Een slimmer kind door juiste voeding? Visvetzuren, met name DHA een omega-3 vetzuur, zijn heel belangrijk in de zwangerschap en de periode dat je borstvoeding geeft. Ze zijn onder andere nodig voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby.
Leren door herhaling
Omdat je baby nog moet leren hoe de wereld in elkaar zit, vindt hij het prettig om herhaling te krijgen. Dit kan je doen door op verschillende momenten hetzelfde te zeggen of te laten zien. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens elke verschoning dezelfde volgorde aanhouden en dezelfde woorden gebruiken.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
problemen met gedrag en emoties, zoals snel geïrriteerd, somberheid, impulsief, verminderd zelfvertrouwen. problemen met cognitie, zoals concentratieproblemen, geheugenproblemen, vertraagd aanleren van vaardigheden; lichamelijke problemen, zoals hoofdpijn, snel overprikkeld, vermoeidheid, verminderde motoriek.
3de maand (tot 15 weken na uw laatste menstruatie)
De hersenen groeien snel: de neuronen worden gevormd en maken verbindingen tussen elkaar zodat er informatie kan worden overgebracht. De foetus kan zijn armpjes en beentjes bewegen en zweeft in zijn vruchtzak, waarin op dat moment nog veel plaats is.
“Stress is een belemmering voor de breinontwikkeling. Hierdoor kan bijvoorbeeld breinschade ontstaan. Ook zit het de aanleg en de aansluiting van hersencellen op elkaar in de weg. Dit veroorzaakt haperingen in de informatieverwerking.
Herinneringen uit de baarmoeder
Pasgeboren baby's herinneren zich zelfs dingen uit de buik, al is het niet bewust. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat het vermogen om naar geluid te luisteren, en dus niet alleen te horen, aanzienlijk toeneemt als je tussen de 36 en 37 weken zwanger bent.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Het ziet er wat gek uit als een baby met zijn hoofd heen en weer beweegt. Schudt jouw baby met het hoofd in bed? Dit is vaak een teken dat je baby zichzelf probeert te kalmeren en zoekt naar de juiste slaaphouding. Het bewegen van het hoofd is in principe onschuldig en gaat vanzelf over.
Hoe houd ik mijn hersenen gezond? Je kunt zelf veel doen om je hersenen in conditie te houden. Gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatig bewegen kunnen helpen om je hersenen zo gezond mogelijk te houden en het risico op hersenaandoeningen te verkleinen. Ook is het belangrijk om je hersenen uit te blijven dagen.
Daarom zijn dit ook gezonde groenten voor de hersenen: een hoge bloeddruk beschadigt de hart- en bloedvaten en dat verhoogt weer de kans op dementie. Voorbeelden van groene bladgroenten zijn spinazie, sla, andijvie, snijbiet, boerenkool, postelein, waterkers en zuring.
Het dagelijks drinken van drie koppen groene thee is goed voor je hersenen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het drinken van groene thee je bloeddruk en het risico op beroertes en diabetes verlaagt.
Baby's kunnen een verband zien tussen twee gelijke objecten voordat ze praten. Dit beweren onderzoekers van de Northwestern Universiteit. Uit verschillende experimenten blijkt dat zeven maanden oude baby's zich al ontwikkelen op het gebied van abstract denken.
Je baby ontdekt dat hij al veel zelf kan. Hij leert bijvoorbeeld, om geleidelijk van de ene houding naar de andere te gaan. Hij kan nu voelen hoe zijn arm rustiger naar een speeltje kan gaan. Het bewegingspatroon van je baby wordt langzamerhand minder houterig en schokkerig van kwaliteit.
De motorische ontwikkeling kan onderverdeeld worden in de grove en fijne motoriek. Om de wereld te kunnen onderzoeken zijn motorische vaardigheden nodig. Baby's leren in het eerste jaar dingen te pakken, vast te houden en te verplaatsen. Uiteindelijk gaan zij zitten, kruipen, staan en lopen.
Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen. Doe je dat niet of schud je de baby hard door elkaar, dan kunnen kleine bloedvaatjes in de hersenen scheuren door de beweging met alle gevolgen vandien zoals blindheid, doofheid, stuipen, leermoeilijkeheden, hersenbeschadiging of zelfs de dood.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
Stress bij de baby door te veel licht-, pijn- en geluidsprikkels na de geboorte. Scheidingsangst wanneer een kind in het ziekenhuis moet blijven en wordt gescheiden van zijn moeder, bijvoorbeeld doordat hij onderzocht moet worden of in de couveuse moet liggen.
Na een val of klap op het hoofd kan de huisarts een wekadvies geven. U gaat uw kind dan regelmatig wakker maken. Dit doet u in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert u of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat.
Wees altijd voorzichtig met de fontanel
Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen. Blijf dus voorzichtig met deze broze plekjes. Was het hoofdje van je kindje voorzichtig.
Bel altijd je huisarts
De huisarts zal vragen naar het tijdstip, de hoogte en de ondergrond waar je baby op gevallen is. Verder willen ze weten of je baby bewusteloos is geweest en of hij direct huilde na de val. De huisarts zal je baby goed nakijken. In de meeste situaties krijg je een wekadvies.
Baby's reageren vaak sterk op – negatieve – prikkels in hun omgeving. Zoals honger of dorst, kou, harde geluiden, maar ook spanningen in de directe omgeving. Uw baby voelt aan wanneer u en/of uw ex-partner gestresst zijn. Bij kinderen tot één jaar is het stress-systeem nog niet helemaal ontwikkeld.
Landurige stress is naast super vervelend voor jezelf ook nadelig voor de ontwikkeling van je baby in de baarmoeder: verhoogd risico op slechte groei van de baby in de baarmoeder. Doordat er minder zuurstof en voedingstoffen naar de baarmoeder gaan kan je baby minder goed groeien.
De baby kan voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poepen. Hoe verder je zwangerschap, hoe groter de kans dat de baby in het vruchtwater poept. Bij 42 weken (2 weken voorbij de uitgerekende datum) heeft 25% van de baby's in het vruchtwater gepoept. Het overgrote deel van de baby's heeft hier geen last van.