Ernstige, onbehandelde hypercalciëmie kan leiden tot verkalking van de nieren, nierstenen, nierinsufficiëntie, ontsteking van de alvleesklier of een maagzweer. De symptomen van een hoog calciumgehalte in het bloed kunnen variëren van geen klachten tot vage klachten van vermoeidheid.
Hoe kan ik het calcium in mijn bloed verlagen? Drink genoeg water als je last hebt van hypercalciëmie, want teveel calcium in het bloed kan nierstenen veroorzaken en de nieren beschadigen. Raadpleeg zeker eerst je arts of apotheker voor je overgaat tot het nemen van voedingssupplementen met calcium of vitamine D.
Een volwassene heeft dagelijks ongeveer 1000 milligram calcium nodig. Voor ouderen en kinderen gelden andere hoeveelheden. Klik hier voor meer informatie. Als iemand te veel calcium per dag binnenkrijgt (meer dan 2500 milligram) is er een verhoogde kans op nierstenen of verkalking in de bloedvaten.
Zolang je voeding voldoende calcium levert en je gevarieerd eet, is het geen probleem om deze producten te eten. Door zout, alcohol en cafeïne in koffie, thee en cola verliest het lichaam wat meer calcium via de urine.
De normaalwaarde voor calcium in je bloed
De normale waarde voor calcium in je bloed is 2,55 mmol/l (millimol per liter). Zit er minder calcium in je bloed, dan wordt dit hypocalciëmie (calciumtekort) genoemd.
Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium. Daarbij maakt het niet uit of u volle, halfvolle of magere melk of melkproducten gebruikt. Ook peulvruchten, groente en noten leveren calcium.
Drink voldoende water, want een te hoog calciumgehalte kan nierstenen veroorzaken en je nieren beschadigen. Neem zeker geen voedingssupplementen met vitamine D op eigen houtje. Deze middelen kunnen het teveel aan calcium in je bloed soms nog verergeren.
Symptomen. Een te snel werkende bijschildklier (hyperparathyreoidie) produceert te veel bijschildklierhormoon; parathormoon (PTH). Dit zorgt voor een te hoog calciumgehalte in het bloed. U kunt dan last hebben van vermoeidheid, psychische klachten, pijn in de botten, veel plassen, obstipatie, afvallen of nierstenen.
Wanneer mensen lange tijd heel veel vitamine D innemen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Er kunnen dan nierstenen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels.
Calcium zorgt ervoor dat de microscopische spiertjes in de wand van de bloedvaten samentrekken, waardoor de bloedvaten nauwer worden. In het geval van vernauwingen van de (krans-)slagaders willen we dit vermijden. Hiervoor worden 'antagonisten' of 'tegenwerkers' van calcium gegeven.
Calcium (kalk) is een mineraal. Het is de bouwsteen voor de aanmaak van botweefsel. Calcium is dus belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van je botten en je gebit. Verder heb je het ook nodig voor een goede werking van je zenuwen en spieren.
Symptomen van een teveel aan vitamine D zijn hartritmestoornissen, mentale stoornissen en verward-zijn, pijn, conjunctivitis (oogbindvliesontsteking), anorexia (geen eetlust), koorts, rillingen, dorst, braken en gewichtsverlies.
99% van het calcium zit in de botten. De rest zit in het bloed, en dat is wat we kunnen meten.
Een tekort aan calcium kan daarom resulteren in tintelingen of een doof gevoel in je mond, vingers of tenen.Andere symptomen van een calciumtekort zijn extreme vermoeidheid en een droge, jeukende huid. Krijg je te weinig calcium binnen via je dagelijkse voeding? Vul je calciuminname dan aan via een calciumtablet.
Zonder voldoende vitamine A, D en DHA kan de aansturing van de schildklier (vanuit onze hypothalamus) niet goed verlopen.
Maar ook als u bijschildklieren te hard werken, maar u heeft nog geen klachten, kan een operatie nodig zijn. De te hard werkende bijschildklieren kunnen immers schade aanrichten aan uw skelet (botontkalking), de nieren en veel andere organen. De operatie heeft dan als doel om problemen in de toekomst te voorkomen.
Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit het voedsel. Calcium en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. De combinatie calciumfosfaat en colecalciferol wordt gebruikt bij een tekort aan calcium en vitamine D en bij botontkalking.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Koffie is goed voor je nieren
Het bevat veel antioxidanten en vermindert het risico op veel ziekten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat van de mensen met nierproblemen koffiedrinkers langer leven dan de personen die weinig tot geen koffie drinken.
Ook kazen die je tegenkomt op het kaasplankje, zoals Danish Blue, Saint Paulin of Camembert, zijn een bron van calcium. Daarnaast kun je calcium ook vinden in kazen die je wellicht wat sneller in een salade tegenkomt, zoals feta, geitenkaas, of hüttenkäse. In vette kazen zit over het algemeen meer calcium.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
In alle noten is calcium te vinden. Sommige bevatten maar een klein beetje, andere zijn er juist rijk aan. Amandelen en paranoten zijn de toppers als het om calcium gaat. Daarnaast zijn hazelnoten, macadamianoten, walnoten en pistachenoten goede bronnen.