Reken maar dat maden het meest gebruikte aas is. Probeer de maden goed koel te bewaren in een koelkast, zo blijven ze lang vers. Maak de maden eerst goed schoon.
Een van het beste aas dat je zo in de supermarkt kunt kopen is kaas. Zeer geschikt voor karper en basem, blankvoorn en zelfs barbeel. Ook kaas kun je eenvoudig zelf in verschillende vormen snijden, maar een simpel blokje werkt vaak prima.
Meest gebruikte aassoorten: Brood, maden, mais, mestpieren en klein kunstaas. Meest gekozen vistechniek: Met een soepele hengel, een dobbermontage met maden of met een vlieg/broodkorst op de oppervlakte in de zomer. Óf met een spinhengel, vissend op stromend water met klein kunstaas zoals shadjes en plugjes.
De vis leeft vooral in meren met veel planten, maar ook wel in stromend water en zelfs in brak water. Hij leeft in scholen en eet slakken, tweekleppigen, kreeftachtigen, insectenlarven en plantaardig voedsel.
Brasem kan je het beste vangen met brood, deeg, aardappel, maden, wormen en muggenlarven. Een andere manier om op brasem te vissen is met de winkle picker of de feederhengel.
Tip 4: Ga s' nachts vissen
Je ziet op steeds meer wateren dat de beste tijd om grote brasems te vangen de nachtelijke uren zijn. Ik heb het al vaak meegemaakt, het wordt donker en plotseling beginnen de vissen te azen. Wanneer de eerste vogel begint te fluiten zijn de grote vissen weg.
Als lokaas voor brasem en voorns in diep, snelstromend water: 2 kg kanaal + 2 kg secret + 250 gram brasem caramel; moet goed gemengd en vochtig gemaakt worden in 3 tijden. Maden en casters moeten nadien zo toegevoegd worden dat men nog ballen kan maken.
Maar zonder twijfel is brood, ja een simpel wit brood, nog steeds één van de beste aassoorten op deze aardkloot. Brood is een klassieker, die misschien door alle moderne aassoorten een beetje in de vergetelheid is geraakt. Het is echter een enorm breed inzetbaar aas.
Voorn is trouwens typisch een vis die zich niet steeds op dezelfde plaats in een viswater ophoudt, hij zwemt zowat in alle waterlagen. Naar de winter toe verzamelen de blankvoorns in grote scholen ergens in rustig, vrij diep water, bijvoorbeeld in haventjes, maar ook op diepere plaatsen in kanalen.
Goed voor brasem, baars en paling. Kaas Is een goed vangend aas, zeker voor barbelen, kopvoorns en karpers, maar ook voor andere vissen die in dit aas een lekkere hap zien. Dat getuigen de talrijke bijvangsten. Mijn favoriete kaas is het Babybel-mini kaasje.
Om grote vissen te vangen moet je een goede hengel, sterk visdraad en goed aas hebben. Maar welk aas is geschikt voor grote vissen? Het aas aan jouw hengel is natuurlijk erg belangrijk. Een simpele vuistregel is dat groot aas zorgt voor grote vissen.
Baars vangen kan met levend aas zoals wormen en maden. Maar je kan ook prima baars vangen door met kunstaas te vissen. Vis je met wormen of maden op baars dan doe je dat het beste met een dobber en dunstelige haak. Vis net boven de bodem want daar houdt de baars zich vaak op.
Omdat de vis in de winter passiever is heb je helemaal niet veel lokaas en aas nodig. Enkele kleine balletjes en constant wat naar beneden zinkend aas zoals hennep en casters zijn vaak al voldoende. Als de eerste voorns zich kort na het voeren melden dan weet je dat je goed zit!
Voorn vissen met drijvende maden.
Daarna simpelweg enkele maden in het water werpen en je ziet onmiddellijk het resultaat, ze blijven drijven op het wateroppervlak. Prik een of twee van die maden aan de haak, het haakgewicht en het drijfvermogen van de maden zijn zowat in evenwicht.
Voorn vangen
Vaak kan hij met een klein stukje brood aan je haakje al gevangen worden. De meest gebruikte manier om op voorn te vissen is met een vaste hengel. Aan deze vaste hengel wordt een stuk visdraad aan de top vastgemaakt.
Eigen voer maken 1
Meng wat brood, beschuitmeel, gemalen hennep en koekjesmeel. Laat dit vervolgens inweken in wat water. Vervolgens kun je het gebruiken als lokvoer of als aas. Natuurlijk kun je ook andere ingrediënten gebruiken of de genoemde ingrediënten combineren met andere om een geschikt lokvoer te maken.
Dobber voor voorn
Gebruik daarom een dobber met een draagvermogen van 0,5 tot 2 gram. Vis je op een vijver en is het nagenoeg windstil? Dan is 0,5 gram prima te gebruiken. Bij meer wind of op een dieper water kan er verhoogd worden naar een drijfvermogen tot 2 gram.
Broodsoorten. Het maakt de vis niet uit of je nu met wit, bruin, vers of oud brood vist. Door de visser moeten de verschillende broodsoorten echter wel tegen elkaar afgewogen worden. Oppervlaktevissen: om aan de oppervlakte te vissen, heb je broodkorsten nodig.
Maïs is de meest klassieke partikel voor het vissen op karper en grotere witvis. Maïs is gigantisch zoet en zit hierdoor bomvol koolhydraten. Dit lichtverteerbare zoete aas kun je het gehele jaar prima mee uit de voeten. Maïs is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.
Je kunt maden laten rondkruipen in geflavourde meelsoorten of zelfs boiliemixen. De maden zullen zich volvreten en ruiken daarmee automatisch meer naar je andere aas. In helder water zie je vaak vissen op half water liggen. Probeer voorzichtig een aantal maden over de vis te schieten met een katapult.
Brasems zwemmen bijna overal in Europa, met uitzondering van Spanje en Portugal. De vis voedt zich met name met dierlijk planton, wormpjes, insectenlarven en kleine kreeftachtigen. Behalve de kleinere exemplaren is de vis gemakkelijk te onderscheiden van andere soorten.
Mais is lekker, en dat vinden niet alleen de karpers. Ook brasems, zeelten, graskarpers en (grote) voorns smullen van dit goedje. Zit je op een water te vissen met een groot bestand aan witvis, dan is dit aas misschien niet altijd de beste keuze.
Rijst met vis en groente is natuurlijk de meest gezonde combinatie ... maar ook gewoon een hele lekkere! De smaak van vis past namelijk heel goed bij groene groenten als broccoli, sperziebonen of spinazie.