Melk of kamillethee kun je het beste 90 minuten voor slapen gaan drinken waardoor je ontspant en makkelijker in slaap valt. Drink helemaal geen vocht meer vanaf een uur voor je naar bed gaat om toiletbezoeken te minimaliseren. Zeker als het gaat om de eerste paar uur wanneer je normaal gesproken het diepst slaapt.
Enkele veelvoorkomende voedingsbronnen van tryptofaan zijn yoghurt, melk, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Een kleine portie een half uur voor het slapen, kan al zorgen voor een ontspannend lichaamsgevoel en wekt zo de slaap op. Ook serotonine bevordert de slaap.
Wat drinken betreft: beter niet te veel alcohol, en uiteraard ook liever geen cafeïne. In het algemeen is het ook belangrijk om niet te laat te eten, en voldoende tijd (twee of drie uur) te laten tussen de maaltijd en het tijdstip om naar bed te gaan.
Beter slapen
Door het drinken van water voor het slapengaan, hou je je hormonen, energie, spieren en gewrichten in balans. Dit helpt je lichaam ontspannen en geeft een uitgerust gevoel in de ochtend. Terwijl je slaapt, heeft het water de tijd om elk deel van je lichaam te bereiken en aan te vullen.
Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.
Door een kom yoghurt te eten voor je gaat slapen voel je je niet tè vol, maar krijg je wel genoeg goede voedingsstoffen en slaapverwekkende aminozuren als tryptofaan binnen. Je kunt dus prima yoghurt eten bij je avondeten of als snack laat op de avond om sneller in slaap te vallen en beter te slapen.
Veel zwaar of eiwitrijk eten. Na een zware maaltijd met veel vlees word je gauw moe omdat je lichaam een groot deel van je energie aan je spijsverteringsstelsel levert, waardoor de rest minder energie krijgt.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.
Pindakaas bevat proteïne, waar het aminozuur tryptofaan in zit dat zorgt voor een plezierig slaperig gevoel. De koolhydraten van de cracker zorgen ervoor dat 'tryptofaan' sneller je brein bereikt. Ook zorgen ze voor voor een stijging van serotonine in je lichaam. Deze stof maakt je rustiger.
De orgaanklok is geen echte klok, wel een oude Chinese wijsheid (en ze kennen er echt wat van, die Chinezen!). Die wijsheid zegt dat elk orgaan gedurende de dag een bepaald ritme heeft en in meer of minder mate actief is. De lever is actief tussen één en drie uur overdag én tussen één en drie uur 's nachts.
Maar waarom kiezen mensen dan kwark voor het slapen, in plaats van een kipfilet of een omelet? De reden daarvoor is het soort eiwitten dat je in kwark vindt. Het gaat hier namelijk om caseïne-eiwit, dat langzamer door je lichaam wordt opgenomen dan wei-eiwit.
Je kunt het beste drie uur voordat je gaat slapen niets meer eten. Dit zal niet alleen de kwaliteit van je slaap drastisch verbeteren, maar kan ook nog eens enorm helpen met afvallen. Gun je lichaam zijn welverdiende rust zodat het zich kan herstellen.
Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus. Houd je adem 7 seconden in. Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.
Volgens de hoogleraar zijn de uren tussen acht en tien in de avond het beste moment. 'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af.
Je slaapt inderdaad beter door voor het slapengaan een theelepel honing te nemen. Honing voorkomt namelijk een hongergevoel 's nachts en verlicht (nachtelijk) hoesten, waardoor je algehele slaapkwaliteit flink kan verbeteren. Ook bij kinderen (vanaf 1 jaar) zou dit kunnen helpen, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid.
Conclusie. Dat eten na 20:00 uur je automatisch dik maakt is een mythe. Eten na 20:00 uur zorgt alleen voor vetopslag als desbetreffende maaltijd er verantwoordelijk voor is dat je over de gehele dag gezien meer calorieën consumeert dan je lichaam nodig heeft.
Oftewel: is 's avonds eten echt zo slecht? Vroeg of laat krijgt iedereen het te horen: "na acht uur 's avonds moet je niets meer eten; want dat wordt direct omgezet in vet". Je lichaam zou 's avonds in de spaarstand gaan, waardoor je voedsel niet meer verbrandt.