Goodwill in de horeca kent vele definities maar is het best te omschrijven als het verschil tussen de waarde van de inventaris/huurderbelang en de waarde van het geheel bij verkoop op de markt. Goodwill is ook wel te omschrijven als de contante waarde van de overwinst van de onderneming.
Je kunt de waarde van de goodwill van het bedrijf op basis van de omzet berekenen. Voor het bepalenvan de goodwill van het horecabedrijf gelden verschillende vuisregels, bijvoorbeeld de volgenden: 4 tot 5 x de nettowinst van de horecazaak OF 0,75 tot 1,2 x de jaaromzet van de horecazaak.
Goodwill is de (onzichtbare) meerwaarde van een bedrijf. Sommige dingen kunt u precies berekenen, zoals de inventaris en voorraad. Maar aan andere zaken kunt u moeilijker een prijskaartje hangen.
Een van de meestgebruikte methodes om de goodwill uit te rekenen is door de overwinst uit te rekenen. U berekent dit door de winst van de afgelopen 3 jaar te vermenigvuldigen met factor naar keuze tussen de 3 tot 5. De rentabiliteit van de afgelopen drie jaar wordt hierbij als startpositie gehanteerd.
Het gaat daarbij om de goede naam van uw praktijk waardoor er structureel meer winst kan worden gemaakt. Zakelijke goodwill heeft effect op de waarde van uw praktijk. Een opvolger profiteert van deze goede naam en van de goedlopende organisatie. Dat is dus geld waard.
Nederlandse jaarrekeningen. Ook in een Nederlandse balans tref je goodwill onder de 'immateriële vaste activa' aan.
Bij overdracht en opvolging is het belangrijk dat de ondernemer zich tijdig gaat oriënteren. Een termijn van vijf tot zeven jaar voor de verkoop moet daarbij aangehouden worden. Voor bepaalde fiscale constructies geldt namelijk dat deze pas na zes jaar door de fiscus geaccepteerd worden.
De afschrijving is per jaar maximaal 20% op de aanschafkosten van het bedrijfsmiddel. Voor goodwill geldt een percentage van maximaal 10%.
De afschrijving op betaalde goodwill op aandelen is namelijk fiscaal niet aftrekbaar. Bij een activa/passivatransactie kan de koper wel afschrijven op de gekochte goodwill. Bij een activa/passivatransactie verkrijgt de koper een fiscaal voordeel en heeft de verkoper een fiscaal nadeel.
Badwill is het tegenovergestelde van goodwill. Er ontstaat badwill wanneer men een prijs voor de onderneming betaalt die onder de balans- of boekwaarde van de onderneming ligt. Badwill wordt ook wel negatieve goodwill genoemd.
De startinvestering bij een overname van een horecazaak bedraagt minstens €800.000, waarvan 25% persoonlijk moet worden gefinancierd. Neem contact op met het hoofdkantoor van jouw franchise voor meer informatie over de vergoedingen.
Over de goodwill die u zelf heeft ontvangen, hoeft u niet ineens fiscaal af te rekenen, maar mag u dan verrekenen met de goodwill en overige investeringen die u moet betalen.
Meestal word met exploitatiekosten de kosten verstaan die direct gekoppeld zijn aan je gebouw, dus onder andere onderhoudskosten, energiekosten, belasting- en verzekeringskosten, schoonmaak van een kantoor etc.
Bij spullen die je ter overname aanbiedt, kun je al een bedrag noemen. Of dit later met je koper bespreken tijdens de onderhandelingen. Soms zullen de kopers zelf aangeven dat ze iets willen overnemen.
Vraag de makelaar naar de specifieke kosten in dit laatste geval. Houd rekening met € 500,- tot € 1.500,- excl. BTW per overeenkomst.
Vraag een exploitatievergunning horecabedrijf aan
U heeft een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als klanten eten en drinken in uw restaurant of café. Soms is er geen exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Bijvoorbeeld voor een afhaalrestaurant of bedrijfskantine. Dit verschilt per gemeente.
Denk aan een lening bij familie of vrienden – ook wel genoemd: friends, family and fools. Daarnaast is het mogelijk dat de verkoper van de onderneming een deel van de overnamesom als achtergestelde lening in het bedrijf achterlaat. Ook zijn er fondsen die achtergestelde leningen verstrekken.
Van derden gekochte goodwill kan op drie manieren worden verwerkt: activeren en afschrijven over de verwachte gebruiksduur. ineens ten laste van het eigen vermogen brengen. ineens ten laste van het resultaat brengen.
Wanneer een totale horecaonderneming wordt overgedragen bestaande uit inventaris, inrichting, goodwill en voorraad, mag er geen omzetbelasting in rekening worden gebracht bij de overdracht.
Voor de meeste activa geldt de regel dat men in 5 jaar mag/moet afschrijven. Voor goodwill is echter bepaald dat deze in 10 jaar afgeschreven mag worden. Een veel voorkomende vraag is, mag die termijn korter zijn of kan men zelfs de betaalde goodwill in een keer ten laste van het resultaat brengen.