Aambeien zelf zijn niet gevaarlijk. Ook niet als ze bloeden. Het is niet altijd duidelijk of bloed in uw ontlasting van de aambeien komt, of een andere oorzaak heeft. Bijvoorbeeld een ander probleem aan de anus of in uw darm.
Meestal veroorzaken aambeien bloedverlies.Het kan ook jeuk of een vervelend gevoel rond de anus geven.Tenslotte kunnen aambeien als ze opzwellen ook pijn veroorzaken. Als aambeien onder hoge druk komen te staan, loopt ook de druk in de bloedvaten van de aambeien op.
Ze komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Aambeien zijn onschuldig, niet besmettelijk en kunnen niet kwaadaardig worden.
Als er voortdurend druk op de bloedvaten staat, kunnen ze uitrekken en uitzakken. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens persen of tijdens de vergevorderde zwangerschap. Aambeien of in medische termen hemorroïden zijn uitgezakte zwellichamen. Soms gaan ze vanzelf weg, soms ook niet.
Zalf of zetpillen met lidocaïne: deze werken plaatselijk verdovend en dus pijnstillend. Er zijn veel middelen tegen aambeien zonder recept van jouw arts te koop bij de drogist. Wees voorzichtig met het gebruik van deze middelen. Overleg bij langdurig gebruik van medicijnen altijd met jouw arts of apotheker.
Van een paar dagen tot enkele maanden. Het hangt van de grootte van de aambeien af, hoeveel klachten u heeft en wat u zelf doet. Zo kunt u zorgen voor zachtere ontlasting. Eet hiervoor voldoende vezels (bijvoorbeeld volkorenbrood en groente) en drink voldoende water.
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.
Een getromboseerde aambei is een uitgerekt adertje bij de anus waarin een klein en ongevaarlijk bloedstolsel zit. Het adertje rekt uit, zwelt op en is hierdoor pijnlijk. Een getromboseerde aambei kan zich aan de binnen of aan de buitenkant van de anus bevinden. Soms ontstaan er meer bloedstolsels.
Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik. Loze aandrang. Aanhoudende vermoeidheid. Het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
Gezwollen aambeien zijn kwetsbaar. Ze beschadigen makkelijk door bijvoorbeeld harde ontlasting. Ook kunnen de aambeien kapot gaan. Dit merkt u aan wat helderrood bloed in de ontlasting of op het toiletpapier.
Aambeien, ook “hemorroïden” of “speen” genoemd, zijn het gevolg van de uitzetting en verzakking van het bloedvatrijke zachte weefsel in de anus (inwendige aambeien). Ze ontstaan vaak door een verhoogde druk rond de anus.
Beperkt de hoeveelheden koffie en thee: deze veroorzaken irritatie van de anus en leiden tot jeuk en huiduitslag. Ook pikante voeding en alcohol worden best vermeden. Tracht de ontlasting niet te lang uit te stellen wanneer u aandrang krijgt.
Tip 2: Lichaamsbeweging
Zorg ervoor dat je minimaal 30 minuten lichaamsbeweging hebt per dag. Wandelen en zwemmen zijn hierbij goede voorbeelden.
Aambeien. Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van aambeien. Je kan dan last hebben van jeuk en pijn. Een bad met kamille kan hierbij zorgen voor verlichting en het verzacht de jeuk.
Thuis behandeling aambeien
Appelazijn (ook wel: appelciderazijn (ACA)), knoflook, tandpasta, ijsblokjes of neusspray zijn allemaal NIET (voldoende) wetenschappelijk bewezen. Het is dus risicovol om zelf uit te proberen.
Als er geen duidelijke oorzaak voor de jeukklachten is, adviseren we de anus te behandelen met een crème of een zalf, zoals sudocrème, zinkzalf of barrièrecrème. Deze middelen zijn vrij verkrijgbaar bij de drogisterij of apotheek.
Heb je last van grote, uitwendige aambeien die na een toiletbezoek naar buiten blijven hangen?Dat kan vervelende klachten geven, zoals jeuk, irritatie en pijn. Deze uitwendige, uitpuilende aambeien kun je in dat geval voorzichtig terugduwen met de vingers. Prik nooit aambeien door en knijp ze niet uit.
Een aambei is een bobbeltje aan de binnenkant van uw darm, vlak voor uw anus (poepgat). Aambeien kunnen jeuken, bloeden en pijn doen. Ze komen vaak door hard persen bij het poepen. Zorg voor zachte poep: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag.
Als je merkt dat Theranal te sterk of te weinig werkt, raadpleeg dan je arts of apotheker. Gebruik dit geneesmiddel niet langer dan 14 dagen zonder een arts te raadplegen. Theranal kan tijdens de zwangerschap en lactatie uitsluitend in overleg met de arts worden gebruikt. Lees voor gebruik de volledige bijsluiter.
Een aambei ziet er dus uit als een uitstulping en heeft de vorm van een kussen. Soms zijn aambeien zo gezwollen dat ze naar buiten puilen. Dit veroorzaakt een pijnlijk en/of branderig gevoel, vooral tijdens en na de stoelgang. Soms bloeden of jeuken aambeien, komt er vocht uit of raken ze ontstoken.