Type 1 spiervezels (langzame spieren) Deze spiervezels hebben een opvallend rode kleur. Dit komt door de hoeveelheid mitochondriën en bloedvaatjes die ze hebben. Mitochondriën zijn aerobe (op basis van zuurstof) energie-opwekkers in het lichaam.
Rode spiervezels zijn goed doorbloed.De energie in dit spiertype wordt vooral met behulp van zuurstof (aanwezig i/h bloed) vrijgemaakt. Bij witte spiervezels ligt de energie, in de vorm van creatine, opgeslagen in de spieren. De spieren van sprinters/krachtpatsers zijn dik, ze hebben simpelweg meer spiervezels.
De meeste spieren bestaan zowel uit witte als uit rode spiervezels. Hoe meer rode spiervezels, hoe meer myo- globine en cytochromen en hoe roder dus het vlees. De verhouding tussen rode en witte spiervezels in elke spier is deels gene- tisch bepaald.
Wat is de slapste spier in je lichaam? De spier die over het algemeen wordt beschouwd als een van de 'slapste' of minst ontwikkelde spieren in het menselijk lichaam is de musculus palmaris longus. Dit is een dunne, lange spier in de onderarm die van de elleboog naar de handpalm loopt.
Type I spiervezels worden ook wel langzame of rode spiervezels genoemd. Dit type spiervezels trekt langzaam samen. Ze bevatten veel mitochondria, die nodig zijn om energie te maken. Daardoor kunnen ze dus veel energie voortbrengen, maar wel met weinig kracht.
Bij krachttraining gaat het om het sterker en groter maken van dwarsgestreept spierweefsel. Het dwarsgestreepte spierweefsel bestaat grofweg uit twee typen spiervezels: de fast twitch (FT) of snelle spiervezels die wit zijn en snel kunnen samentrekken, en de slow twitch (ST) of langzame, rode spiervezels.
Niet de grote spierbonken zoals bil en bovenbeen, maar de kaakspier is, gemeten naar kracht per vierkante centimeter, het sterkst.
Door stress spant uw lichaam de spieren aan; het bindweefsel gaat strakker om de spieren heen zitten en beperkt daarmee uw bewegingsvrijheid. De verhoogde spierspanning en de bewegingsbeperking kunnen er voor zorgen dat u spierpijn ervaart. Spierpijn door stress komt vaak voor in onze rug, schouders en nek.
Misschien een enge ziekte of een huidaandoening of weet je dat de Psoas een stress spier is in je lichaam die vaak lage rugpijn veroorzaakt? De Iliopsoas voluit geschreven, bevindt zich tussen de onderzijde van de wervelkolom en de bovenkant van het dijbeen, dicht op het heup bot en verbindt je romp met je benen.
Omring je met blauw. Heb je ooit gemerkt dat je opeens heel rustig werd in een omgeving met veel blauw? Dat kan heel goed! Volgens experimenten van de Amerikaanse kleuronderzoeker Faber Birren heeft de kleur blauw een gunstige uitwerking op lichaam en geest.
Rood geeft energie en daagt uit. Rood is er, je kunt er niet omheen. De kleur van actie, van doen.
Rood wordt vaak geassocieerd met pijn en ontsteking, terwijl kleuren als blauw en groen vaak een verzachtende impact hebben.
Rusten is van groot belang als het op vooruitgang aankomt. Spieren hebben een bepaalde hoeveelheid rust nodig om te kunnen herstellen. Tijdens dat herstelproces kunnen ze aansterken en groeien.
In de organen zitten gladde spiercellen. Deze kunnen niet bewust in beweging worden gezet door de hersenen, maar bewegen automatisch. Ze worden daarom ook wel onwillekeurige spieren genoemd.
Het menselijk lichaam telt meer dan zeshonderd spieren. Ze zitten overal, zelfs in de ogen en de huid. Elke spier heeft een eigen functie; bewegen, ademhalen, spijsverteren. Spieren kun je trainen, zijn van belang bij bewegen en kunnen pijnlijk, stijf of stram zijn.
Denk aan het doen van ademhalingsoefeningen, een mindfulness bodyscan of zachte vormen van yoga zoals yin of yoga nidra. 'Progressieve relaxatie' oefeningen, waarbij je afwisselend je spieren aanspant en weer ontspant, werken ook goed als je veel spanning in je lichaam ervaart.
Te veel bewegen, te weinig bewegen, een verkeerde slaap- of werkhouding of een eenzijdig dieet zijn redenen waarom spieren stijf kunnen aanvoelen.
Ook gespannen, pijnlijke spieren in verschillende delen van het lichaam zijn veel voorkomende klachten en kunnen leiden tot bijvoorbeeld hoofdpijn, nekpijn of schouderpijn. U kunt daarbij prikkelbaar zijn, slecht geconcentreerd, snel afgeleid en verhoogd waakzaam.
Huid. Het zwaarste orgaan is de huid, die bij een volwassene zo'n 3,6 kilo weegt. Hij schermt de inwendige organen af van de buitenwereld en houdt het milieu in het lichaam stabiel. De dunne darm heeft een 15 keer zo groot oppervlak als de huid.
Onze huid kan een oppervlakte bedekken van ongeveer 1,5 tot 2 m², dit is afhankelijk van hoe groot we zijn. Het weegt ongeveer 3,5 tot 10 kg. Het is het grootste orgaan van het menselijk lichaam.
In ons middenoor bevindt zich het kleinste spiertje van het menselijk lichaam, het stapedius spiertje of musculus stapedius, dat samentrekt bij luide geluiden.
Spiervezels van de skeletspieren
Langzame spiervezels trekken langzaam samen en kunnen goed tegen vermoeidheid. De langzame spiervezels kunnen veel energie voortbrengen, maar met weinig kracht. Ze komen veel voor in de spieren die voor een goede lichaamshouding zorgen, zoals de rugspieren.
Regelmatig sporten en bewegen draagt bij aan soepele en sterke spieren. Je lenigheid, spierkracht, uithoudingsvermogen, balans en behendigheid hebben hier baat bij. Dit is belangrijk om vitaal en gezond te blijven.
Gladde spieren komen voor in de wanden van bloedvaten, luchtwegen en het spijsverteringskanaal. Deze spieren zorgen voor het wegbrengen en ophalen van bloed, lucht en voedsel. Deze spieren kun je niet zelf aansturen. De gladde spieren reageren op prikkels uit het zenuwstelsel.