1. Trixie Kattenbeschermnet. Het kattennet van Trixie zorgt ervoor dat jouw kat op een veilige manier een frisse neus kan halen. Je kunt het net bevestigen met de bijgeleverde pluggen en haakjes, zodat je hem eenvoudig kunt ophangen op je balkon of in de tuin.
Kattennet als balkonafscheiding
Je balkon dichtmaken kan bijvoorbeeld met een kattennet. Zo'n kattennet is te koop in verschillende formaten en vangt je kat op als hij naar beneden dreigt te vallen. Echter heeft een netafscheiding ook veel nadelen en is het niet zo veilig als je misschien denkt.
Een van de belangrijkste hulpmiddelen om een balkon veiliger te maken is het kattennet. Dat beschermt je kat namelijk tegen vallen. In principe moet het net scheur-, weer- en uv-bestendig zijn. Daarnaast mogen de gaten niet zo groot zijn dat je viervoeter ertussendoor kan vallen.
Katten springen niet van het balkon of dakterras, maar er kan altijd iets gebeuren waardoor ze vallen. En hoewel katten vaak “op hun pootjes” terecht komen, betekent dit helaas niet dat ze altijd zonder problemen een val doorstaan. Laat uw kat na een val altijd nakijken door de dierenarts.
Oorsprong van je kat
Een kat is van nature gewend om buiten te struinen en te jagen. Buiten vindt ze voldoende prikkels door achter prooien aan te zitten en te bewegen. Ook markeert ze haar territorium met haar luchtjes. Je kunt een kat prima binnenhouden als je de buitenomgeving zo veel mogelijk nabootst.
Nu kan men daar niet uit afleiden dat 90 procent van de katten een val van om het even welke hoogte overleven. Ten eerste was de gemiddelde hoogte 'maar' 5,5 verdiepingen, wat niet genoeg is voor een kat om haar eindsnelheid te bereiken. Die halen ze pas bij een val vanop 12 of 13 verdiepingen.
Een kat houden op een flat kan prima, mits de kat een binnenleven accepteert. Die kans is het grootst als ze nooit een buitenleven heeft gekend. Maar ook voor haar dien je het binnenleven zo uitdagend mogelijk te maken!
Het zorgt ervoor dat de kat extra vezels binnenkrijgt en kan helpen bij het uitbraken van haarballen. Het voordeel is ook dat het ze afleidt van andere planten in huis waar ze graag aan knagen en die mogelijk giftig kunnen zijn. Aan kattengras zit wel een klein risico.
Breng een eenvoudig lattenframe tegen de onderkant van de vloer van de bovenburen, op de eigen balkonvloer en eventueel tegen de zijkanten. Dit frame kan van eenvoudig vurenhout gemaakt worden. Voor het flexibele gaas dat je nodig hebt, kan je bijvoorbeeld visnettengaas gebruiken.
Een vervelend klusje, maar het moet wel even gebeuren. Rijgt de kabel door het kattennet voordat je de kabel bevestigt. Zit de kabel door het kattennet heen, dan kan je de kabel vastmaken aan de ringen of haken aan de zijkanten. Probeer de kabel zo strak mogelijk te spannen.
Kattengras licht en standplaats
Zet kattengras op een lichte plek of in de halfschaduw, zolang de plant maar niet in direct zonlicht staat. Zo groeit kattengras het snelst, zonder risico te lopen op bladverbranding door de zon.
Hoe moet mijn kat zijn kattengras krijgen? Geef niet teveel gras in één keer, katten kunnen namelijk gulzig zijn. Knip iedere dag wat sprietjes van je kattengras en geef dat aan je kat.
Hoeveel kattengras mag mijn kat? In principe kun je kattengras gewoon laten staan, zodat je kat eraan kan knabbelen wanneer hij wil. Vaak weten ze zelf wel hoeveel ze nodig hebben en is het niet nodig om het te doseren. Als de grassprietjes niet worden uitgekotst, dan komen ze er vaak onverteerd uit met de ontlasting.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Het antwoord op de vraag of een buitenkat gelukkiger is dan een binnenkat, is dus niet per definitie ja. Het verschilt helemaal per situatie en je kan veel doen om een binnenkat gelukkig te houden. Maar ook als hij binnen blijft kun je hem altijd een klein stukje van buiten geven.
Uit onderzoek van de Amerikaanse Oregon State University blijkt dat katten wel degelijk van mensen kunnen houden. Voor het onderzoek moesten 38 katten kiezen tussen menselijke aandacht, speeltjes en geuren. De helft van de beestjes koos zonder twijfel voor menselijke aandacht.
Voor de gemiddelde kat is een omgevingstemperatuur van 22°C ideaal. Ze verdragen echter ook een temperatuur die ligt tussen het vriespunt en 35°C!
Over het algemeen is er niets aan de hand als een kat zijn tong uitsteekt. Het uitsteken van de tong kan een teken van ontspanning zijn. Het ziet er bijzonder schattig uit en voor vele eigenaren is het een reden om de camera erbij te pakken en leuke kiekjes te maken.
Als een kat het te warm heeft kunnen ze de volgende symptomen laten zien: Lusteloosheid. Rusteloosheid (geen plek kunnen vinden om rustig te liggen) Vermindere eetlust.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.
U kunt uw kat leren met u in de buurt te gaan wandelen, maar u kunt de looplijn (er zijn diverse looplijn lengtes beschikbaar) ook bevestigen aan een vast punt in de tuin of met een beweegbaar oog of lus aan een (was)lijn die over de lengte of breedte van de tuin is gespannen.
Braken is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam, als uw kat iets verkeerds heeft gegeten is overgeven een simpele oplossing om er snel weer van af te komen. Ook de aanwezigheid van een haarbal kan aanleiding geven tot braakklachten.
Kattenkruid veroorzaakt typische gedragsveranderingen. Veelvoorkomende signalen van 'kattenkruid-intoxicatie' zijn een wilde of dronken aanblik, gemiauw, geestdriftig omrollen en gedrag dat men bij seksuele opwinding ook ziet. Een kat 'onder invloed' lijkt het uitstekend naar zijn zin te hebben!