Gyros is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit aan een grote spies gegrild varkensvlees dat in reepjes is gesneden en gekruid. In het Grieks betekent gyros 'draaien' of 'rondje'. Dat komt voort uit het feit dat het vlees op een verticaal draaiende spies wordt gegrild.
Gyros wordt gemaakt van varkensvlees of kip.Af en toe wordt er ook gebruik gemaakt van lamsvlees of rundvlees. Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild.
Gyros wordt van oorsprong gemaakt van varkensvlees, maar je kunt het ook prima van kip maken. De smaak van gyros wil nog weleens verschillen en is sterk afhankelijk van welk vlees je precies gebruikt. Eet je liever geen vlees? Je kunt natuurlijk ook een pitabroodje vullen met vega gyros.
Gyros is van oorsprong een Grieks gerecht en wordt traditioneel van varkensvlees gemaakt.
"In Griekenland is Pita Gyros populair bij jong en oud"
Gyros betekent ronddraaiend. Gyros wordt officieel namelijk al draaiend aan een grote spies gegrild.
In het land zelf wordt de term gyros wel gebruikt wanneer er souvlaki wordt bedoeld. Verwarrend? Het officiële verschil zit hem in de bereiding van het vlees. Souvlaki bestaat uit blokjes gegrild vlees op kleine spiesjes, gyros uit vlees dat in kegelvorm op een enorme spies verticaal wordt gegrild.
Het beroemdste ovengerecht uit de Griekse keuken is ongetwijfeld moussaka. Het traditionele gerecht wordt bereid met aubergines, aardappels en gehakt. Overgoten met bechamelsaus en op smaak gebracht met uien, kruiden, tomaten en wijn.
Gyros is een traditioneel Grieks gerecht dat bestaat uit aan een grote spies gegrild varkensvlees dat in reepjes is gesneden en gekruid. In het Grieks betekent gyros 'draaien' of 'rondje'.
Gyros heeft behoorlijk wat weg van shoarma. Het bestaat uit stukken opeengestapeld vlees, dat gemarineerd wordt en op een braadspit geregen. Echter gebruiken de Grieken geen lamsvlees of rund, maar meestal varkensvlees of kip.
Döner (draaiende) kebab verhuist vervolgens ook als gyros naar Griekenland (gyros betekent draaien) en als çevirme of shawarma naar het Midden-Oosten (çevirmek betekent ook draaien); er zijn wat verschillen in marinade en kruiderij, maar het principe is overal hetzelfde.
Gyros hoeft niet per se ongezond te zijn: het zit namelijk bomvol met onder andere ijzer, vitamines (A, B1 - B6 - B12 en D) en zink. Met dit recept krijg je je vitamines dus wel binnen en de paprika geeft het een zoete twist. Al met al is deze variant niet alleen gezonder, maar dus ook een stuk voedzamer.
Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava. Grieks eten bestaat meestal uit veel verse en voedzame ingrediënten. De Griekse keuken biedt een smaakvolle en culinaire ervaring met veel traditionele recepten.
En net als döner 'draaien' betekent in het Turks, betekent gyros 'draaien' (of 'rondje') in het Grieks. In de basis lijkt het erg op döner: gekruid vlees, op een spit gestapeld. Maar in Griekenland worden vooral varkensvlees (de nek) en kip (dij of filet) gebruikt.
Welk vlees voor de BBQ Gyros? Ik gebruik varkensvlees en dan een stuk met lekker wat vet. En dan kom je al snel bij procureur uit. Door een procureur in plakken te snijden heb je het perfecte stukje vlees voor op de barbecue.
Gyros, naast souvlaki en Tzatziki toch wel het meest populaire Griekse gerecht. Gemaakt van lamsvlees, varkensvlees of kip. Normaal op een draaispit / rotisserie maar nu lekker simpel aan wat satéprikkers.
Shoarmavlees wordt gemaakt van rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen.In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Het vlees wordt gekruid met shoarmakruiden en na het grillen wordt het in dunne reepjes gesneden. Shoarma wordt vaak geserveerd in een pitabroodje met knoflooksaus en rauwkost.
Döner is van oorsprong een Turks vleesgerecht dat gemaakt wordt van kalfsvlees of lamsvlees. Het vlees wordt gekruid en aan een draaiend spit opgehangen. Döner betekent 'draaiend' en vaak wordt het gerecht benoemd als döner kebab of kebab.
Meestal is het vlees een mengeling van rund, kip, schaap en kalkoen. Zeer opvallend is dat Test-Aankoop een aantal keer varkensvlees terugvond in de Griekse gyros maar ook in de Arabische shoarma. Ook de kwaliteit van het vlees is vaak inferieur.
De benaming 'kebab' betekent in het Turks zoveel als 'gebakken vlees'. Het vlees dat bij 'kebab' gebakken wordt kan zowel lamsvlees, kip, kalkoen als kalfsvlees zijn. In de praktijk is het vaak een mix. Belangrijk is dat voor een echte kebab varkensvlees geen optie is.
Kreta (Grieks: Κρήτη, Kriti) is met zijn 8336 km² het grootste eiland van Griekenland en het vijfde grootste van de Middellandse Zee. Het is het meest zuidelijk gelegen eiland en het telt meer dan 620.000 inwoners.
De Griekse variant Tzatziki wordt gemaakt met zure room en yoghurt, maar Turken gebruiken alleen yoghurt, waardoor de Turkse versie meer een koud soepje is, terwijl de Griekse versie een dipsausje is. Cacik is heel lekker bij pittig gekruid eten, daar yoghurt en komkommer een frisse combinatie zijn.
Cyprus heeft twee officiële talen: Grieks en Turks. Alleen Grieks is een officiële EU-taal.
“Vasten in de Grieks-Orthodoxe kerk houdt in dat je geen vlees en geen vis met bloed eet. Een groot deel van de vastenperiode mag je alleen vegan eten. Op de strengste dagen mag je zelf geen olijfolie gebruiken.
Verse groentes, salades, fruit, brood en vis zijn belangrijke ingrediënten. Vlees bestaat vooral uit vers geslachte jonge dieren zoals zuiglam, geit, speenvarken of piepkuiken. Elke regio kent haar vlees- en visspecialiteiten. Grieken eten veel kaas, dat vooral gemaakt wordt van de melk van geit of schaap.
Vlees. Varkensvlees wordt het meest gebruikt in de Griekse keuken. Daarnaast gebruikt men kip, konijn, lams- of schapenvlees, geiten- of rundvlees.