Een goed vertrekpunt is daarbij het zogenaamde Mediterrane dieet bestaande uit veel groenten, peulvruchten, vis, extra vierge olijfolie, noten en zaden, onbewerkt vlees of gevogelte, volkoren granen en met mate zuivel. Onbewerkt en gevarieerd eten staan voorop.
Sommige mensen krijgen door hoge temperaturen tijdelijk meer last van hun MS (oude klachten komen terug of bestaande klachten worden erger) en sommige mensen hebben juist minder last van hun MS bij hoge temperatuur. Warmte beïnvloedt de ziekte niet op de lange termijn, maar het kan wel tijdelijk meer last bezorgen.
Verder blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat zonlicht, extra vitamine D3 en een hoger vitamine D gehalte in het bloed een rol spelen bij het ontstaan van MS, bij het verminderen van het aantal MS aanvallen en het tegengaan van de invaliditeit.
MS is niet te genezen, maar revalidatie kan het leven met MS wel makkelijker maken. Wij geven je 6 tips die kunnen helpen bij revalidatie bij MS. Bij MS ontstaan op meerdere plaatsten in het centrale zenuwstelsel ontstekingen en later harde plekken. Hierdoor werkt het centrale zenuwstelsel niet meer goed.
De kosten voor ziekte-onderdrukkende MS-medicijnen en de behandeling van schubs zijn gedekt via de basisverzekering. Dit is ook het geval voor bepaalde medicijnen en behandelingen voor de symptomen van MS. In sommige gevallen wordt er per jaar een maximaal aantal behandelingen vergoed, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie.
Stress kan een trigger voor MS zijn. Ontstekingen, waar MS mee gepaard gaat, zijn immers onderdeel van een stressreactie. Daarnaast heeft stress invloed op het immuunsysteem. Los van MS kun je door stress ook andere gezondheidsklachten ervaren.
Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. In het bloed van mensen met MS worden vaak lage waarden aangetroffen van vitamine D, mangaan, zink en selenium. Daarnaast is de intake laag van vitamine D, magnesium, zink, selenium, foliumzuur en vitamine B12.
Door warmte kunnen zenuwsignalen tijdelijk extra worden vervormd. Door warmte-intolerantie kunnen MS-klachten tijdelijk verergeren. Belangrijk om te weten is dat een verhoogde lichaamstemperatuur geen invloed heeft op (een verergering van) de schade aan de zenuwen zelf.
Vitamine D supplementen dragen bij tot een gunstiger beloop van de MS. Een vitamine waarde aan het eind van de winter rond 100 nmol/L is wenselijk.In de zomer kan deze waarde nog wat stijgen, bijvoorbeeld tot 150 nmol/L. Overleg is gewenst met de arts of neuroloog om zulke waarden te bereiken.
Zweedse onderzoekers tonen aan dat een lage blootstelling aan de zon, zowel direct als indirect via lagere vitamine D-niveaus, het risico op MS verhoogt. De beschermende werking van zonblootstelling betreft zowel het vitamine D als het niet-vitamine D-pad.
Veel mensen met MS ervaren mentale klachten zoals angst en depressie. Als de diagnose net is gesteld zijn gevoelens van boosheid, verdriet en somberheid heel normaal.
De levensverwachting is bij de meeste mensen met MS vrijwel hetzelfde als bij gezonde mensen. Als een MS-patiënt overlijdt, dan is dat meestal aan een andere ziekte of aan complicaties van MS zoals een longontsteking.
Er is geen medicijn tegen MS om je beter te maken. Er zijn medicijnen en behandelingen die de klachten minder kunnen maken. En de ziekte helpen remmen. Hoe de ziekte verder gaat, verschilt: sommige mensen hebben later een rolstoel nodig, de meesten niet.
MS en alcohol
Ook kunnen bij gelijktijdig gebruik van MS medicatie onverwachte bijwerkingen optreden wanneer je alcohol drinkt. Het is daarom goed om met je arts eventueel alcoholgebruik te bespreken.
Bij MS kan je ook spierstijfheid of spasticiteit ervaren. Hierbij is sprake van onwillekeurige samentrekkingen van de spier. Zo kunnen bepaalde commando's vanuit de hersenen verdwijnen waardoor de spier alleen nog signalen ontvangt om zich aan te spannen en geen signalen meer ontvangt om zich te ontspannen.
Net als warmte werkt ook kou negatief op MS symptomen. Een lage temperatuur heeft invloed op zenuwen en spieren. Dat kan bij MS resulteren in meer pijn, kramp, spasmes en stijfheid. Wat weer problemen kan geven met lopen of het gebruik van de handen.
MS is een aandoening in de hersenen en het ruggenmerg, waarbij er op verschillende plekken ontstekingen ontstaan. Deze ontstekingen zorgen ervoor dat hersengebieden minder goed met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor kunnen de hersenen sommige functies niet goed meer uitvoeren.
'Te veel magnesium slikken kan leiden tot diarree en andere darmklachten, waardoor je juist allerlei voedingsstoffen minder goed opneemt. Maar die klachten treden pas op bij hoge inname. Extra magnesium slikken kan dus niet snel kwaad, maar wees wel voorzichtig met de hoeveelheid.
Vijftigplussers die een verhoogd risico lopen op vroegtijdige osteoporose of botontkalking. Mensen die bepaalde geneesmiddelen innemen (zoals bijvoorbeeld protonpomp inhibitoren, diuretica of laxeermiddelen) die de opname van magnesium verstoren.
Het ziekteverloop is afhankelijk van vele factoren, zoals de vorm van MS, aard van de symptomen, geslacht en behandeling. In het slechtste geval raakt iemand binnen enkele jaren blijvend invalide, in het gunstigste geval gebeurt dit nooit.
In 'BN'ers in de zorg – een leven lang MS' stappen bekende Nederlanders in het leven van iemand met MS. Wolter Kroes en Henny Huisman ervaren een dag lang wat het betekent om met MS te moeten leven. Wolter Kroes ontmoet Mikki. Zij is elf jaar en heeft een zeer agressieve vorm van MS.
Horen dat je een chronische ziekte zoals MS hebt, kan een nieuwe bron van stress vormen. Maar er zijn ook andere bronnen, bijvoorbeeld je werk, persoonlijke relaties of financiële problemen die veel stress kunnen veroorzaken. Wanneer teveel stress optreedt, kunnen je MS-symptomen verslechteren.
In Nederland krijgt ongeveer 1,5 op de 1.000 mensen MS. Dit betekent dat het gemiddelde risico om MS te krijgen 0,1 procent is. Een kind van wie een van de ouders MS heeft, loopt meer risico op het krijgen van de ziekte: ongeveer twee tot vier procent. Als beide ouders MS hebben, is dit risico nog hoger.