Inveegzand. De meest simpele en goedkoopste oplossing om je bestrating mee in te vegen is inveegzand. Betonstenen en klinkers worden vaak ingeveegd met brekerzand. Brekerzand is een restmateriaal dat overblijft na het breken van natuursteen (grind).
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Voegzand is bijzonder fijn zand met een korrelgrootte van 0 – 1 mm. De fijne structuur maakt het zand geschikt als toeslagmiddel voor het samenstellen van voegspecie, waarbij geldt: hoe fijner het zand, hoe dichter de voeg uiteindelijk wordt. Dit maakt de voeg minder vatbaar voor de veranderende weersomstandigheden.
Je kunt je tuintegels invegen met zand, de meest voordelige optie. Kies hierbij altijd voor speciaal voegzand, dat verkrijgbaar is bij elke GSB winkel. Gebruik NOOIT gewoon straatzand voor het invegen van siertegels. Dit zand kan leem bevatten, dat in combinatie met vocht in de poriën van de tegels kan trekken.
Voegzand is schoon zand dat geen vlekken achterlaat op de bestrating. Herhaal dit een paar keer en strooi steeds een beetje meer zand over het tegelwerk. Laat het zand minimaal een week liggen. Zo zorg je ervoor dat uiteindelijk alle kieren opgevuld worden.
Door de hoekige structuur en kleine steentjes haakt het zand makkelijk in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Hierdoor krijgt onkruid ook nog eens minder kans.
Als je zelf een muur gemetseld hebt, dan is het een logische conclusie om ook zelf het voegwerk te doen. Soms is het ook alleen nodig om voegwerk te doen, zonder dat er van te voren sprake was van metselwerk. Hoe het ook moge zijn, voegen kun je eenvoudig en snel zelf leren.
Voegzand (Zilverzand of Black Sparkle) is geschikt voor alle soorten en maten voegen. Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand.
Over het algemeen gaat voegwerk zo een 25 tot 30 jaar mee. Dit is natuurlijk afhankelijk van weersinvloeden. De hoeveelheid wind, regen en zon zal het voegwerk aantasten. Wanneer uw gevel op de regenkant staat heeft dit natuurlijk veel meer te verduren dan wanneer uw gevel hier minder aan blootgesteld is.
Wat is onkruidvrij voegzand? Met Onkruidvrij voegzand heeft onkruid praktisch geen kans meer. Onkruidarm voegzand is gekleurd met biologische kleurstoffen en is voorzien van een coating, die in grote mate voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Het is geschikt voor alle soorten en maten voegen.
Maak bij het aanleggen van een terras of andere bestrating gebruik van anti-worteldoek, dit zorgt ervoor dat er geen gras of onkruid door kan groeien. Maak daarnaast ook gebruik van voegzand, waardoor onkruid minder kans krijgt tussen de tegels.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Zilverzand in de voegen maakt het plaatje helemaal af
De korrelgrootte van zilverzand is een stuk kleiner en heeft dus een kleinere dichtheid. Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen.
Weber Beamix Dansand is uitermate geschikt voor nieuw aan te leggen betonnen (sier)bestrating. Dit milieuvriendelijke voegzand zorgt voor een dichte voeg en een speciaal milieu, waardoor onkruid tussen de bestrating geen enkele kans meer maakt. Weber Beamix Dansand maakt aanvullende onkruidbestrijding overbodig.
Zilverzand. Zilverzand, ook bekend als kwartszand of witzand, is voor bijna alle soorten bestrating geschikt om te gebruiken als voegmiddel. Het is fijner dan brekerzand en is daardoor zeer geschikt voor zeer smalle voegen. Ook zilverzand wordt niet hard.
Zilverzand is onder meerdere namen bekend, waaronder kwartszand en siliciumzand. Door de zuiverheid wordt zilverzand voor veel industriële toepassingen (zoals glas) en in mortel gebruikt. Ook wordt zilverzand toegepast als onderlaag om kunstgras in te zaaien op sportvelden.
Zand is het meest gebruikte voegmiddel voor een klinkerterras. Voegen met zand heeft een aantal voordelen: het is goedkoop, makkelijk aan te brengen en geeft het terras een natuurlijke uitstraling. Zand is minder geschikt voor brede voegen, omdat het bij zware regen uitspoelt.
Veeg dit zand nu, door met een bezem heen en weer over de bestrating te gaan, tussen de voegen. Laat de restanten brekerzand op de bestrating liggen want dit invegen moet nog enkele dagen herhaald worden. Herhaal dit net zo lang totdat er geen kieren meer tussen de stenen ontstaan, ook niet na een regenbui.
Schraap met een schroevendraaier of een ander hard voorwerp door de voeg van je metselwerk. Komt er zand af of zitten er stukjes los, zoals in het filmpje? Is het verstandig om er een specialist naar te laten kijken om bijvoorbeeld lekkage te voorkomen. Vraag diverse offertes op bij bedrijven in de buurt.
Algemeen beantwoorder. Wanneer de voegen behoorlijk diep zijn kunt u er met voegmiddel opnieuw overheen gaan, maak de wanden eerst licht vochtig met een plantenspuit. Het voegmiddel mag niet te dik aangemaakt zijn.
Goed voegwerk "ademt" en transporteert en voert water af. Voegen moeten soms vervangen worden, bijvoorbeeld bij vochtdoorslag door het voegwerk of vorstschade.
U maakt eerst uw terras of bestrating goed schoon met water. Daarna strooit u het voegmiddel uit over de tegels. Vervolgens maakt u de bestrating weer nat. Dit zorgt ervoor dat het voegmiddel niet uitdroogt en dat het kan uitzetten tussen de tegels.
Brekerzand is gebroken zand. Door de hoekige zandstructuur en de kleine steentjes van Brekerzand haakt het zand in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Een bijkomend voordeel is dat onkruid minder kans krijgt.
Weber Beamix Dansand hard naturel is ideaal voor het voorkomen van onkruidgroei tussen de bestaande en nieuwe bestrating. Zo voorkom je dat onkruid zich door de voegen, tussen de bestrating verspreidt. Weber Beamix Dansand hard naturel is milieuvriendelijk en zeer duurzaam. Zelfs na jaren is de grijze voeg nog hard.