Kanaal 1, 6 of 11 zijn de beste WiFi kanalen omdat deze elkaar niet overlappen. Het is dan ook mogelijk om meerdere signalen naast elkaar op de 2.4 GHz band te versturen, omdat deze 100 MHz breed is en een kanaal een spectrum van 20 MHz gebruikt.
Zoek met een WiFi-analyzer naar het minst bezette kanaal 1, 6 of 11 in de 2.4 GHz band. Zet de bandbreedte op 20 MHz. Zet ook in de 5 GHz band het kanaal vast tussen 36 en 52.
Kies altijd kanaal 1, 6 of 11 voor een goede wifi-verbinding. De overige kanalen overlappen elkaar. Hierdoor kunnen ze elkaar storen.
Het grootste verschil tussen 2,4 GHz en 5 GHz bepaalt ook meteen welke frequentie je wanneer gebruikt. 2,4 GHz biedt internet voor een groter gebied, maar offert de hoge internetsnelheid op. Terwijl 5 GHz hogere snelheden biedt, maar zich beperkt tot een kleiner gebied.
Gebruik bij voorkeur een kanaal tussen 1 en 11, waarbij de kanalen 1, 6 en 11 meestal het beste resultaat leveren.
Met gratis software kun je wifi kanalen scannen en meten. Gebruik bijvoorbeeld Wifi Analyzer voor Android, of inSSIDer voor Windows. Op macOS kun je de standaard Wireless Diagnostics gebruiken. De software scant alle wifi netwerken in de buurt, en ziet met welk netwerk je verbonden bent.
Wifi van je buren
Er is een grote kans dat de wifi van de buren de spelbreker is. Wanneer er te veel toestellen op een klein oppervlakte uitzenden op de 2,4 GHz-frequentie waarop het wifisignaal zit, treden er storingen op door de overbevolking van de breedband.
Het heeft namelijk dezelfde antennes en zend op dezelfde sterkte uit. Daarom is het bereik van een wifi versterker ongeveer gelijk aan de afstand die de wifi router hierboven biedt: gemiddeld 8 meter (en in een nieuwbouwhuis 5 meter).
Hang de wifibooster bij voorkeur op een centrale plek, zodat de aangrenzende kamers meeprofiteren van het signaal. Zorg dat de booster voldoende vrije ruimte om zich heen heeft. Plaats de booster niet dicht bij metalen voorwerpen zoals waterleidingen en radiatoren.
Zet het modem zo hoog mogelijk, maar houd 30 cm afstand van een betonnen plafond. Zorg dat het stevig staat of ophangt. Zet je modem zo vrij mogelijk neer en niet achter een ander apparaat, achter de bank of in een gesloten kast. Ook de vloerverwarming, betonnen vloeren, een waterbed of een aquarium kan storen.
Het is namelijk mogelijk om de bandbreedte van twee kanalen samen te voegen. Dat levert uiteraard een fors hogere potentiële bandbreedte op, omdat je router nu niet met een kanaal moet werken dat 20 MHz breed is, maar 40 MHz tot zijn beschikking heeft. Daar kan simpelweg veel meer data tegelijkertijd overheen.
Wifi-bandbreedte
Je kunt bij 2.4 GHz kiezen voor 10, 20 en 40 MHz, bij 5 GHz kun je ook uit 80 MHz kiezen. Hoe lager dit getal, hoe minder bandbreedte en hoe minder snel je verbinding. Daar staat tegenover dat de verbinding stabieler is. Je apparaat ontvangt namelijk minder ruis op 20 MHz dan op bijvoorbeeld 80 MHz.
Heb je een router die wel beide frequentiebanden ondersteunt maar slechts één frequentie tegelijk kan gebruiken, dan kun je in de instellingen van je router aangeven of je 2,4 of 5 GHz wilt gebruiken. In de handleiding van je router lees je hoe dit voor jouw specifieke router doet.
In de meeste gevallen is de internetverbinding sneller nu je van wifi-kanaal bent veranderd. Let er wel op dat je niet zomaar elk kanaal kunt kiezen. In de 2,4GHz-frequentieband zijn er bijvoorbeeld drie niet-overlappende kanalen: 1, 6 en 11.
Afhankelijk van je apparatuur kan de 2,4 GHz van je modem 50 - 100 Mbps aan. Telefoons halen meestal maximaal 50 Mbps door hun beperktere Wifi adapter en een laptop/tablet kan grofweg tot 100 Mbps.
Centrale locatie. Een meterkast is een geliefde plek voor een router, want zo staat hij lekker uit het zicht, maar erg ongunstig voor het draadloze signaal ervan. Het signaal wordt meteen ingesloten en kan nooit zijn volledige bereik halen op deze manier.
Een wifi-versterker wordt ook wel een WiFi-repeater, WiFi-extender of Wifi-booster genoemd. Bij allemaal gaat het om hetzelfde apparaat. De versterker werkt als een tussenstation voor je wifisignaal thuis. Daarmee zorgt de repeater voor een groter wifi-bereik.
Wanneer je wifi gebruikt, verminder je ook het batterijverbruik en ondersteun je GPS-systemen om een nauwkeurige locatiebepaling te krijgen. Daarom raadt iOS aan om de wifi altijd aan te laten staan en stuurt het meldingen als je het uitschakelt.
De oplossing: een krachtig access point voor buiten
Een krachtig access point (zender) is dan de beste oplossing voor het creëren van stabiel WiFi in de tuin. U sluit het access point via een router of switch aan op uw netwerk, waarna het apparaat buiten wordt geplaatst en daar een WiFi-signaal uitzendt.
Het wegvallen van draadloos internet kan een aantal oorzaken hebben. De meest voorkomende is dat er andere draadloze signalen storen op jouw verbinding. Bijvoorbeeld de draadloze router van de buren. Maar ook andere apparaten die op 2.4 GHz uitzenden kunnen storen, bijvoorbeeld babyfoons en bluetooth apparaten.
Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
De beste app om je netwerk in kaart te brengen op je smartphone heet Fing. Er is een versie voor iOS en Android. De app geeft onder meer inzicht in je internetsnelheden, wie er van je wifi gebruikmaakt en of je netwerk goed beveiligd is. Zodra je de app start, zie je de laatste scan.