Calorieën. Een eetlepel ketchup zou maar liefst 15 kcal bevatten, tegenover bijna 100 kcal voor een eetlepel mayonaise. Op vlak van calorieën is het duidelijk dat mayonaise verliest. Toch blijkt de calorie-arme tegenstander van mayonaise niet de gezondste optie te zijn…
Wanneer je de calorieën van een eetlepel mayonaise vergelijkt met het aantal calorieën van een eetlepel ketchup, zit er in een eetlepel mayonaise ruim zes keer zoveel calorieën als in een eetlepel ketchup. Ketchup bevat daarentegen verbazingwekkend veel suiker, terwijl aan mayonaise bijna geen suiker is toegevoegd.
Wie kiest voor tomatenketchup in plaats van frietsaus bij z'n patatje om calorieën te besparen, komt er bedrogen uit. Want al zit er geen vet in ketchup, suiker des te meer! Daarom komt Heinz nu met tomatenketchup met 50% minder suiker én zout.
De gezondste is die van Van Wijngaarden. De Zaanse variant heeft maar 0,6 procent zout en 0,8 procent suiker. Hiermee bevat deze mayonaise het minste van deze twee ongezonde dingen. Als je puur voor smaak wilt kiezen, dan kun je het beste gaan voor Remia mayonaise.
Ketchup wordt namelijk gemaakt van tomaten en bevat daardoor voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Ketchup bevat namelijk lycopeen, vitamine C en vitamine E, een combinatie die positieve effecten heeft op je gezondheid. De meest gezonde eigenschap van ketchup is het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Conclusie: dit is de beste saus die je kunt eten als je wilt afvallen. Je kunt, als je écht saus wilt, het best voor ketchup kiezen. Dit heeft vergeleken met de andere sauzen verreweg de minste calorieën en het minste vet. Er zit wel veel suiker in, maar de suikervrije variant komt er dan weer erg goed vanaf.
'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.
Zodoende is tomatensoep, tomatensap, tomatenpuree en tomatenketchup gezonder dan verse tomaten. Tenzij je er natuurlijk nog allerlei extra ingrediënten aan gaat toevoegen, zoals suiker, (te) veel zout en smaakversterkers.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Uit de tabel blijkt dat ketchup uiteindelijk de meest gezonde saus is. Niet alleen bevat ketchup weinig calorieën in vergelijking met de andere sauzen, maar ketchup bevat ook weinig vet. Toch zijn er ook nog andere, lightketchupvarianten te krijgen. Dat heeft te maken met het suikergehalte van ketchup.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Winnaar: Ketchup en mayonaise vergelijken is lastig. Mayonaise is overduidelijk een veel vetter product, met veel meer calorieën. Maar in ketchup zit weer veel meer suiker.
Er zitten 13 kilocalorieën in 1 eetlepel (17 gram) tomatenketchup. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tomatenketchup'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Aan het begin van het productieproces wordt de tomatenpasta gemengd met azijn, suiker, zout, water en verschillende geheime kruiden. Door de azijn en suiker blijft de ketchup heel lang houdbaar. Na het mengen van de ingrediënten wordt het geheel warm gemaakt en vervolgens verdikt.
Je kunt de ketchup natuurlijk ook invriezen. Dan blijft hij maandenlang goed.
Hoofdbestanddeel van tomatenketchup is tomaat in een geconcentreerde vorm. Andere bestanddelen van de saus kunnen zout, salie, peper, azijn, chilipoeder en suiker zijn. Oorspronkelijk werd ketchup vaak gemaakt van andere ingrediënten, zoals vis, paddenstoelen, oesters of noten.
Jean Bâton Biologische Mayonaise maken we van 100% biologische ingrediënten, zonder toevoegingen of conserveermiddelen. En zonder suiker, lekker friszuur van smaak.
Raapzaadolie (80%), natuurazijn, SCHARRELEIGEEL (6%), water, suiker, zout, MOSTERD (water, MOSTERDzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (SOJA-eiwit en SELDERIJ), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
Ben je dol op mayonaise, dan heeft de wetenschap heel goed nieuws voor je. Mayonaise is zo ongezond nog niet. Sterker nog, mayonaise is gezonder dan boter of margarine op je brood smeren.
Calorieën. Wil je voor de minste calorieën gaan dan kun je het beste kiezen voor de Heinz Seriously Good mayonaise light. De meeste calorieën vind je in de AH Biologisch Halvanaise.
De minste koolhydraten vind je wederom in de Heinz Seriously Good mayonaise light en de meeste wederom in de AH Biologisch Halvanaise. Naast deze AH excellent mayonaise gebruiken we ook wel Zaanse mayonaise in een tube, makkelijker voor op een gevuld ei bijvoorbeeld.