Stomen verlicht bij sommige mensen de klachten. Draai in de badkamer de warmwaterkraan van je douche of bad open. Adem de stoom die in de gesloten ruimte ontstaat in. Je kan ook stomen boven een kom warm water van maximaal 60° (een liter is voldoende).
In de meeste gevallen gaat sinusitis vanzelf over, het gaat initieel over een simpele neusverkoudheid. Pijnstillers en middelen tegen neusverstopping kunnen de symptomen verlichten. Stoom inhaleren kan helpen de neus vrij te maken. Als deze klachten meer dan 10 dagen duren, spreken we pas van een echte acute sinusitis.
Neusdruppels met zout water kunnen je klachten van een verkoudheid verminderen, waardoor je bijholten weer open gaan. Je kan de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met water. Je kan deze zoutoplossing zo vaak je wilt in je neusgaten druppelen.
Vermijd zoveel mogelijk niet natuurlijke voedingselementen zoals transvetten in koekjes, frituurvet, margarine, kunstmatige suikervervangers en suiker in het algemeen. Suiker blijkt de reactietijd van de weerstand van het lichaam te kunnen halveren, waardoor bacteriën en virussen minder effectief worden bestreden.
Een barstende hoofdpijn die uitstraalt naar de ogen of de tanden? Veel kans dat u met sinusitis opgescheept zit. De voortdurende afwisseling van warm, koud, droog en nat weer leent zich perfect tot aanvallen op uw sinussen.
In de meeste gevallen is een bijholteontsteking een ongevaarlijke aandoening. Soms kan de ontsteking echter gevaarlijk zijn, omdat de bijholtes dicht bij de hersenen liggen. Wanneer bacteriën of virussen de hersenen binnendringen, kunnen ernstige aandoeningen ontstaan, zoals een hersenvliesontsteking.
Symptomen. Verstopte bijholtes, een loopneus en druk of pijn aan het gezicht of hoofdpijn kunnen op een verkoudheid wijzen. Als het snot echter geel of vlekkerig is, heeft u mogelijk een bijholteontsteking. Door chronische bijholteontstekingen kan uw levenskwaliteit afnemen en kunt u zich constant moe voelen.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Een korte behandeling met enkel orale corticosteroïden bij chronische sinusitis kan mogelijk verbetering brengen, met aanvaardbare nevenwerkingen, maar de voordelen zijn waarschijnlijk niet blijvend. Hierdoor is er nog nood aan een aanvullende en blijvende behandeling met corticosteroïden-neussprays.
Gember en kurkuma worden vaak in de keuken gebruikt, maar je kan er ook een theetje van maken met citroen en honing erbij. Deze twee kruiden bieden een ontstekingsremmende en een antivirale werking op het slijmvlies.
Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over. Neusdruppels en paracetamol kunnen de klachten verminderen. Antibiotica hebben meestal geen invloed op de klachten of op het herstel.
Meestal geneest een sinusitis binnen de drie weken. Bij een op de tien personen zijn er nog klachten na drie weken. Indien de sinusitis langer dan drie maanden duurt, is er sprake van chronische sinusitis. Waarom de ontsteking soms overgaat in een chronische sinusitis is niet geweten.
De stoom maakt vastzittend slijm vloeibaarder en zachter, waardoor het gemakkelijker uit je holtes komt. Stomen op de ouderwetse manier doe je als volgt: ga aan tafel zitten en vul een kom met kokend water. Ga met je gezicht boven de kom hangen en drapeer een handdoek over je hoofd zodat je de stoomruimte afsluit.
Sinusitis is een ontsteking van het slijmvlies in de bijholtes. Een sinusitis begint meestal met een gewone verkoudheid: Het slijmvlies in je neus zwelt op en produceert veel snot. Daardoor kan de opening tussen je sinussen (bijholtes) en je neus-keelholte 'dichtslibben'.
Sinusitis is een infectie die veroorzaakt wordt door een virus, een bacterie, een schimmel of een allergie. Bij die infectie is het slijmvlies van de sinussen ontstoken. Het slijmvlies zwelt op, waardoor de verbinding tussen de sinussen en de neus dicht komt te zitten.
Spoelen met zout water reinigt het slijmvlies en voert overtollig slijm, korsten en/of pus, af. Door regelmatig de neus schoon te maken, verkleint u de kans op een infectie. Ook bevordert u hiermee het herstel. Het spoelen zorgt er voor dat u vrijer kunt ademhalen.
Harde kruiden als rozemarijn, tijm, salie, oregano of munt steekt u heel eenvoudig tussen vlees, vis, groenten en aardappeltjes voordat deze de stoomoven in gaan. Gestoomde kip op munt is heerlijk! Besprenkel voor het serveren met citroensap, een mooie extra vierge olijfolie en bestrooi met versgemalen zout en peper.
Koortswerende middelen en pijnstillers (paracetamol, niet-steroïdale ontstekingsremmers of aspirine) kunnen worden voorgeschreven om bepaalde symptomen van sinusitis te verhelpen (koorts, pijn in het gezicht …).
Gember citroen thee
Kook water. Snijd ondertussen de gember in kleine stukjes of rasp het fijn. Voeg het water toe en laat even trekken. Voeg de citroen en honing toe bij het serveren.
Het is meestal niet nodig een voorhoofdsholteontsteking te behandelen. Een voorhoofdsholteontsteking gaat vaak vanzelf over. Meestal zijn de klachten na zeven dagen tot drie weken verdwenen. Heb je heel erg veel last, dan kun je de symptomen bestrijden met paracetamol en een zoutwateroplossing.
Sinushoofdpijn ontstaat wanneer de sinusgangen achter uw ogen, neus, wangen en voorhoofd verstopt zijn. Deze hoofdpijn kan gevoeld worden aan één of beide zijden van het hoofd. De pijn of druk wordt niet alleen in je hoofd gevoeld, maar overal in het gebied van de sinussen.
Advies. Een acute rinosinusitis geneest vrijwel altijd vanzelf. Pijnstillers (paracetamol), stomen en de nasale toediening van een zoutoplossing of een decongestivum kunnen verlichting van de klachten geven. Antibiotica zijn doorgaans niet nodig.
U heeft een bijholteontsteking wanneer u bij verkoudheid (loopneus of verstopte neus) extra klachten heeft, zoals pijn in uw gezicht of minder ruiken. Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over.