Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Iemand met wie men vriendschap heeft noemt men een 'vriend' of 'vriendin'. Synoniemen zijn 'kameraad', 'kornuit', 'makker', 'maat', 'amigo', 'gabber', 'slapie', 'mattie' of 'bro' (afgeleide van brother, oftewel broeder).
Positiviteit, continuïteit en kwetsbaarheid zijn de basiselementen van een gezonde vriendschap. Een vriendschap moet aangenaam voelen, een vriend moet je energie geven. Regelmatig contact en jezelf kwetsbaar op durven stellen zijn daarnaast belangrijke voorwaarden voor een gezonde en stabiele vriendschap.
Vrienden geven ons het gevoel dat ons leven zinvol is en vergroten onze veerkracht. In het bijzijn van vrienden vermindert stress en stijgt ons zelfvertrouwen. Vriendschappen zijn zelfs levensverlengend: hoe beter onze vriendschapsbanden, hoe ouder we worden.
Diepe vriendschap
Wanneer een vriendschap eenmaal gevestigd is, is intimiteit datgene wat ons bij elkaar houdt. Wederzijds begrip, authenticiteit, vertrouwen, loyaliteit, zorgzaamheid, hulp in tijden van nood – het zijn allemaal belangrijke ingrediënten voor een langdurige, diepe vriendschap.
Samen bezig zijn met iets wat jullie allebei interesseert schept ook een band. Wees eerlijk tegen elkaar. Goede vrienden kunnen (bijna) alles tegen elkaar zeggen. En als je altijd eerlijk bent, is dit ook een hele goede basis voor jullie vertrouwen in elkaar.
Innige (m/v) vriendschap is een buitencategorie vriendschap die gebaseerd is op emotionele en spirituele intimiteit. Nabijheid. Nabijheid gedragen door een intens affectieve, liefdevolle band. Innigheid is daarmee tevens een koninklijke spirituele weg om vrij tot jezelf te komen terwijl je innig tot de ander komt.
Bij een vriendschap horen allerlei voorwaarden, zoals dat je elkaar regelmatig ziet, vertrouwt, steunt, troost en helpt. Je kent wel van die vrienden die eisen dat je elkaar geregeld moet zien. Een echte vriendschap heeft dit niet nodig.
Vriendschap is evenredig participeren en delen, genieten van elkaars gezelschap en elkaar helpen in nood. Echte vrienden geloven dat ze in elkaars belang handelen. Ze aanvaarden de ander, respecteren, begrijpen en vertrouwen elkaar. Ze kunnen zichzelf zijn en hoeven zich niet anders te gedragen.
Een gezonde vriendschap kenmerkt zich doordat de basis van vertrouwen en respect aanwezig is. Je weet dat de ander je steunt bij de leuke en pijnlijke momenten in het leven. De vriendschap geeft je energie en maakt je blij. Je kan je kwetsbaarheid tonen en er is regelmatig contact (het liefst ook face to face).
Echte vriendinnen zijn er altijd voor je. Hoe druk ze het ook hebben, ze maken altijd tijd voor je vrij. Het komt misschien niet altijd even gelegen, maar je zal ze nooit horen klagen. Echte vriendinnen steunen elkaar door dik en dun.
Er is een wederzijds gevoel van verbinding en we vinden het geluk van de ander belangrijk en willen daar een bijdrage aan leveren. Een goede vriend of vriendin zal je met respect behandelen en je principes, normen en waarden respecteren. Kortom een goede vriend of vriendin is goud waard.
Waar het om draait in een vriendschap is respect en vertrouwen. Je moet er vanuit kunnen gaan dat je jezelf mag zijn bij de ander en hem of haar alles toe kunt vertrouwen. Zodra daar een scheurtje in ontstaat, gaat het doorgaans bergafwaarts met de vriendschap.
Vrienden zorgen ervoor dat kinderen erbij horen, een eigen plekje veroveren, zichzelf en hun eigen gevoelens beter leren kennen. Door vriendschap ontwikkelen kinderen ook hun sociale vaardigheden. Ze leren zich te verbinden met kinderen van dezelfde leeftijd en te verplaatsen in een ander.
Soms raak je elkaar kwijt, vind je elkaar jaren later weer terug en voelt het weer als vanouds. Bij vriendschap gaat om de verbinding, de emotie, het vertrouwen, het gevoel van eigenwaarde. Echte vriendschap is onvoorwaardelijk. Het gaat om het respect naar elkaar toe, jezelf bij die ander kunnen zijn.
De eerste belangrijke factor in het opdelen van vriendschappen bleek te maken te hebben met de tijd die je samen doorbrengt. Er was 50 uur nodig om van een kennis naar een losse vriend te gaan, 90 uur om er een echte vriend van te maken en maar liefst 200 uur om te kunnen spreken van een beste vriend.
Niet meer en niet minder. "Om sterke vriendschappen te onderhouden, is het belangrijk om elkaar 2 keer per week te zien", legt psycholoog Robin Dunbar uit aan Huffington Post. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen beter met stress om kunnen gaan als ze regelmatig hun vrienden zien.
Jaloers zijn op ander vrienden is dan ook taboe. En als je iemands partner niet sympathiek vindt, moet je die toch respecteren. Maar de belangrijkste reden waarom vriendschappen eindigen is volgens onderzoek meestal het gebrek aan bereidheid om tijd te nemen voor de ander en aandacht aan hem of haar te besteden.
De studie wees uit dat zo'n vriendschap gemiddeld 16 jaar duurt. De reden? Vriendschappen hebben de neiging om grote persoonlijke veranderingen niet aan te kunnen (of het nu gaat om verhuizingen, het wisselen van banen of het verlaten van de uni). Overtijd raken deze vriendschappen vaak minder of minder belangrijk.
Vriendschap begint al in onze kinderjaren.We hebben iemand nodig waar we ons goed bij voelen, die we kunnen vertrouwen, waar we onze verhalen bij kwijt kunnen. We hebben vriendschap nodig om onszelf te kunnen ontwikkelen, voor het vormen van onze eigen normen en waarden.
Tegenwoordig spreken we vaak gewoon over “het is platonisch” en beschrijft dit een relatie twee personen die geen seks hebben met elkaar. Maar het hoeft niet zo te zijn dat er totaal geen fysiek contact is of helemaal geen seksuele spanning is in een platonische relatie.
Kan men van vriendschap naar liefde gaan? Het antwoord is ja. Uitgaan met een vriend(in) geeft u het gevoel dat de relatie een solide basis heeft. U kent zijn fouten en goede eigenschappen reeds, u hebt samen belangrijke fasen doorgemaakt, u kent elkaar al een tijdje.
Regel nummer één bij het onderhouden van je vriendschappen is: laat je vrienden merken dat ze belangrijk voor je zijn. Dat doe je door ze op een positieve manier aandacht te geven en tijd voor ze vrij te maken. Regelmatig even bellen of een mailtje sturen is vaak al genoeg.