De baarmoederhals wordt week, er ontstaat soms al wat ontsluiting en waardoor je je slijmprop verliest,die in de baarmoederhals zit. Ben je zwanger van je tweede of derde kindje, dan kan dit gerommel zomaar voor 3 cm ontsluiting zorgen!
Wanneer verlies je de slijmprop? Er is geen regel voor wanneer je de slijmprop zult verliezen tijdens de zwangerschap. Bij sommige vrouwen komt hij al enkele weken voor de bevalling los, en bij andere vrouwen pas tijdens de bevalling! Ook kan het zijn dat je de prop met kleine beetjes verliest.
Als het verlies van je slijmprop gepaard gaat met meer dan een beetje helder rood bloedverlies. Het is vrij normaal dat bij het verlies van de slijmprop er een klein beetje bloed meekomt van de baarmoedermond. Maar is dit meer is dan een klein beetje bel dan altijd even met je verloskundige.
Zodra je baarmoedermond 'rijp' is, kunnen de weeën zorgen voor ontsluiting. Ontsluiting is het openen van je baarmoedermond. Met twee vingers voelen we als verloskundige hoe ver je baarmoedermond geopend is.
De ontsluiting gaat gemiddeld 1 cm per uur vanaf de 4cm. De eerste centimeters duren vaak langer dan laatste centimeters. Als de weeën sterker zijn en vaker komen, gaat de bevalling sneller. Het persen duurt bij een eerste kind gemiddeld ongeveer 1 uur.
De baarmoederhals wordt week, er ontstaat soms al wat ontsluiting waardoor je je slijmprop kunt verliezen,die in de baarmoederhals zit. Ben je zwanger van je tweede of derde kindje, dan kan dit gerommel zomaar voor 3 cm ontsluiting zorgen.
De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen. Ook de pijn tijdens het persen verschilt per persoon. De meesten vinden het een opluchting en prettig om actief aan het werk te gaan.
Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën. Als de bevalling dan echt begint heb je al een voorsprong en hoef je die eerste 4 cm, die bij het eerste kindje soms zo lang duren, niet meer te gaan.
Een bevalling opwekken kan ook door middel van een voetreflexmassage. Je hebt in je lichaam een aantal drukpunten die mogelijk weeën zouden kunnen opwekken, zo ook in je voeten. Door middel van een voetreflexmassage kan je dus de bevalling opwekken.. Boek ergens bij jou in de buurt een voetreflexmassage.
Strippen. Een andere mogelijkheid om de bevalling zonder inleiding op gang te brengen is 'strippen'. De verloskundige of gynaecoloog maakt dan met de vingers tijdens het toucher de baarmoedermond los van de vliezen. Dit kan pijnlijk zijn.
Bloed bij de slijmprop
Een beetje bloed is normaal. Het kan ook voorkomen dat je helemaal geen bloed verliest.
Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling: Het begin van de weeën. Verlies van slijmprop. Vliezen breken.
Tijdens de zwangerschap wordt de baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. Deze kan tegen het einde van je zwangerschap loslaten en naar buiten komen, samen met wat slijm en bloed. Het ziet eruit als een propje taai en glazig slijm.
Sommige vrouwen verliezen de slijmprop wel twee weken voordat ze gaan bevallen, anderen verliezen hem tijdens de bevalling en nog weer anderen zien nooit iets van de slijmprop terug doordat deze er in kleine stukjes uitkomt. Er wordt steeds weer nieuw slijm aangemaakt.
De slijmprop is te herkennen als een slierterige prop slijm van een paar centimeter, soms met wat bloed. Je kunt de slijmprop verliezen voordat de weeën beginnen, maar ook als je al weeën hebt. Overigens kan het na het verliezen van de slijmprop ook nog meer dan een week duren voordat de bevalling begint.
Je kunt in 1 keer een grotere hoeveelheid wit/geel/groen (draderig) slijm verliezen, maar het kan ook zijn dat je meermaals beetjes verliest. In de slijmprop zit vaak wat bloed, meestal oud bruin, maar soms ook een beetje helderrood. Dit hoort erbij en is niet verontrustend.
Als je een orgasme hebt, komt er oxytocine vrij. Dit hormoon heb je nodig voor de bevalling. Door dit hormoon trekt je baarmoeder samen en dat kan net dat extra zetje zijn voor de weeën.
Misschien ben je er al een paar weken mee bezig, maar rust houden schijnt ook te werken voor het weeën opwekken. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat te veel adrenaline zorgt voor het stagneren van de weeën. Ontspannen is dus erg belangrijk als je de bevalling in gang wilt zetten.
Ongeveer twee centimeter onder je enkelknobbel aan de binnenkant van je voet zit zo'n belangrijk drukpunt die verbinding maakt met je baarmoeder. Af en toe flink stimuleren zou kunnen helpen.
De adrenaline concentratie zal namelijk stijgen bij, onder andere; pijn, stress, angst en onrust. Dus ook wanneer de omgeving als niet rustig en/of veilig genoeg ervaren wordt. Dat is dan ook de reden dat de meeste bevallingen 's avonds of 's nachts starten.
Het is vrij normaal dat je bij een tweede, door de voorweeën, al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.
Het ontsluiten duurt gemiddeld voor een eerste bevalling tussen de 10 en 16 uur, maar dat verschilt natuurlijk heel erg per vrouw.
Vooral in de midden- en laatste fase is de pijn goed te voelen. In de uitdrijvingsfase (tijdens het persen) is de pijn vaak het hevigst. Meestal is de pijn het meest in de buik te voelen, maar ook in de rug en de benen kan pijn gevoeld worden. Na de geboorte van de baby neemt de pijn zeer sterk af.
Het is vrij normaal dat je bij een tweede al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.
Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert.