Ook moet u vaak hard persen om de ontlasting goed kwijt te kunnen. U loopt meer risico op aambeien en verzakking. Soms is de ontlasting zo hard dat poepen pijn doet. Ook kan het zijn dat u met de vingers moet helpen om de endeldarm leeg te maken.
Is een verstopping gevaarlijk? In de meeste gevallen is een verstopping onschadelijk. Houden de symptomen langer dan twee weken aan, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts.
om je ontlasting eruit te werken omdat deze te hard is
Persen is dan het enige om het voor elkaar te krijgen. Maar beter nog kun je zorgen dat je ontlasting zachter wordt door bijvoorbeeld meer vezels in te nemen.
Als je aandrang om te poepen er niet is, ben je wellicht geneigd om te duwen en persen om de boel voor elkaar te krijgen. En dat kan weer leiden tot de ontwikkeling van aambeien – uitpuilende aderen rond je anus die kunnen opzwellen en pijnlijk worden, of zelfs kunnen gaan bloeden.
Sommige cliënten maken zich zorgen dat er tijdens of direct na de ontlasting, meestal 's ochtends, een plas komt. Dit is een normaal fenomeen. In de nacht vullen de blaas en de darm zich en als de bekkenbodem zich ontspant zullen dus zowel urine als ontlasting naar buiten komen.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Bij een endeldarmverzakking is de endeldarm verzakt. De endeldarm stulpt meestal eerst inwendig in zichzelf en kan, in een verder gevorderd stadium, helemaal naar buiten komen. Dat kan tijdens het persen optreden, maar ook spontaan. In ernstige gevallen is de darm niet meer terug te duwen.
Doorgaans zit je ongeveer 50 minuten per week op het toilet, dat is zo'n 43 uur per jaar. In ons leven brengen we gemiddeld 1 tot 3 jaar op het toilet door (en met darmproblemen nog langer...).
De blaas kan dit prima zelf. Mee persen helpt niet, dit kan zelfs de plasbuis een beetje dichtdrukken. Als u klaar bent met plassen en er geen urine meer komt, dan kantelt u rustig uw bekken een aantal keer voor- en achterover.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Zit rechtop met de schouders boven de heupen en maak een bolle rug. Het ondergoed moet goed omlaag, tot op de enkels. Pas een rustige buikademhaling toe en wacht tot er ontlasting komt. Wanneer de ontlasting niet komt kantelt u tien keer het bekken (holle en bolle rug maken).
De baarmoedermond bevindt zich in de vagina. Door mechanische druk kunnen deze cellen snel gaan bloeden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na gemeenschap (vrijen), persen (bij moeizame ontlasting), lichamelijke belasting en/of veel hoesten, niezen of braken.
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten. Dit is meer dan het gewicht van de gemiddelde Aziatische olifant, die weegt namelijk 3.350 kilo.
Een paar mannen gebruikten als excuus “verveling”, anderen weten het aan “ontspanning” of “hygiëne”. Maar veruit het meest voorkomende antwoord – met bijna 80 procent van de stemmen – was dat de mannen zich op het toilet terugtrokken “om even wat tijd voor zichzelf te hebben”.
Ook voor een flink aantal Nederlandse moslims is het gebruikelijk om water in plaats van wc-papier te gebruiken, vaak met een wat eenvoudiger versie van de Japanse toiletten.
Bij gezonde ontlasting is de drol stevig, maar soepel. Als je je billen afveegt, blijft er vrijwel niets op je toiletpapiertje(s) achter. Hij bestaat uit één soepele vorm, dus niet keutelig of een serie 'worstjes'. Een regelmatige stoelgang helpt om je goed te voelen.
Constipatie wordt gekenmerkt door trage stoelgang met harde, droge ontlasting. De frequentie is eens in de 3 dagen of minder. Vaak is er wel aandrang, maar komt de ontlasting niet, dat geeft een naar gevoel in de buik. De harde ontlasting kan ook worden afgewisseld met zachte, ongevormde ontlasting.
De juiste houding om staand te plassen
Trek uw rug goed op, waardoor uw onderrug hol wordt en uw bekken naar voren kantelt. Uw blaas kan op deze manier goed leeglopen. Ontspan uw bekkenbodem en neem de tijd. Laat de plas zelf op gang komen en onderbreek deze niet.
Zorg ervoor dat uw rug licht hol is. Zet uw voeten plat op de grond en houd uw knieën iets uit elkaar. Ontspan uw bekkenbodemspieren. Laat uw plas rustig op gang komen en pers niet (persen zorgt ervoor dat u uw spieren aanspant en u uw blaas onvoldoende leegt).
De voordelen van zittend plassen
Bij het zittend plassen ontspannen de bekkenbodemspieren zich beter dan wanneer men blijft staan en duurt het urineren over het algemeen langer. Hierdoor kan de blaas zich beter legen.
De uitwendige kringspier zorgt ervoor dat we de ontlasting op kunnen houden. Bij het ophouden van de ontlasting spelen ook de bekkenbodemspieren een belangrijke rol. De bekkenbodem is een spierplaat onder in de buikholte. De bekkenbodem speelt niet alleen een rol bij de stoelgang, maar ook bij het ophouden van urine.
Als je meer dan 3 liter per 24 uur plast, lijd je mogelijk aan polyurie. In extreme gevallen kun je tot 20 liter per dag plassen! Je moet ook 's nachts vaak plassen. Soms gaat het overmatig plassen gepaard met een droge mond en een groot dorstgevoel.
Symptomen vergrote prostaat
veel plassen en vaak plassen met minder drang en weinig urine per keer. urinestraal is minder krachtig en wordt soms onderbroken (persen versterkt de straal niet) niet goed kunnen beginnen met plassen. meer aandrang en steeds weer moeten plassen.