De begunstigde is degene aan wie iets ten goede komt. Het begrip wordt juridisch heel veel gebruikt. Bij een schenking is de begunstigde de ontvanger van de schenking. Bij een uitkering van een verzekering is dat degene die de uitkering ontvangt.
begenadigen, begunstigen, beschermen, bevoorrechten, bevorderen, favoriseren, helpen, matsen, protegeren, voortrekken. beschermen (ww) : begunstigen, bevoordelen, bevorderen, steunen.
Met een begunstiging bepaal je als verzekeringnemer wie het geldbedrag ontvangt als de verzekering tot uitkering komt. Deze persoon of personen noemen we de begunstigde(n).
Begunstiging wijzigen van je levensverzekering. Als verzekeringnemer mag je zelf bepalen wie de begunstigden zijn van je verzekering. De begunstigde is de persoon die bij overlijden van de verzekerde de uitkering ontvangt.
Wie is de begunstigde? Degene die de uitvaartverzekering afsluit, ofwel de verzekeringnemer, mag de begunstigde aanwijzen. Deze persoon ontvangt het geld op zijn/haar rekening als de verzekeringnemer komt te overlijden. In de meeste gevallen wordt de partner of de kinderen aangewezen, maar dit is niet verplicht.
Het aanvaarden van een begunstiging door een begunstigde noemt met ook wel onherroepelijke begunstiging. Dit houdt in dat de verzekeringnemer de begunstiging na aanvaarding door de begunstigde niet kan wijzigen, zonder toestemming van die begunstigde.
De verzekering keert uit op de einddatum als de verzekerde dan nog leeft of juist overleden is. Als de verzekerde overlijdt vóór de einddatum, is er vanaf dat moment geen premie meer verschuldigd. De verzekeraar spaart dan verder en keert de afgesproken uitkering uit op de einddatum.
Bij levensverzekeringen geldt het zelfstandig recht op uitkering. Wat houdt dat in? De verzekeringnemer wijst bijvoorbeeld zijn echtgenoot, kinderen of erfgenamen als begunstigde aan. De begunstigde krijgt een eigen recht op de uitkering uit de levensverzekering.
Als je een overlijdensrisicoverzekering afsluit moet je aangeven voor wie het geld bestemd is als je overlijdt. Deze persoon noemen we de begunstigde. Als je een begunstigde opgeeft komt de verzekering op naam van deze persoon te staan. We noemen de begunstigde daarom ook de verzekeringnemer.
Na overlijden kan de begunstiging niet meer worden gewijzigd
Degene aan wie het bedrag wordt uitgekeerd, noemen we de begunstigde. Als in de polis niets geregeld is telt de standaardbegunstiging. Dat houdt in dat de uitkering geschiedt aan: de verzekeringnemer.
is de erfgenaam een kind of een kleinkind, dan wordt de schenking via een levensverzekering vanaf nu beschouwd als een voorschot op de erfenis. is de begunstigde geen kind of een kleinkind, dan wordt de schenking via een levensverzekering nog steeds beschouwd als een schenking buiten erfdeel.
Wanneer iemand is overleden en een overlijdensrisicoverzekering had, dan keert de verzekeraar een bedrag uit aan de begunstigde. De begunstigde is degene die op de polis staat genoteerd als degene die na uw overlijden het verzekerd bedrag uitgekeerd krijgt.
U kunt moeilijk alle verzekeraars bellen om te achterhalen of er polissen op naam van de overledene nog actief zijn. Via het Verbond van Verzekeraars kunt u een verzoek indienen om dit uit te laten zoeken. Dit moet verzocht worden door de nabestaanden van de overledene.
Als je overlijdt, betalen de begunstigden geen inkomstenbelasting over de uitkering. Wel moeten ze misschien erfbelasting over de uitkering betalen. Bijvoorbeeld als de verzekerde zelf premie heeft betaald. Is dat niet het geval, dan hoeven de begunstigden geen erfbelasting te betalen.
Op elke premie die je in een levensverzekering stort, moet je 2 % taks betalen. Die taks wordt in principe van je premie afgehouden. Als je een premie van 500 euro stort, wordt er dus 10 euro belasting aangerekend (2 % van 500 euro).
In theorie mag je dus net zoveel verzekeringen afsluiten als je wilt, maar het aanvragen van de verzekeringen kan wel kritische blikken en/of aanvullende medische eisen met zich mee brengen.
Gemiddelde kosten van een uitvaart bij DELA
De gemiddelde uitvaartkosten zijn ongeveer € 7.500 voor een crematie. Bij een begrafenis zijn de kosten gemiddeld € 9.500. Door heel Nederland werken bij DELA betrokken en ervaren teams om samen met nabestaanden invulling te geven aan alle wensen.
Een uitvaartverzekering geeft de zekerheid dat er geld is voor (een eenvoudige) begrafenis of crematie. Als je geen of weinig eigen spaargeld hebt dan is een uitvaartverzekering zeker verstandig. Een goede reden kan ook zijn dat je je nabestaanden niet met uitvaartkosten wilt opzadelen.
Een uitvaartverzekering loopt altijd levenslang. Hoe lang je premie betaalt (per maand of jaar), verschilt per verzekeraar. Bij de meeste verzekeraars betaal je 30 jaar premie vanaf het moment dat de verzekering ingaat. Na 30 jaar loopt je verzekering gewoon door, maar hoef je geen premie meer te betalen.
Een levensverzekering is een verzamelnaam voor een groep verzekeringen die te maken hebben met het leven van een verzekerde; Binnen deze groep vallen onder meer uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering, maar ook bijvoorbeeld lijfrente- of kapitaalverzekeringen.
Vanuit de vraag wanneer een levensverzekering uitkeert zijn er drie verschillende vormen: Bij overlijden: de overlijdensrisicoverzekering (ORV) Bij in leven zijn op een bepaalde datum: de spaarverzekering of beleggingsverzekering. Bij in leven zijn op óf overlijden vóór een bepaalde datum: de gemengde verzekering.
Een rechtsvordering tegen de verzekeraar tot het doen van een uitkering verjaart door verloop van vijf jaar na de dag waarop de tot uitkering gerechtigde de opeisbaarheid daarvan bekend is geworden. 2. De verjaring wordt gestuit door een schriftelijke mededeling, waarbij op de uitkering aanspraak wordt gemaakt.
Op de site van het Verbond van Verzekeraars staan bijna alle Nederlandse verzekeraars op een rijtje. Lastiger wordt het als de verzekeraar niet meer bestaat. Soms kun je met zoeken op internet nog wel achterhalen welke verzekeraar nu de polis beheert.