Gifstoffen zijn alle stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam, zoals pesticiden, metalen, giftige chemicaliën, milieuverontreinigende stoffen, kunstmatige voedseladditieven, gifstoffen en intern geproduceerd chemisch afval.
Gifstoffen zijn alle stoffen die de vitale lichaamsprocessen verstoren. Door een teveel aan gifstoffen in het lichaam, lukt het je lichaam niet meer om het lichaamsvet te verbanden.
Ontgiften of detoxen is een gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Veelgebruikte methoden hierbij zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat detoxen helpt om gifstoffen kwijt te raken. Dus het wordt niet aangeraden om te doen. De meeste detoxmethodes zijn onschadelijk, maar sommige detoxmethodes kunnen zelfs risicovol zijn. Bijvoorbeeld het ontgiften met klei, kalksoorten, kalebas of pimba.
Het detoxen van alcohol duurt meestal 5 tot 7 dagen, maar kan bij zware verslavingen wel 2 weken of langer duren. De ontwenningsverschijnselen zijn meestal het hevigst in de eerste 24 uur van het detoxen. Bij de meeste mensen zullen de ontwenningsverschijnselen na 3 dagen van detoxen verdwijnen.”
Gember versnelt namelijk de stofwisseling en zorgt ervoor dat je lever het minder zwaar heeft om alle gifstoffen af te voeren. Vaak zie je na enkele maanden al een sterke verbetering van de leverwaarden. Daarnaast heeft gember ook een positief effect op de insulinegevoeligheid.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc. Veel van deze ingrediënten komen in mijn gratis dieetschema. Er zijn veel kruiden en specerijen met gezonde eigenschappen.
Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren. Citroen stimuleert de galproductie en maakt het de lever dus makkelijker om vetten te verteren.
Stoffen die hierbij kunnen helpen zijn: Glutathion, de vitamines A, C, E en de mineralen selenium, koper, zink, methaan en mangaan.
Elk lichaam en ook iedere detox kuur is anders, maar bij een detox kuur van 5 dagen kun je gemiddeld genomen tussen de 2 en 5 kilo gewicht verliezen. Dit is een combinatie van vocht- en vetverlies. Houd er rekening mee dat dit gewichtsverlies alleen behouden blijft als je na je detox kuur ook gezond blijft eten.
Water is belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen, waaronder die in de spieren. Ook zorgt water voor het transport van belangrijke nutriënten richting de spieren en regelt het de lichaamstemperatuur.
Kortom, detoxen zorgt voor een spectaculair gewichtsverlies op de korte termijn. Mensen voelen zich beter omdat ze afvallen. Maar als ze na de detox weer eten zoals ze gewend zijn zal het gewicht ook weer snel op het oude niveau komen. Detoxen kun je zien als een externe oplossing.
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Voor een goede portie bitterstoffen kun je ook bijvoorbeeld uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, verschillende koolsoorten, druiven, kersen en rozemarijn eten. Hier zitten stoffen in die de lever helpen bij het vangen van vrije radicalen en het verwijderen van giftige stoffen.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Klachten en symptomen bij leververvetting
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
Voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, bieten, wortels, knoflook en citrusvruchten bevatten veel antioxidanten en voedingsstoffen die helpen bij het ontgiften van je lever. Daarnaast zijn ook voedingsmiddelen zoals Mariadistel, Artisjok, Paardenbloem en kurkuma effectief bij het ondersteunen van de leverfunctie.
Gember is familie van de kurkuma- en kardemomwortel en wordt al heel lang als kruidengeneesmiddel tegen heel wat kwaaltjes gebruikt. Gember is goed voor het hart en bloedvaten: het helpt je cholesterol te verlagen en je bloedsomloop te verbeteren. Het kan ook helpen om bloedklonters en hartaanvallen te vermijden.
Het lichaam probeert zichzelf constant te ontgiften
De lever breekt afvalstoffen af en maakt ze wateroplosbaar, zodat ze daarna via de nieren het lichaam kunnen verlaten. Naast het reguleren van de hoeveelheid vloeistof in ons lichaam, fungeren de nieren dus ook als filtersysteem voor afvalstoffen.
Bepaalde kruiden zoals gember, kurkuma, mariadistel, ginseng en paardenbloem hebben een positief effect op de werking van de lever. Ook koriander, zoethout en cayenepeper kunnen helpen om de leverfunctie te ondersteunen.
Met een sapkuur van 3 dagen of een sapkuur van 5 dagen geef je je lichaam de gelegenheid opgehoopte toxische stoffen en zelfs beschadigde cellen op te ruimen. Ontgiften met een sapkuur geeft mensen ook meer energie, een verbeterde nachtrust en een betere huid. Een ander (logisch) gevolg van de kuur is gewichtsverlies.