Het is niet nodig om je telefoon constant op 100% opgeladen te houden, vooral als je hem lang aan de lader laat zitten. Als je je telefoonbatterij in een optimaal bereik wilt houden, probeer dan het laadniveau tussen 20% en 80% te houden. Dit helpt om de levensduur van de batterij te verlengen.
Blijf zoveel mogelijk tussen 30% en 70% Met oude batterijen was het zo dat je het beste van 0 naar 100 kon opladen, maar moderne smartphone batterijen slijten op deze manier erg snel. Je telefoon volledig opladen naar 100% brengt 10 keer zo veel slijtage toe aan de batterij dan opladen naar 70%.
Bij EV batterijen die zich doorgaans tussen de 20 en de 80 procent accu-percentage bevinden, blijft de chemische structuur langer gezond dan bij een batterij die regelmatig helemaal volgeladen of juist helemaal leeg is.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt. Je smartphone ontploft niet: daar zijn tegenwoordig beveiligingen tegen ingebouwd.
Apps die je vaak gebruikt, slurpen je batterij snel leeg. Vooral social media-apps doen dat. Om batterij te besparen en óók meteen opslagruimte vrij te maken kun je deze apps het beste verwijderen. Facebook en YouTube zijn ook prima via de internetbrowser te gebruiken.
Ga hiervoor naar Instellingen, Batterij en dan naarBatterijconditie. Hier ziet u bovenaan de Maximumcapaciteit. Indien deze op 85% of lager staat is deze toe aan vervanging. Onder de 80% krijgt u automatisch een Reparatie melding.
Don't 1: Laad nooit je telefoon volledig op.
Deze zal je waarschijnlijk verbazen, maar 100% opladen is niet het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen lithium-ion batterij slijt namelijk sneller. 's Nachts je telefoon aan de oplader hangen tot de volgende ochtend is dus geen goed idee.
Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,41 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,41x365= 4,5 kWh. Doe dat maal de stroomprijs van 0,894 euro (prijspeil 25 oktober 2022), dan komen de kosten op 4,05 euro per jaar.
De Facebook-app voor iOS en Android is een beruchte energievreter. De vijf grootste populaire boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Google Chrome, Twitter, Google Maps en Skype. Ook Instagram vraagt veel van je accu.
Het kan niet veel kwaad om het toestel te gebruiken tijdens het laden, maar bij voorkeur zet je de telefoon even uit. Door de accu tegelijk te laden en te ontladen kan de maximale capaciteit sneller afnemen. De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat.
Het kan de levensduur verkorten
Dit komt omdat snelladen de accu blootstelt aan hogere temperaturen en stromen dan bij normaal laden. Zo bleek uit Canadees onderzoek dat auto's die enkel thuis waren opgeladen na 4 jaar ongeveer 10 procent beter scoorden dan accu's die voornamelijk aan een snellader zijn opgeladen.
Open Instellingen. Batterij & energiebesparing. Batterijgebruik (Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken. Bovendien kun je zien hoe lang de apps op de achtergrond draaien)
In feite is het beter om je telefoon op te laden voordat hij volledig leeg is. Het is niet nodig om je telefoon constant op 100% opgeladen te houden, vooral als je hem lang aan de lader laat zitten. Als je je telefoonbatterij in een optimaal bereik wilt houden, probeer dan het laadniveau tussen 20% en 80% te houden.
Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt. Omdat je slaapt en daardoor niet ziet wanneer de batterij vol is, kan het apparaat gaan 'overladen' met het risico dat de lader of het apparaat zelf oververhit raakt en in brand vliegt.
Snelladen zorgt voor meer warmte dan langzaam laden, waardoor het nodig is om de accu rustig af te laten koelen. Daarom gaat vanaf 80% automatisch het snelladen uit en gaat het opladen een stuk langzamer. Dat zorgt ervoor dat het weinig zin heeft om wanneer de accu boven de 80% aan een snellader op te laden.
Hoe vaak je een batterij kunt opladen, ligt aan het soort oplaadbare batterij. De aantallen variëren van 300 tot 1500 keer.
Schakel de spaarstand in
Door deze te activeren verbruikt onder andere de processor minder energie, zodat je smartphone langer mee gaat op één lading. Je smartphone is dan iets langzamer, maar het is een handige maatregel als je batterij minder dan 10% energie heeft.
“Traag opladen is goed voor je batterij”
Dit was lang iets waar veel mensen bij zwoeren. Volgens deze wetenschappers is het echter niet per se goed voor je accu om heel langzaam op te laden, ook al blijft de hitte in de batterij daarmee beperkt.
Je telefoon is slim genoeg om geen stroom meer door te laten als de accu vol zit, dus er is geen kans op gevaar door 'overladen', maar een volledig volle batterij staat wel meer onder druk. Toch zijn de batterijen zodanig verbeterd dat het hier ook stiekem niet heel veel uitmaakt. Geen zorgen dus.
De iPhone 14 heeft de slechtste batterijduur met 20 uur. Over het algemeen zijn alle varianten van de iPhone 14 qua batterij beter dan hun voorgangers.
Een vervangende batterij voor elke iPhone 13 of ouder is vanaf 1 maart 24 euro duurder dan nu. Dat meldt Apple op zijn website, ontdekte 9to5Mac. Zo het vervangen van de batterij van de iPhone 11, 12 of 13 straks 99 euro, waar dat nu nog 75 euro kost.Voor de iPhone SE stijgt de prijs van 55 naar 79 euro.
Batterijconditie van minimaal 85%
Als de batterijconditie boven de 80 procent zit, dan werkt je toestel zoals je gewend bent. Pas als de conditie van de batterij onder de 80 procent zit, wordt het toestel bijvoorbeeld langzamer en gaat de batterij sneller leeg.