Brasem kan je het beste vangen met brood, deeg, aardappel, maden, wormen en muggenlarven. Een andere manier om op brasem te vissen is met de winkle picker of de feederhengel.
Een bewezen lokaasrecept voor het vissen op brasems op stilstaande wateren is een mengeling van 1 deel big fish + 1 deel vijver geel + 1 zakje big fish 250 gram (per 4 kg. droog lokaas) + superzoet (10 gram per kg. droog lokaas).
Tip 2: Gebruik groot aas
Dat soort aas wordt onmiddellijk door kleinere vissen opgegeten en weg is de kans om de grotere brasems te lokken. Gebruik daarom maiskorrels, imitatie aas, kikkererwten of zelfs tijgernoten om bij te voeren.
Naast de maden heb je nog de casters, casters zijn de verpopte maden en ondanks dat het niet beweegt hebben ze een grote aantrekkingskracht op de vooral wat grotere voorns en brasems. Casters kun je kant-en-klaar in de viswinkel krijgen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf laten ontpoppen.
De beste haken die u voor witvissen kunt gebruiken zijn van gehard staal gemaakt. Het is van belang dat de haak goed scherp is. De meest gebruikte maat voor Brasem en Voorn ligt tussen haakmaat 8 en 16, hoewel er soms ook met kleinere haken wordt gevist.
Ze zoeken het liefst een modderige bodem op, waarin ze naar voedsel kunnen wroeten. De brasem heeft een voorkeur voor wat dieper water, maar is zeker in het voorjaar ook in ondiep water te vangen. De brasem leeft van insecten, insectenlarven, mosseltjes en wormen.
Als hoofdlijn gebruik je minimaal 12/00 (dit is 0.12 millimeter) om op voorntjes te vissen. Wil je zwaardere vis vangen, bijvoorbeeld een brasem of winde vangen kies dan een lijn van 14/00. Wil je nog zwaardere vissen vangen, bijvoorbeeld een karper kies dan een lijn van 16/00 tot 18/00 als hoofdlijn.
Maïs. De maiskorrel kan uitstekend gebruikt worden voor brasem, voorn, winde, zeelt en karper en zijn net zoals doperwten vanuit blik direct te gebruiken. De zachtere mais doet het goed op de haak terwijl de wat hardere korrels ook op een hair gebruikt kunnen worden.
Klassiek aassoorten voor de zeelt zijn de zachte maiskorrel uit blik en een dikke regenworm. Maar ook mestpiertjes, maden, casters, deeg, mini-boilies en allerlei soorten pellets worden door de zeelt graag gegeten.
Bij zoetwatervissen gooit men het aas in de vorm van een bal in het water. Deze bal verspreidt een geurige wolk en trekt hierdoor de vissen aan. U kunt hierbij een redelijk dunne lijn gebruiken. Het aas (de voeding) zou ook aangepast moeten zijn aan de plek waar hij wordt geworpen.
Brasems zwemmen bijna overal in Europa, met uitzondering van Spanje en Portugal. De vis voedt zich met name met dierlijk planton, wormpjes, insectenlarven en kleine kreeftachtigen. Behalve de kleinere exemplaren is de vis gemakkelijk te onderscheiden van andere soorten.
Gebruik geen te lichte dobber of het moet in een vijver zijn bij windstil weer, je moet het aas immers meestal stil kunnen houden ondanks onderstroom of drift. Een goed gemiddelde is 1 gram draagvermogen.
Zo zijn in kaasdip gedoopte maïspellets uitermate geschikt voor het vangen van barbeel en kopvoorn. Diezelfde pellet maar dan gedoopt in een scopex sausje zal hoofdzakelijk dikke brasem op de kant brengen; ook zoete smaken zoals tuttifrutti en aardbei zijn erg goede brasemverleiders.
Meng wat brood, beschuitmeel, gemalen hennep en koekjesmeel. Laat dit vervolgens inweken in wat water. Vervolgens kun je het gebruiken als lokvoer of als aas. Natuurlijk kun je ook andere ingrediënten gebruiken of de genoemde ingrediënten combineren met andere om een geschikt lokvoer te maken.
Maar zonder twijfel is brood, ja een simpel wit brood, nog steeds één van de beste aassoorten op deze aardkloot. Brood is een klassieker, die misschien door alle moderne aassoorten een beetje in de vergetelheid is geraakt. Het is echter een enorm breed inzetbaar aas.
( Voor een visdag op onze vijvers zal een halve liter tot een liter ruim voldoende zijn) Voeg hierbij voorzichtig wat water toe en meng dit voorzichtig onder het voer. Het voer goed tussen je handen wrijven zodat het vocht zich goed verdeelt.
Zeelt is eetbaar en kan dienstdoen in recepten waarin karper staat vermeld, maar is minder vet. Zeelt heeft weliswaar veel fijne, vertakte graatjes, maar nog altijd minder dan brasem.
Ruud Berkhuizen met een gigantisch mooie en grote zeelt: 65 cm en 5.1 kg, het officiële Nederlandse record.
De groei van de zeelt is traag en sterk afhankelijk van de omstandigheden. De lengte na het eerste groeiseizoen varieert tussen de 3 en 6 cm, maar kan meer zijn. De mannetjes groeien trager dan de vrouwtjes. De zeelt is na 3 tot 4 jaar geslachtsrijp bij een lengte van ongeveer 10 cm tot 12 cm.
De diepte van je dobber hangt af van de diepte van het water. In de meeste gevallen is het verstandig om 20 tot 30 centimeter boven de bodem te vissen. Als het een warme zomerdag is, en je de voorns vaak ziet zwemmen, is het verstandig om wat hoger in het water te vissen.
Het voorbereiden van harde mais is eenvoudig, maar kost wat tijd het moeite. Het advies is om de harde mais goed onderwater te zetten en dit minimaal 24 uur te laten weken. Hierna kun je de mais zo'n 30 tot 40 minuten laten koken totdat deze helemaal zacht is geworden.
De afgelopen jaren zijn daar nieuwe aassoorten bijgekomen zoals pellets en mini-boilies. Ideaal aas wanneer we het op serieuze brasem voorzien hebben. Deze nieuwe aassoorten zijn minder witvisgevoelig en erg stevig waardoor ze goed op de haak of hair blijven zitten.
De Super Elite T1 van TRABUCCO is één van de sterkste nylon die je op de markt kan vinden. Deze lijn kan je al terugvinden in zeer lage diktes met enorm hoge trekkrachten. De ideale lijn voor het vissen met de vaste hengel op voorn, brasem of karper.
Een brasem is een grote vis, die tientallen jaren oud kan worden. De vis zoekt voedsel in de waterbodem en woelt daar de grond om. Dat veroorzaakt troebel water en algengroei en daarom werd de brasem heel lang verguisd. Het dier is vanwege de afmetingen wel populair bij sportvissers.