Mars is vanaf de zon geteld de vierde planeet van het zonnestelsel, om de zon draaiend in een baan tussen die van de Aarde en die van Jupiter. De planeet is kleiner dan de Aarde en met een magnitude van -2,9 minder helder dan Venus en meestal minder helder dan Jupiter.
De zwaartekracht aan het oppervlak van de planeet bedraagt 0,38. Iemand die op aarde 40 kilogram weegt, zou op Mars 0,38 x 40 = ruim 15 kilogram wegen.
Je massa (in kg) blijft overal in het zonnestelsel hetzelfde, of je nu op de maan rondhuppelt dan wel platgedrukt wordt door de verpletterende zwaartekracht van de zon.
De zwaartekracht op Mars is slechts 38 procent van die op aarde, en de atmosfeer is erg ijl.
Als je op Aarde een massa hebt van 80kg, is je gewicht dus 80 x 9,8 = 784N. Op de Maan is je massa ook 80kg, maar je gewicht is 80 x 1,6 = 128N, ongeveer een zesde deel van je gewicht op Aarde. Toch is het feit dat een personenweegschaal een resultaat in kilogrammen geeft niet helemaal fout.
Volgens sommige wetenschappers is de Maan ingevangen door de Aarde toen zij te dichtbij kwam. Anderen denken dat de Maan ooit deel uitmaakte van de Aarde. Tegenwoordig zien de meeste wetenschappers de Maan als het 'kind van de Aarde'. Dat werd geboren toen een zwervende planeet insloeg in de toen nog jonge Aarde.
Op Mars is er minder lucht dan op aarde. De atmosfeer bestaat vooral uit koolstofdioxide en een klein beetje stikstof. Er is bijna geen zuurstof, dus ademen is moeilijk! Het kan hard waaien op Mars, maar niet zo erg als op aarde.
Het siderische jaar, de tijd die Mars nodig heeft om één baan om de Zon af te leggen, duurt ongeveer 686,98 aardse zonnedagen, oftewel 668,5991 sols. Door de ellipsvormige baan van Mars (de excentriciteit van de omloopbaan), zijn de seizoenen niet van gelijke lengte.
De gemiddelde oppervlaktetemperatuur bedraagt er een frisse -63°C en de planeet heeft een ijle ongastvrije atmosfeer die vooral uit koolstofdioxide bestaat.
Galileo Galilei was de eerste die Mars door een telescoop bekeek. In 1666 ontdekte de astronoom Cassini poolkappen op Mars.
Je gewicht is nul, want in de ruimte ben je gewichtloos.
Het kan gaan om een ruimtesonde met als doel zo dicht mogelijk langs de planeet te vliegen (een scheervlucht of flyby). De ruimtesonde kan in een baan rond de planeet worden gebracht (een satelliet of orbiter). En een landingsmodule kan landen op het oppervlak van de planeet (een landingsmodule, lander of marslander).
Heet gas geeft ruimtevaartuig waanzinnige snelheid. Een Marsraket kan snelheden van meer dan 50.000 km/h bereiken als de brandstof niet wordt verstookt maar met laserstralen wordt verhit. Zo zou de reis naar Mars in 45 dagen te doen moeten zijn.
Hoeveel water is er in de marsatmosfeer? In de atmosfeer van Mars overstijgt de huidige hoeveelheid water nooit de 100 micrometer. Vergelijk dit met de Aarde waar een atmosfeer van 1 mm regenwater als heel droog wordt bestempeld. Verder onderzoek is nodig om de watercyclus op Mars beter te begrijpen.
Waarom heeft Mars een roodachtige kleur? Mars is een stuk kleiner dan de Aarde en kent geen diepe oceanen, meren of rivieren. In tegenstelling tot onze blauwe lucht, ziet de atmosfeer van Mars er veelal pastelrood uit, met soms roze en roodbruine tinten.
Wie op de aarde een meter hoog kan springen, haalt op Phobos met gemak een kilometer. En goed nieuws voor mensen met overgewicht: elke kilogram meer op de aarde telt op Phobos maar voor een gram…
De planeet Mars wordt ook wel de Rode Planeet genoemd en dit is met het blote oog te zien. Zie je een ster met een wat rode-oranje kleur, dan zou dat best eens Mars kunnen zijn. Mars is de planeet die het dichtst bij de aarde staat.
Eigenlijk is er niet eens zoveel zuurstof op mars. Het grootste gedeelte van de atmosfeer bestaat uit koolstofdioxide (CO2, 95 procent). De rest wordt opgemaakt uit 2,6 procent stikstof, 1,9 procent argon, 0,06 procent koolstofmonoxide (CO) en slechts 0,16 procent zuurstof.
Doordat het op venus 450 tot 500 graden Celsius is, verdampt al het water onmiddellijk (water verdampt al bij 100 graden Celsius) en is het op de planeet kurkdroog. Dat verdampte water stijgt op en zorgt voor hele dikke atmosfeer, die voor de mens giftig zou zijn om in te ademen.
In plaats daarvan maakten opnamen die vanuit een omloopbaan rond Mars werden gemaakt en experimenten die door de Viking-landers van de NASA op het oppervlak van de Rode Planeet werden uitgevoerd, duidelijk dat er geen direct waarneembare levensvormen op Mars te vinden waren.
In 1969 vond de eerste succesvolle maanlanding plaats en zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Hoe vaak ging de mens naar de maan? In totaal zijn er 24 bemande missies naar de maan geweest, waarvan er zes met succes op het maanoppervlak zijn geland. Alle zes deze bemande missies maakten deel uit van NASA's Apollo-programma, met als laatste succesvolle landing de Apollo 17-missie in 1972.