Op officiële feestdagen en in het weekend is er geen betalingsverkeer mogelijk. Dit zijn Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Eerste Paasdag, Tweede Paasdag, Dag van de Arbeid, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Oudejaarsdag.
In verband met Goede Vrijdag en Tweede Paasdag staat het betalingsverkeer tot dinsdag stil. Oorzaak is het Europese systeem voor overboekingen, dat in weekenden en op feestdagen uitstaat. Ook bankmedewerkers willen de feestdagen vieren.
Bij de meeste banken in Nederland staat het overgemaakte bedrag direct op de rekening van de ontvanger, ook tijdens weekenden en feestdagen. Voor betalingen naar banken die de directe verwerking van betalingen (Instant Payments) niet ondersteunen geldt een langere verwerkingstijd.
Een paar keer per dag telt de ECB alle betalingen tussen banken bij elkaar op. Pas daarna kunnen de individuele overboekingen worden verwerkt. Deze controle gebeurt alleen binnen de kantooruren van de ECB. Na 1 uur of 3 's middags en in het weekend wordt uw overboeking daardoor niet verwerkt.
Als je op donderdagavond je overschrijving doet, wordt die door de bank dus geacht te zijn ontvangen op vrijdag. Zij hebben één werkdag de tijd om de overschrijving te doen, zaterdag en zondag zijn geen werkdagen, waardoor de overschrijving pas op maandag op de rekening verschijnt van zijn schuldeiser.
Bij een maandelijkse uitbetaling krijgen medewerkers iedere maand op dezelfde datum hun loon. Meestal is dit aan het einde van de maand, rond de 25e.
De bank van de koper geeft geen informatie ivm privacy. Zij geven ook niet aan of een bankrekeningnummer uberhaupt bestaat. De bank van de verkoper ziet pas of er een transactie heeft plaatsgevonden als het geld op de rekening van de verkoper staat, maw de bank van de verkoper ziet evenveel als de verkoper zelf.
Voor 17 uur voert de bank de overschrijving direct uit en dan krijgt de ontvanger het bedrag de bankwerkdag erna op zijn rekening. Als je na 17 uur overschrijft heeft hij het bedrag na 2 bankwerkdagen. Het bedrag gaat wel direct van jouw rekening.
Geld overmaken naar een andere bank duurt meestal een dag. Een overboeking naar het buitenland duurt iets langer. Binnen de EU gemiddeld drie dagen en buiten de EU gemiddeld vijf werkdagen.
Op officiële feestdagen en in het weekend is er geen betalingsverkeer mogelijk. Dit zijn Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Eerste Paasdag, Tweede Paasdag, Dag van de Arbeid, Eerste Pinksterdag, Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Oudejaarsdag.
De bank van de ontvanger schrijft het bedrag direct na ontvangst bij op de rekening van de ontvanger. Betaal je op werkdagen na 15.00 uur of in het weekend: de bank van de ontvanger krijgt het bedrag de volgende werkdag.
Soms ben je al terug van de vakantie als er nog bedragen afgeschreven worden. Ook door de feestdagen en storingen kan een overschrijving langer op zich laten wachten. Heb jij een overboeking gedaan hebben gewoon naar een andere rekening en is die niet direct verwerkt? Wacht dan enkele uren.
Van ABN Amro naar andere bank: op werkdagen vóór 14.30u: zelfde dag. op werkdagen tussen 14.30u en 15.00u: zelfde dag of eerstvolgende werkdag. op werkdagen na 15.00u: eerstvolgende werkdag.
bij een gewone overschrijving kan het soms tot 3 dagen duren voor de betaling ook echt op de rekening staat van de begunstigde bij de andere bank. bij een instant payment volstaan enkele seconden om het bedrag in kwestie van uw rekening over te maken naar de rekening van de begunstigde!
De banken zijn immers gesloten op de wettelijke feestdagen en op de zogenaamde 'bank holidays', verlofdagen specifiek voor de banksector. Daardoor kan de verwerking van uw overschrijvingen, doorlopende opdrachten en beleggingen soms wat langer duren.
Een bank kan uw geld namelijk even vasthouden. Dit kan het geval zijn bij abnormale of bijzonder grote transacties, of overschrijvingen naar buitenlandse rekeningen. Als u een overschrijving doet die merkbaar groter is dan de bedragen die u normaal overmaakt, is dat geen reden tot paniek.
Je mag €10.000 contant storten zonder dat je bank hier melding van maakt. Contant betalen in een winkel is verboden vanaf een bedrag van €3.000. Als je meer dan dit bedrag stort dan is je bank of de winkelier verplicht dit te melden bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.
Banken werken samen met elkaar en de overheid om dit probleem aan te pakken. Ook toezichthouders AFM en DNB zitten er boven op. Door die verscherpte aanpak krijgen ook meer consumenten er mee te maken. In 2020 waren er 58% meer meldingen van ongebruikelijke transacties (245.000) dan in 2019.
Je kunt gewoongeld overmaken naar wie jij wil als je je maar aan de regels houdt Kun je aan tonen dat het geld op legale wijze is verkregen en dat er schenkingsbelasting over is of wordt betaald.
Het grootste voordeel is dat een werknemer zijn salaris niet in 12 delen maar in 13 delen krijgt uitgekeerd. Er zit minder tijd tussen de uitbetalingen en de werknemer krijgt dus één keer extra salaris per jaar ten opzichte van iemand met een maandsalaris. De werknemer krijgt dus vaker geld op zijn rekening gestort.
Elke 4 weken salaris
Vermenigvuldig je uurloon met het aantal uren dat je werkt. Dit is je wekelijkse salaris. Dit bedrag keer 4 is dus het maandsalaris dat je iedere maand krijgt. Stel je verdient 10 euro per uur op basis van 32 uur per week.
De wettelijke verhoging is 5% van uw brutoloon over de 4e tot en met de 8e werkdag dat uw werkgever te laat betaalt. Voor elke volgende werkdag is dat 1% van uw brutoloon. Werkdagen zijn maandag tot en met vrijdag. Het maakt niet uit of u op deze dagen wel of niet werkt.