Net als bij een gastric sleeve is een gastric bypass enkel raadzaam voor patiënten met een BMI van 40 of meer of voor wie een BMI van 35 of meer combineert met bijkomende aandoeningen. Als je regelmatig last hebt van zure oprispingen, dan is een bypass een betere keuze dan een gastric sleeve.
Een gastric sleeve is een goed alternatief voor de gastric bypass. Het gewichtsverlies is vergelijkbaar. De gastric sleeve kan gekozen worden op basis van eetgedrag of uit eigen voorkeur van de patiënt. Maar ook als een gastric bypass niet veilig is door bijvoorbeeld de lengte van de darm of door eerdere buikoperaties.
Studies tonen aan dat de ESG een zeer veilige procedure is die bijna geen problemen geeft. ingreep. Dit is meestal goed te controleren met medicatie en is tijdelijk (maximaal 4 dagen). Het is vooral belangrijk braken/overgeven goed onder controle te houden.
Risico op bloedingen, lekkages, maagzweer, gal- en nierstenen. Kans op maag- darmproblemen zoals misselijkheid, buikkrampen, opgeblazen gevoel. Je kunt bepaalde voedingsmiddelen niet meer eten. Kans op hypoglykemie, dit betekent vaker een te lage bloedsuiker.
Waarschijnlijk heeft u de eerste weken na de ingreep minder zin in seks. In verband met de bloeddruk en een nog niet helemaal genezen borstbeen is het verstandig dat u in het begin voorzichtig aan doet bij het vrijen. Langere tijd na de ingreep luistert u gewoon naar uw lichaam.
Dit verschilt van persoon tot persoon en heeft ook te maken met uw eet- en beweegpatroon. Als u ouder bent en gewend aan veel eten, dan gaat dit langzamer. Gemiddeld valt u 5 kilo per maand af. Eén jaar na de operatie zit u meestal op het maximale gewicht dat u kunt afvallen.
Na 1 tot 2 jaar zitten de meeste patiënten op hun laagste gewicht. Daarna komen de meesten weer wat kilo's aan. Dit is heel normaal. De meeste patiënten die geopereerd zijn verliezen op lange termijn ongeveer 25% van hun lichaamsgewicht of 60% van hun overgewicht.
Het is belangrijk dat u beweegt na de operatie. Fietsen of een stukje lopen mag na een paar dagen. De eerste 4 weken kunt u nog geen zware dingen tillen of zwaar huishoudelijk werk doen, zoals dweilen en stofzuigen. U kunt ook nog geen krachttraining doen.
Na Gastric Bypass
Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk. Voorbeelden zijn het opnieuw kleiner maken van het maagje, verlengen van de bypass of eventueel een bandje plaatsen rond het maagje.
Drink ten minste 1,5 liter per dag. Drink niet tijdens de maaltijd maar een half uur daarna zodat de hoeveelheid in de maag niet te groot wordt of te snel in de darm komt. Gebruik kleine porties, goed verdeeld over de dag, bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden en drie gezonde tussendoortjes.
Het ziekenfonds of de ziekteverzekering betaalt vermageringsingrepen niet volledig terug, ook niet als u aan alle criteria voldoet. U moet zelf ongeveer 900 euro betalen voor een sleeve gastrectomie of plicatuur en 1.200 euro voor een gastric bypass.
De gastric sleeve is een operatie die in de regel enkel wordt uitgevoerd bij patiënten met een BMI van 40 of meer. In dat geval spreken we van ernstige zwaarlijvigheid of morbide obesitas.
Het nut van arm sleeves
Doordat arm sleeves strak om je lichaam zitten, zorgt het voor minder schokken en trillingen in je armspieren. Je spieren raken daardoor minder snel vermoeid. De Herzog PRO Sport Compression Armsleeves hebben een afnemend drukverloop vanaf de pols richting de schouder.
Een maagverkleining is een operatie die helpt om blijvend gewicht te verliezen bij ernstig overgewicht. De chirurg maakt uw maag kleiner. Daardoor kunt u alleen nog kleine porties eten en valt u af. Een maagverkleining is bedoeld voor mensen die op geen enkele andere manier kunnen afvallen.
Aangezien bij deze ingreep geen sprake is van een omlegging of opnieuw aansluiten aan de dunne darm, is het technisch een eenvoudiger operatie dan de gastric bypass. Er treedt ook een verandering op van de spijsverteringshormonen. De operatie is niet omkeerbaar.
Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet. Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan.
Het is gebaseerd op een gemiddeld gewichtsverlies van 0,5 kg per week na de operatie. Na een gastric sleeve kan men gemiddeld 30-60% van het overgewicht kwijtraken. Na een gastric bypass kan men gemiddeld tot maximaal 70% van het overgewicht kwijtraken.
De Gastric Bypass wordt steeds onder algemene verdoving uitgevoerd en via kijkoperatie (laparoscopisch). Na de operatie blijft u 2 à 3 nachten in het ziekenhuis. Belangrijk: deze ingreep is omkeerbaar! Er wordt immers geen orgaan of deel van een orgaan verwijderd.
Hoe snel daalt mijn gewicht na de operatie? Het gewichtsverlies na de operatie verschilt van persoon tot persoon. Hoeveel en hoe snel u afvalt, hangt onder andere af van uw leeftijd, uw voedingsgewoonten van vóór de operatie, uw uitgangsgewicht, het voedingspatroon na de operatie en de hoeveelheid lichaamsbeweging.
De herstelperiode is afhankelijk van de manier waarop de operatie is uitgevoerd en duurt gemiddelde ongeveer 2 tot 6 weken. De eerste 2 weken is het niet toegestaan om uw buikspieren zwaar te belasten. Wel is het belangrijk om te bewegen. Fietsen en lopen mag gelijk na de operatie weer.
Normaal volgt de patiënt een strikt dieet van zes weken van minder dan 1000 calorieën per dag (oftewel een crash dieet) om het gewichtsverlies te bereiken.
Er hoeven geen verbindingen tussen organen gemaakt te worden, zoals bij een gastric bypass. De kijkoperatie gebeurt onder algehele narcose en duurt zo'n 30 tot 40 minuten.
Maak de eerste twee weken geen duw- en trekbewegingen zoals stofzuigen. Fietsen en autorijden mag na twee tot drie dagen.
Gastric bypass
Het grootste deel van de maag en het eerste deel van de dunne darm worden 'kortgesloten'. Het risico op complicaties is niet min (bij 10 tot 20% van de personen), maar veruit de meesten verliezen ook drastisch veel gewicht, wat hun gezondheid ten goede komt.