Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals acetylsalicylzuur. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Gember staat al eeuwen bekend als een ontstekingsremmer. Gember bevat veel fytonutriënten waaronder gingerol en shoagol, die ontstekingsremmend werken bij zowel acute als chronische ontstekingen. Uit onderzoek blijkt dat gember de ontstekingsmarker CRP verlaagt.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf.
Ibuprofen zit een stap hoger op de pijnladder. Maar of het je pijn beter stilt, ligt aan de klachten die je hebt. Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter.
Als u een inwendige ontsteking heeft, is het belangrijk om genoeg te drinken en om de weerstand op peil te houden. Dit kan door gezond en gevarieerd te eten, genoeg slaap te krijgen, voldoende te bewegen en te zorgen voor een goede hygiëne. U kunt ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, naxopren of diclofenac nemen.
Bijwerkingen ontstekingsremmers
Het nadeel van de werking van ontstekingsremmers is dat de prostaglandines ook meehelpen om het maagslijmvlies en de doorbloeding van de nieren goed te houden. Hierdoor kunnen volgende bijwerkingen optreden: Maag- en darmklachten: maagpijn, diarree, misselijk, obstipatie.
Ibuprofen verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen doorgegeven wordt. Bovendien remt het ontstekingen, waardoor pijn, zwelling en roodheid verminderen. Het pijnstillende effect begint na een 0.5 tot 1 uur. Deze werking houdt ongeveer 8 uur aan.
Onderzoekers van de universiteit van Michigan hebben ontdekt dat EGCG, een gezonde stof in groene thee, een ontstekingsremmende werking heeft. Dezelfde stof kan trouwens ook beschermen tegen bijvoorbeeld borstkanker en hart- en vaatziekten. Daarnaast zou EGCG helpen bij de voorkoming van Alzheimer en overgewicht.
Aangezien warmte een vasodilatatie teweegbrengt, zal het aanbrengen van warmte op een lichaamsdeel met een acute ontsteking het probleem alleen maar verergeren. Een tip: in geval van twijfel tussen koud en warm kies je best altijd voor koud.
Van aardbeien en bramen tot veenbessen en bosbessen, deze vruchten zijn bijzonder krachtig in antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit. Samen met vezels en vitamine C bevatten bessen fytochemicaliën van plantpigment, zoals anthocyanines en ellaginezuur, die mogelijk de oorzaak zijn van hun gezondheidsvoordelen.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Een chronische ontsteking is een aanhoudende en langdurige ontstekingsreactie in het lichaam die kan leiden tot schade aan weefsels en organen. Deze langdurige ontstekingen kunnen leiden tot diverse chronische aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en neurodegeneratieve ziekten.
Toename van opvlammingen: vermoeidheid is een teken van hoge ziekteactiviteit en ontstekingen. ''Tijdens een ontsteking is het lichaam tegen zichzelf aan het vechten en wordt het moe'', legt dokter Cohen uit.
De hoogste score werd gehaald door de combinatie ibuprofen (400 of 200 mg) plus paracetamol (1000 of 500 mg). Interessant weetje: een kop sterke koffie bleek het effect van de meeste pijnstillers nog te versterken. Er werden geen noemenswaardige nevenwerkingen gemeld na eenmalige inname van de diverse pijnstillers.
Tot 400mg is ibuprofene zonder voorschrift verkrijgbaar. Vanaf 600 mg is een voorschrift vereist. Ibuprofen is het generisch alternatief van bv. Brufen of Nurofen.
In het algemeen is de pijnstiller paracetamol bij acute en chronische pijn de eerste stap.
Het niet tijdig behandelen van ontstekingen kan leiden tot complicaties, zoals een bloedvergiftiging. Bij bacteriële infecties kan de arts eventueel antibiotica voorschrijven of overgaan tot opereren wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een blindedarmontsteking.
Bij een ontsteking in een gewricht wordt dit gewricht pijnlijk en dik. En meestal ook warm of rood. Als dit door een bacterie komt, is er meestal 1 gewricht ontstoken. Je voelt je hier ziek bij.
Fusidinezuur is een antibioticum. Het werkt tegen infecties met bepaalde bacteriën, vooral tegen de stafylokok-bacterie. Artsen schrijven het voor bij huidinfecties, zoals krentenbaard, ontstoken eczeem en eikelontsteking.