Het kost gemiddeld 40.000 euro per woning om een huis van het gas te halen. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijferd, meldt Nieuwsuur. Meer dan de helft van die investering is volgens het EIB niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel.
Het alternatief voor het fossiele aardgas is duurzame energie. Denk aan grote windparken op zee, zonnepanelen, geothermie (warmte uit diepe aardlagen) en restwarmte van de industrie. Een overschot aan windenergie kan omgezet worden naar groen (waterstof)gas.
Als je van het gas af wilt en dus geen gas meer gaat verbruiken, moet er iets gebeuren met jouw gasaansluiting. Om niet meer aangesloten te zijn op de hoofdleiding, wordt jouw gasaansluiting bijvoorbeeld verzegeld of verwijderd. Elke optie heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Kook elektrisch
Koken op gas is vaak maar 2 tot 3 procent van het totale gasverbruik. Maar wie een volledig aardgasvrije woning wilt, moet elektrisch gaan koken. De stroom die nodig is voor het koken kan dan duurzaam worden opgewekt, bijvoorbeeld met eigen zonnepanelen.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Als u definitief van het gas af wilt, moet u de gasaansluiting laten verwijderen. Als u uw gasaansluiting tijdelijk stopzet of definitief wilt laten verwijderen dan betaalt u geen netwerkkosten meer. Een aansluiting verwijderen vraagt u aan op mijnaansluiting.nl.
Milieu Centraal adviseert te kiezen voor koken op inductie, zodat de keuken meteen klaar is voor wonen zonder aardgas. Net als de cv-ketel zal op den duur ook het gasfornuis verdwijnen als huizen aardgasvrij worden. Koken op inductie heeft van de elektrische kookplaten de meeste voordelen.
Zolang je huis nog niet voldoende geïsoleerd is, blijft gasverwarming een goede oplossing. Je stookolieketel of je oude aardgasketel vervangen door aardgas is oké. Maar hou er rekening mee dat dit wellicht je laatste condensatieketel op aardgas zal zijn, want aardgas is geen duurzame optie.
De kosten voor een hybride warmtepomp liggen tussen de €4.000 en €6.000 euro inclusief installatie. Dit zijn de kosten voor alleen de warmtepomp. Om een warmtepomp optimaal te laten werken is lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming aan te raden, maar niet altijd noodzakelijk.
Met een volledig elektrische warmtepomp kan je huis dus van het aardgas af. Er is een aantrekkelijke subsidie op warmtepompen. Een volledig elektrische warmtepomp is goed voor het klimaat: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo'n 45 tot 55 procent. En ook je energierekening gaat omlaag.
Voor het verwarmen van je huis wordt het lastiger om gas één op één door stroom te vervangen. Een m3 gas staat namelijk gelijk aan ongeveer 9 kWh stroom. Als we met stroom zouden willen verwarmen, stijgt het jaarverbruik van een gemiddeld huishouden naar zo'n 7000 kWh per jaar.
In 2050 nog steeds gas, maar ander gas
Hoeveel is niet duidelijk: de aardgasconsumptie zou tegen 2050 met 70 à 95% dalen. Maar aardgas is fossiel en daar is geen plaats meer voor in een koolstofvrij België. Biogas is een alternatief, maar heeft een beperkt potentieel.
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Aardgas gaat in Nederland in de ban, dus moeten we overschakelen op andere energiebronnen. In 2021 moeten alle gemeenten een wijk aanwijzen die van het gas afgaat, zodat in 2030 anderhalf miljoen huizen van het gasnetwerk zijn losgekoppeld. In 2050 moeten uiteindelijk alle huizen in Nederland het zonder gas stellen.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties.
Het gasverbruik bij douchen tijdens een gemiddelde douchebeurt van vijf minuten bedraagt 0,2 m³. Er is voor een douchebeurt van vijf minuten namelijk vijftig liter warm water nodig.