Indien het gas niet gelijk opbrandt en in een afgesloten ruimte terecht komt, dan bestaat het gevaar op een explosie en brand. Een gaslek kan levensgevaarlijk zijn voor de gezondheid. Ontsnapt gas verdrijft zuurstof uit de ruimte en kan bij inademing leiden tot verstikking.
Zo is gas een zeer explosief goedje. Het heeft slechts een klein vonkje nodig om een oorverdovende explosie te veroorzaken. Daarnaast kan een gaslek leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Wanneer hiervan sprake is en dit niet tijdig wordt opgemerkt, kan dit levensbedreigende situaties opleveren.
Om een gaslek te melden, bel het nationale storingsnummer (0800 – 9009) of 112.
Stappenplan gaslucht in huis
Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht. Bel het Nationaal Storingsnummer 0800-9009 om de gaslucht te melden als u deze rook bij de meterkast, in de hal of het portiek. Bel uw installateur als u gas rook bij het fornuis, de geiser, cv-ketel of gaskachel.
De Gevaren van Gaslekken
Het ruiken van gas in de meterkast kan duiden op een lek in de gasleiding, wat kan leiden tot brand, explosies en ernstige gezondheidsrisico's. Het is van cruciaal belang om deze situatie serieus te nemen en onmiddellijk actie te ondernemen om gevaar te voorkomen.
U kunt een gaslek herkennen aan een sissend geluid of doordringende geur die plots in huis aanwezig is. Gas is van zichzelf kleur- en geurloos. Als er sprake is van een gaslek komt er lucht bij de fossiele brandstof, waardoor het een sterke geur afgeeft.
Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen ontploffingsschade als gevolg van een gaslek.
Wanneer de druk minder dan 1 mbar terugloopt is de gasinstallatie dicht. Wanneer de druk meer dan 1 mbar maar minder dan 3 mbar terugloopt is er geen direct gevaar, maar wel moet er gezocht worden naar de lekkage.
Als die stof aardgas is, spreken we van een gasexplosie. Stel, je hebt het gas van je gasfornuis aan laten staan of er ontsnapt gas uit een kapotte leiding. Dan vult je huis zich met gas. Dat gas verbrandt niet zomaar in één keer, maar wel bij een vlam of een vonkje elektriciteit.
Gaslucht herkennen is gelukkig relatief eenvoudig. Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur. Dat is bewust: gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, dus als je het ruikt weet je meteen dat er een gaslek is.
Als je een huurder bent, dan ligt de verantwoordelijkheid voor het herstellen bij de verhuurder. Je moet evenwel het lek onmiddellijk melden aan de huiseigenaar. Als je zelf het lek veroorzaakt hebt, bijvoorbeeld door bepaalde werken, dan draai je zelf op voor de kosten.
Er bestaan speciale gaslekzoekers in sprayvorm, maar een sopje met afwasmiddel kan ook volstaan. Als u dit op de leiding aanbrengt en de gaskraan voorzichtig opendraait, kunnen er na verloop belletjes opborrelen. Op de plek van die belletjes zit het gaslek.
Een gaslekkage ontstaat vaak als gevolg van slijtage. Zo kan er een scheurtje ontstaan in een oude leiding. Het is echter ook mogelijk dat de slang waardoor het gas naar jouw fornuis loopt niet goed is aangesloten. Indien dit het geval is kan een ruimte vol met gas komen te staan.
Bij een gasdruk-lektest wordt via een aansluitpunt op de gasleiding een nauwkeurige gasdrukmeter aangesloten. Hierna wordt de hoofdafsluiter van de gastoevoer dichtgedraaid. Afhankelijk van het debiet van de gasleiding wordt er een stabiliteitstest uitgevoerd, dit kan 10 tot 30 minuten duren.
Zet ook een raam of deur in de woonkamer open als er is gerookt, of na een feestje met veel mensen. Meestal is 10 tot 30 minuten luchten voldoende.
Het bestrijden van incidenten met gevaarlijke stoffen (IBGS) is één van de vier kerntaken van de brandweer. Of het nu gaat om gaslekkages, gedumpt drugsafval of incidenten met asbest, wij staan met kennis en materieel paraat om incidenten te bestrijden en erger te voorkomen.
Als u de geur van rotte eieren in uw buurt of rond uw huis waarneemt, wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door waterstofsulfide (H₂S). H₂S is afkomstig van rioolzuiveringsinstallaties, rioleringssystemen en afvalwaterzuiveringsinstallaties. Het wordt ook wel rioolgas genoemd en is uiterst giftig voor mensen.
Koolmonoxide ruikt u niet!
Koolmonoxide is een verbrandingsgas, giftig en gevaarlijk en kan leiden tot vergiftiging. Het bedrieglijke is: u ruikt het niet. Koolmonoxide is reukloos. Mocht u dus gas ruiken in uw woning dan is er geen reden om bang te zijn voor een te hoge CO uitstoot.
De zwarte slangen dienen vijf jaar na de productiedatum vervangen te worden. Controleer daarom regelmatig je zwarte gasslang. De gele rvs slang gaat wat langer mee en moet tien jaar na de productiedatum vervangen worden. Controleer altijd voor de zekerheid regelmatig je gasslang om lekkages te voorkomend.
Waardoor ontstaat een gaslek? Een gaslek is vaak een scheurtje in een verouderde, poreuze gasslang. Ook kan het zijn dat de slang niet goed is aangesloten op het apparaat dat gas verbruikt, of dat het koppelstuk zelf lek is. Heb je een gasfornuis, gaskachel, cv-ketel of geiser, wees dan alert.
Gas meten kan je niet zelf doen. Met een slimme meter is het mogelijk om elk moment te kijken wat de meterstand is. Je kunt dan bij wijze van spreken elke dag de meterstand opnemen. Heb je een slimme meter dan kan je deze met speciale apparaatjes uitlezen.