Waarden zijn algemene principes die als richtinggevend voor een bepaalde praktijk worden gezien. Waarden geven dus richting aan het handelen. Morele waarden in de gezondheidszorg zijn bijvoorbeeld eerlijkheid, weldoen, vertrouwen, privacy, respect voor autonomie, niet-schaden en rechtvaardigheid.
Waarden zijn de idealen, motieven of achterliggende ideeën die in een samenleving of groep als nastrevenswaardig en waardevol worden beschouwd. Normen zijn de concrete richtlijnen voor het handelen, hoe men zich hoort te gedragen. Op die manier sturen normen ons sociaal handelen.
Waarden zijn de achterliggende idealen die als waardevol worden aangeduid; dingen die je belangrijk vindt, als persoon of als groep. Het is een veel gebezigde term tegenwoordig.
Waarden zijn algemene, abstracte en onuitgesproken richtlijnen van wat we als goed of juist beschouwen. Het zijn overtuigingen die mensen hebben, of zaken die mensen belangrijk vinden om na te streven. Uit een bepaalde waarde kunnen meerdere normen worden afgeleid.
Om jouw eigen gedragsregels vorm te geven is het dus van belang om te weten wat jouw waarden zijn. De 10 meestvoorkomende waarden wereldwijd zijn: vrijheid, eerlijkheid, respect, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, vriendelijkheid, liefde, en veiligheid.
Je waarden: je innerlijk kompas!
Een waarde is iets dat jij belangrijk vindt om na te streven. Waarden geven richting en zin aan je leven. Voorbeelden zijn: vrijheid, verantwoordelijkheid, vertrouwen. Waarden zijn iets anders dan kwaliteiten.
Persoonlijke waarden zijn zaken die jij écht belangrijk vindt in het leven. Ze bepalen grotendeels jouw oordelen en waarom je wel of niet iets doet. Voorbeelden van persoonlijke waarden zijn respect, vrijheid, integriteit, rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid, etc.
Waarden kunnen bestaan voor een hele samenleving, maar ook voor één individu. Je hebt twee verschillende soorten waarden: instrumentele en intrinsieke waarden.
Waarden zijn kwaliteiten en normen het gedrag van een persoon.Principes zijn regels of overtuigingen die onze acties beheersen. Het belangrijkste verschil tussen waarden, normen en principes is dat normen gebaseerd zijn op iemands waarden en dat waarden en normen geleid worden door de wetten van principes.
Zo'n waarde geeft jouw leven richting. Nog wat voorbeelden van kernwaarden: rust, geluk, echtheid, gezondheid, duurzaamheid, humor, kalmte, stilte, vertrouwen, ambitie, succes, moed, betrouwbaarheid en oprechtheid.
Liefde is een persoonlijke waarde en mocht dat voor jou ook zijn, dan is dat een belangrijke motor die jou aanzet tot activiteiten. Persoonlijke waarden bepalen nu eenmaal ons doen en laten voor een groot deel samen met de bijbehorende overtuigingen en normen.
Door te luisteren laat je merken dat je de ander opmerkt, waardoor die zichzelf beter kan zien en accepteren. 'Een van de meest oprechte vormen van respect is daadwerkelijk luisteren naar wat een ander te zeggen heeft,' aldus auteur en activist Bryant McGill. Luisteren erkent en respecteert de ander.
Dit zijn de waarden die voortkomen uit je opvoeding, opleiding, cultuur en omgeving. In de loop van je leven verschuiven de waarden die je overneemt van anderen. We nemen bijvoorbeeld waarden over van sporthelden, mode, politiek en muziek. In het volwassen leven bepalen waarden een groot deel van je programma's.
Voorbeelden van Nederlandse waarden zijn vrijheid, gelijkheid, respect solidariteit en rechtvaardigheid. Maar ook veiligheid, leefbaarheid, tolerantie, eerlijkheid, rijkdom, bescheidenheid en beleefdheid behoren zeker tot de Nederlandse waarden. Op deze pagina vind je een lijst met allerlei verschillende waarden.
Waarden zijn opvattingen die voor je belangrijk zijn. Normen zijn geschreven en ongeschreven regels over hoe je je hoort te gedragen, een regel die je met elkaar afspreekt of die je binnen een groep wordt opgelegd.
Eerlijk is een kwaliteit en kernwaarde. Eerlijk is een kwaliteit en kernwaarde. Het heeft enerzijds met kwaliteiten te maken maar anderzijds met normen en waarden.
Moraal is het geheel van (morele) normen en waarden dat door een individu, groep, instelling of cultuur als belangrijke richtlijn voor het eigen handelen wordt beschouwd. Een moreel standpunt bevat redenen en argumenten die voortkomen uit morele waarden en normen.
Een negatieve waarde
'. Nederigheid wordt door sommigen geassocieerd met bedeesdheid, slaafsheid, ondergeschiktheid, jezelf aan de kant zetten en alles ontzeggen, geen inbreng of eigen mening hebben.
Onze waarden geven richting aan onze houdingen, doelen en keuzes. De ontwikkeling van onze waarden start al in de vroege jeugd onder andere (vooral?) door de invloed van onze ouders. Tijdens de adolescentie hebben onze waarden veel invloed op hoe we onszelf zien en presenteren.
Zeggen kwaliteiten vooral hoe je dingen doet, en waar je goed in bent, waarden verklaren waarom je dingen doet. Kernwaarden zijn dus drijfveren die het waarom van je handelen verklaren.
In sociale groepen gelden bijvoorbeeld weer heel andere waarden. Sociale waarden als delen, geven, elkaar helpen, vertrouwen, liefde, reputatie en aanzien, milieu en wederkerigheid. Deze waarden binden een samenleving.
Voorbeelden van waarden zijn gelijkheid, trouw, vrijheid, vriendschap, zelfstandigheid, saamhorigheid, rechtvaardigheid, tolerantie, solidariteit.