesopotamië of in de Kaukasus. In die laatste regio claimt Georgië het oudste wijnland ter wereld te zijn met een wijnbouwtraditie die 7000 jaar teruggaat!
Italië is (opnieuw) de grootste wijnproducent ter wereld. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de internationale wijnorganisatie OIV (Organisation Internationale de la vigne et du vin). Na een moeilijk 2017 lijkt de Italiaanse wijnproductie zich dus te herstellen.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat tannine goed voor de gezondheid is. Door tannine wordt je weerstand namelijk versterkt. Hierdoor ben je beter bestand tegen schadelijke invloeden van bijvoorbeeld virussen, schimmels en bacteriën.
Cabernet sauvignon: de meest aangeplante druif ter wereld.
Duitsland heeft de hoogste omzet voor totaal mousserende wijn € 1.34 biljoen, maar in Duitsland wordt niet veel Champagne of Prosecco gedronken. In Italië en Duitsland worden mousserende wijnen ongewoon veel in promotie verkocht.
Nederland heeft vorig jaar 415 miljoen liter wijn geïmporteerd. De meeste van onze wijn komt al jaren uit Frankrijk en Duitsland, maar deze landen verliezen ook al enige tijd terrein. Ten gunste van bijvoorbeeld Italië. Onze wijnimport uit Italië steeg vorig jaar dan ook zo'n 11 procent tot een kleine 50 miljoen liter.
Bier was 5400 jaar voor Christus al bekend. In Egypte zijn papyrusrollen gevonden uit 3500 voor Christus met het recept voor wijn. In Griekenland was wijn de belangrijkste drank. Beschilderde vazen en mokken laten uitbundige feestmalen zien waarbij wijn gedronken werd.
als woordenboektrefwoord: wijn: m. (-en), gegist druivensap.
5) Hoeveel liter wijn verbruikt de wereld per jaar? Een absoluut verbluffende 24,7 miljard liter is het juiste antwoord, wat neerkomt op bijna 33.000.000.000 flessen van 75 cl.
Geografische ligging
In het noorden vindt men wijnbouw in de landen rond de Middellandse Zee (Italiaanse wijn, Franse wijn en Spaanse wijn), in het Rijndal, het Moezeldal (Duitse wijn), in Midden-Europa, de Balkan, Noord-Afrika en Noord-Amerika.
Kleine pitjes
Dit zijn de overblijfselen van de pitjes. De Sultana druif is de enige natuurlijke pitloze druif. Alle andere pitloze druivensoorten zijn een kruising tussen de Sultana en een andere druif.
Witte druif: Van der Laan
Hij wordt gerekend tot de beste witte druif voor de open lucht in ons klimaat. De Witte van de Laan is makkelijk in onderhoud, groeit niet heel hard en maar moet wel gekrent worden. Hij is licht zoet en is helaas niet volledig resistent tegen druivenziektes.
Blauwe druiven zijn de donkerste van alle druifsoorten. Ze zijn wat zoeter en bevatten naar verhouding de meeste antioxidanten. Die zorgen voor een sterke weerstand.