FAS is de afkorting voor Foetal Alcohol Syndroom. Een baby kan FAS krijgen als een vrouw tijdens de zwangerschap alcohol heeft gedronken. Een baby met FAS is kleiner, heeft afwijkingen aan het gezicht en een beschadigingen aan de hersenen. Iemand houdt deze afwijking zijn hele leven.
FAS heb je namelijk je leven lang. Net als alle andere vormen van hersenbeschadiging. De problemen verschillen per levensfase. Doordat de hersenen al in een vroeg stadium van de ontwikkeling zijn beschadigd, kun je het zien als een vorm van aangeboren hersenletsel.
Lichamelijke symptomen van FAS(D)
Ze zijn bijvoorbeeld onhandig en struikelen of vallen snel. Ook kunnen ze last hebben van tics: ze knipperen bijvoorbeeld met hun ogen, trekken met hun neus of ze herhalen steeds een woord. Daarnaast zijn kinderen met FAS(D) vaak gevoelig voor fel licht of harde geluiden.
Is er behandeling voor deze ziekte? Een kind kan niet genezen van foetaal alcohol syndroom. Als een vrouw rond het begin van de zwangerschap en tijdens de zwangerschap geen alcohol drinkt, krijgt het kind geen FAS. De behandeling bij het kind bestaat uit het verminderen van de kenmerken.
De vertraagde groei, die vooral voorkomt bij FAS en PFAS, wordt duidelijk bij een echografisch onderzoek tijdens de zwangerschap. Wanneer de fysieke kenmerken bij het kind minder duidelijk zijn, kan de arts gebruikmaken van een specifieke vragenlijst.
Een baby kan FAS krijgen als een vrouw tijdens de zwangerschap alcohol heeft gedronken. Een baby met FAS is kleiner, heeft afwijkingen aan het gezicht en een beschadigingen aan de hersenen. Iemand houdt deze afwijking zijn hele leven.
Het is niet precies bekend bij hoeveel alcohol FAS ontstaat. Meestal ontstaat het wanneer je als moeder erg veel drinkt. Toch kan ook een kleine hoeveelheid alcohol tijdens je zwangerschap of in de borstvoedingsperiode FAS veroorzaken. Eén avondje drinken kan bij sommige mensen al genoeg zijn.
Er bestaat nog geen algemeen geaccepteerde manier om de diagnose FASD te stellen. De diagnose wordt bij voorkeur gesteld door een ervaren, multidisciplinair team, bevelen de onderzoekers in de kennissynthese aan. Daarnaast is internationale standaardisering van de diagnostische procedure zeer gewenst.
Het korsakov syndroom is aan een aantal symptomen te herkennen: Geheugenverlies: iemand kan zich dingen die kort geleden zijn gebeurd niet meer herinneren. Oude herinneringen blijven vaak beter bewaard. Moeite met tijd en plaats: iemand kan moeite hebben om gebeurtenissen in chronologische volgorde te plaatsen.
Alcohol tijdens zwangerschap is schadelijk voor het ongeboren kind. Bij minder dan een glas per dag is het risico op een miskraam, foetale sterfte of vroeggeboorte al verhoogd. Ook kan deze hoeveelheid al schadelijk zijn voor de geestelijke ontwikkeling van een kind. Bij één tot twee glazen worden de risico's al hoger.
Als je alcohol drinkt terwijl je zwanger bent, kan dat slecht zijn voor de gezondheid van je kind. Ook als je maar af en toe een glaasje wijn of bier drinkt. Alcohol tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte en een kind met een laag geboortegewicht.
Om een diagnose voor FAS, ook wel Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) genoemd, vast te kunnen stellen, wordt gekeken naar achterstanden in de groei, gezichtsafwijkingen, neurologische afwijkingen en of het zeker is dat de moeder alcohol heeft gedronken. Op alle aspecten wordt een cijfer gegeven, van 1 tot 4.
Elk jaar worden in Nederland ongeveer vijfhonderd kinderen met FAS geboren. Ook een kleine hoeveelheid alcohol kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Hoe meer in één keer, hoe slechter. De diagnose FAS hangt af van verschillende factoren.
Door overmatig alcoholgebruik kun je last krijgen van een amblyopie, met als grootste risico het verliezen van het gezichtsvermogen. Staar - Bij mensen die staar hebben en veel drinken gaat het gezichtsvermogen sneller achteruit.
Kinderen met microlissencefalie hebben een te klein hoofd vanaf de geboorte (microcefalie) met afwijkingen van de hersenschors (lissencefalie) op de MRI scan. Zij vertonen in de tijd vertraagde ontwikkeling zo wel op cognitief als op motorisch vlak, met hoge of lage spierspanning en epilepsie.
De één heeft er meer last van dan de ander. Het lichamelijk afkicken van alcohol kan 3 tot 7 dagen duren. De eerste 3 dagen zijn vaak het hevigst. Dit heeft te maken met hoe lang en hoeveel er gedronken is, de lichamelijke conditie en gevoeligheid.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Alcohol heeft (naast een vaatvernauwende) een directe vaatverwijdende invloed. Dit kan een warmtegevoel geven en leiden tot het roder worden van de huid. Langdurig overmatig alcoholgebruik kan onder andere hoge bloeddruk veroorzaken. Op deze wijze wordt onherstelbare schade aan de bloedvaten teweeggebracht.
Het ernstigste beeld in het spectrum is het foetaal alcoholsyndroom (FAS). De prevalentie van FAS in Europa is geschat op 1 op de 1330 levendgeborenen per jaar en van FASD op 1 op de 450. In Nederland zou dit neerkomen op jaarlijks 135-400 nieuwe gevallen.
Het inademen van sigarettenrook – zowel zelf roken als meeroken -, vergroot het risico op een miskraam, net als overmatig alcohol- of koffiegebruik en ernstig overgewicht. Als de moeder tijdens de zwangerschap heeft gerookt, sterft het kind ook vaker tijdens de geboorte, of na de geboorte (wiegendood).
0,0% tijdens de zwangerschap
Het drinken van alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn is een prima keuze tijdens je zwangerschap. Als je zwanger bent is het namelijk het beste voor de gezondheid van het kindje als je helemaal geen alcohol drinkt. Let er wel op dat de drankjes ook echt 0,0% zijn.
Roken tijdens de zwangerschap
Dan zijn er veel risico's voor uw ongeboren kind. Het kind ontwikkelt zich minder goed en komt mogelijk zwakker op de wereld. Er is een verhoogde kans op een miskraam of vroeggeboorte. Het kind heeft een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen, leerproblemen, astma en overgewicht.
Als een zwangere vrouw alcohol drinkt, drinkt het ongeboren kind mee. De concentratie alcohol in het bloed van het ongeboren kind wordt even hoog als dat van de moeder. Dus, als de moeder na een glas bier een alcoholpromillage heeft van 0,3‰, dan heeft de baby dat ook.
In frisdrank en sappen zit namelijk - soms ongemerkt – veel suiker. Ze leveren calorieën en zijn voor je tanden en bloedglucose minder gunstig. Wissel daarom af met andere dranken zoals mineraalwater, bronwater en thee (zoals rooibos, munt en kamille). Tip: aan mineraalwater kun je ook smaakmakers toevoegen.
Dat een vrouw flink wat kilo's aankomt tijdens de zwangerschap is logisch, maar uit diverse onderzoeken blijkt nu ook dat mannen zwaarder worden rondom de zwangerschap. Schattingen lopen uiteen van gemiddeld 6 tot wel 10 kilo.