Een voedingssupplement met glucosamine kan als aanvulling wenselijk zijn voor soepele gewrichten. Op oudere leeftijd kan het vermogen van het lichaam afnemen om deze bouwstof aan te maken. Een goede hoeveelheid in supplementen is 1.200 milligram glucosamine of 1.500 milligram glucosaminesulfaat.
Supplementen zoals glucosamine, chondroïtine, omega-3 en methylsulfonylmethaan zijn allemaal gunstig voor je gewrichten.
Kalium en calcium voor spieren
Calcium speelt niet alleen een rol bij je spieren, maar ook bij de instandhouding van normale botten. Je lichaam heeft voldoende vitamine D nodig om ervoor te zorgen dat calcium goed wordt opgenomen.
Bij gewrichtsklachten met ontstekingskenmerken (pijn, zwelling en minder goed kunnen buigen of strekken) zal de huisarts meestal een NSAID voorschrijven. NSAID's zijn pijnstillers met een licht ontstekingsremmende werking. Bij een gewrichtsontsteking helpen ze daardoor vaak beter dan paracetamol.
Veel mensen met artrose grijpen naar zogenaamde natuurlijke middelen als glucosamine, chondroïtine, kurkuma en groenlipmossel om hun klachten te verzachten.
Daarom is het bij reumatische klachten extra belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Koffie en de reumafactor
Finse onderzoekers onderzochten de medische gegevens van 19.000 mensen die gedurende 15 jaar waren gevolgd. Ze concludeerden dat bij het dagelijks drinken van vier koppen koffie of meer de kans op reumatoïde artritis tweemaal groter was dan bij minder grote koffieleuten.
Gewrichtspijn, spierzwakte en spierkrampen kunnen één van de eerste symptomen van een vitamine D tekort zijn. Dit geldt niet alleen voor de spieren in armen en benen, maar ook bijvoorbeeld de hartspier.
Conclusie. Glucosamine kan mogelijk de pijn wat verlichten en het functioneren van de knie wat verbeteren. Omdat er geen nevenwerkingen gemeld zijn, zijn vele richtlijnen mild voor deze supplementen. Er is onvoldoende bewijs om vóór of tegen het gebruik te pleiten voor de behandeling van knieartrose.
Nog meer "roest" voor onze knieën en heupen! Je vindt ze in fruit en groenten, inderdaad! En de groenten die het rijkst zijn aan antioxidanten zijn bessen en rood fruit (bosbessen, aardbeiden, frambozen, kersen, bramen en rode bessen), citrusvruchten, pruimen, kiwi's, ananas en dadels.
Neem een warme douche
Om de doorbloeding van de spieren te verbeteren en ochtendstijfheid te verminderen, wordt na het doen van de oefeningen een warme douche geadviseerd. Na het douchen kunt u nog extra oefeningen doen zodat de spieren goed warm en soepel blijven.
De synergie tussen magnesium en glucosamine is dat ze allebei een functie hebben bij de gewrichten. Magnesium zorgt voor de “souplesse” van de gewrichten en glucosamine is met name belangrijk voor het kraakbeen. Glucosamine is de bouwsteen van collageen. Ook zorgt glucosamine voor de vorming van de gewrichtsvloeistof.
Kan kraakbeen herstellen? Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde.
Collageen is een soort netje dat de proteoglycanen (dat was de stof die zorgt voor water binnen het kraakbeen) bij elkaar houdt. In tegenstelling tot glucosamine hoeft collageen niet eerst te worden omgezet in een andere stof. Het kan dus direct door het lichaam van je paard gebruikt worden.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Zuivelproducten kunnen de pijn bij reumatoïde artritis verergeren. Ze bevatten eiwitten die de weefsels rond de gewrichten kunnen irriteren.
Belangrijke bloedwaarden bij reuma. In je bloed kunnen stoffen aanwezig zijn die mogelijk op een auto-immuunaandoening wijzen. Als een bloedonderzoek een 'positieve' uitslag heeft, betekent het dus dat je misschien een vorm van reuma hebt. De uitkomsten van alle onderzoeken bij elkaar vormen de uiteindelijke diagnose.
Gemberwortel kan helpen tegen de gewrichtsklachten, zoals pijn en zwelling. Uit een aantal onderzoeken bleek dat mensen met gewrichtsklachten door reumatoïde artritis of artrose iets minder pijn hadden en beter konden bewegen. Gember moet nog beter onderzocht worden, en het kan dus zijn dat het bij jou niets doet.
De term gewrichtsvloeistof wordt vaak in de artikelen op Bewegen zonder Pijn genoemd. Dit is de 'smeerolie' die er voor zorgt dat u soepel kunt blijven bewegen. Daarnaast werkt het als een soort schokbreker. Het dempt de krachten die bij het bewegen op de gewrichten worden uitgeoefend.
Voor mensen met reumatoïde artritis is er geen reden het gebruik van koffie te verminderen. Koffie doet reumatoïde artritis niet ontstaan en heeft geen negatief effect op je aandoening.
Geen kaas. De onderzoekers concludeerden dus dat een bepaald soort melk een beschermend effect op het kniegewricht van vrouwen kan hebben. Andere zuivelproducten leverden echter niet hetzelfde resultaat op. Kaas werd geassocieerd met toenemen van de progressie van knie-artrose bij vrouwen.
Conclusie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren.
Vrouwen vanaf 50 tot 70 jaar krijgen het advies om dagelijks extra 10 microgram vitamine D te gebruiken en mannen en vrouwen vanaf 70 jaar krijgen het advies dagelijks 20 microgram vitamine D in te nemen. Als je osteoporose hebt, krijg je ook het advies om dagelijks 20 microgram vitamine D in te nemen.