Het beste hooi voor konijnen is Timothy hooi, maar dat is in Nederland best duur. Zolang het hooi niet heel geel en stoffig is, en er niet heel veel vet en calcium in zit, is het goed voor konijnen. De goedkoopste manier om hooi te kopen is bij een boer in grote balen.
Tip: Sommige konijnen vinden hooi niet zo lekker. Gelukkig hebben wij voor kieskeurige konijnen speciaal kruidenhooi. Hooi met een toevoeging, waardoor het veel lekkerder is om te eten. Als een konijn veel brokjes eet, zal het te weinig hooi eten en daardoor last krijgen van zijn darmen.
Goed hooi moet groen zijn, fris (zeker niet schimmelig) ruiken, niet vochtig zijn, en niet te veel stof bevatten. Hoe groener het hooi is, hoe dichter het nog bij echt gras zit. Hoe bruiner het hooi is, hoe minder voedingsstoffen er in zitten.
Daarnaast is het belangrijk het hooi, minimaal 1x per dag te verversen, dan blijft het het aantrekkelijkst voor het konijn en je kunt natuurlijk ook nog voor een kruiden variant kiezen om mee te beginnen.
Konijnen mogen verschillende groenten eten. Een paar voorbeelden van geschikte groenten zijn; witlof, andijvie, bloemkool, wortel(loof), bleekselderij, komkommer. Wees wel voorzichtig met groenvoer, want een konijn heeft gevoelige darmen. Veel en vers groenvoer kan diarree en buikpijn veroorzaken.
Wanneer je konijn veel hooi eet, zal het ook meer water drinken. Door veel water te drinken, worden de afvalstoffen beter afgevoerd en kunnen nier- en blaasproblemen voorkomen worden. Het konijn heeft een heel gevoelig spijsverteringsstelsel en kan zelf in gevaar komen wanneer hij geen eten heeft.
In principe kan een konijn overleven op alleen hooi. De voeding wordt aangevuld met verschillende soorten groente en een beperkte hoeveelheid konijnenvoer.
Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is. Maar hij moet er een paar uur per dag uit, zowel om zijn pootjes te strekken als om het sociale contact met jou. Hoe langer de tijd is dat een konijn in de kooi moet doorbrengen, hoe groter de kooi moet zijn.
Check het kuiltje achter in de nek van jouw konijn regelmatig. Als dat koud aan begint te voelen, dan heeft hij het ook koud. Daarnaast is het verstandig om regelmatig te controleren of de vacht van je konijn in goede conditie is voor het winterse weer.
Hooi bevat verder alle vitaminen en mineralen die een konijn nodig heeft. Een konijn dient daarom dag en nacht hooi tot zijn beschikking te hebben. Stro is ook een goede vezelleverancier maar bevat niet zoveel voedingsstoffen als hooi. Als een konijn erg veel stro eet, loopt hij het risico op verstoppingen.
De meeste konijnen die geen of te weinig hooi eten krijgen teveel brokjes. Door ze minder brokjes te geven gaan ze vanzelf meer hooi eten. Het is belangrijk om niet meer dan 10 tot 25 gram per kilo lichaamsgewicht per dag aan brokjes te geven. Hou het gewicht van je konijnen goed in de gaten.
Voordroog is bijna hooi, maar ligt meestal 1-2 dagen korter op het land te drogen. Het droge stof gehalte varieert tussen de 55% en 75%, waardoor het nog iets vochtig en zachter aanvoelt en meestal iets zurig ruikt (geen zuurkool, maar een fris zurig luchtje).
Oxbow Alfalfa hooi, ook wel Luzerne hooi genoemd bestaat uit 100% Luzerne hooi. Luzerne hooi bevat meer energie, eiwitten en calcium dan gewoon hooi. Het heeft mogelijks een werking op: Algemeen versterken van het lichaam bij het groeien, vermoeidheid, tijdens/na ziekte.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Alle konijnen hebben altijd beslist dag en nacht ongelimiteerd hooi nodig. 25 Gram biks per kg. lichaamsgewicht (hangt af van het energieverbruik van het konijn, als het konijn magerder wordt mag je meer geven). Dit lijkt weinig, maar het is echt voldoende voor een huiskonijn dat goed hooi eet.
Begin tegen je konijn te praten, begin met rustige bewegingen. Benoem de dingen die je doet, gebruik telkens dezelfde woorden zodat je konijn weet wat hij kan verwachten. Is je konijn goed aan je gewend, steek dan een hand uit en laat hem snuffelen. Misschien wil hij zelfs wel iets lekkers aannemen uit je hand.
Je moet alleen wel zorgen voor goeie tochtvrije schuilhok met veel stro/hooi waar hij in kan zitten, liefst ook wat van de grond af... Als hij maar de beschikking heeft over een goed geisoleerd, droog hok kan hij gewoon buiten blijven. Dieren zijn slim en hij zal snel een warm heenkomen zoeken als hij het koud krijgt.
Zorg dat uw konijn altijd toegang heeft tot een koele, schaduwrijke plek. Mocht uw konijn graag in de zon liggen, let er dan op dat uw konijn niet te lang in de zon blijft liggen. Zorg dat uw konijn altijd toegang heeft tot drinkwater. Indien het erg warm is, kan een koelmatje zorgen voor verkoeling.
Je konijn slaapt of is aan het indommelen. Konijnen slapen met hun ogen open, maar sommige konijnen knipperen met hun oogleden of laten hun hoofdje hangen terwijl ze slapen.
Dat kan stro, hennep, zaagsel, beukensnipper of iets anders zijn. Je kunt ook combineren om zo jouw favoriete bodembedekking te creëren. Pas wel om met bodembedekkers waar veel stof vanaf komt. Die kunnen namelijk de luchtwegen van jou en je konijnen irriteren.
Een echt tam konijn weet wie je bent, herkent je stem en komt met je spelen. Voor jouw tijd en aandacht krijg je liefde terug en je konijn zorgt dat je eindeloos om hem moet lachen vanwege zijn gekke of grappige acties.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Als uw konijn helemaal niet meer eet, dan kan dit binnen een dag leiden tot een levensbedreigende situatie. Zodra de darmen geen voedsel hebben om te verteren, dan gaan bepaalde bacteriën gassen vormen. Door deze gassen worden de darmen langzaamaan uitgerekt. Dit heet een gasbuik, ofwel trommelzucht of tympanie.